Триста и три училища ще имат удължена учебна година, тъй

...
Триста и три училища ще имат удължена учебна година, тъй
Коментари Харесай

Удължена учебна година в 303 училища

Триста и три учебни заведения ще имат удължена образователна година, защото са се възползвали от предоставената от просветното министерство опция да се занимават с планови действия в продължение на три седмици вместо да преподават образователния материал. В останалите към 80 на 100 от учубните заведения, където се е учило обикновено, няма да се постанова това, обявиха от Синдикат " Образование " към КТ " Подкрепа " в петък. Профсъюзът също по този начин упорства всички възпитаници да се върнат в клас, а при случаи на инфектирани с ковид да се подхожда диференцирано. Искат също по този начин да отпадне външното оценяване за четвъртокласниците.

" Относно спекулациите за удължение на образователната година, следва да се обясни, че в края на 2020 година, МОН даде опция учебните заведения по избор да се занимават с " планови действия ", вместо да преподават образователния материал. Това решение не беше разисквано със обществените сътрудници, затова не беше най-хубавата тактика. 303 учебни заведения, които избраха три седмици да не учат през предходната година, разбираемо ще бъдат с удължена образователна година, с цел да предадат целия образователен материал. Затова на учениците от първи до трети клас се обезпечават три, а на останалите до четвърти клас - две образователни седмици, за преподаване на пропуснатия образователен материал, което се отнася за тези 303 учебни заведения ", показват от синдиката.

Останалите, близо 80 % от учебните заведения, които са учили без спиране, следва да завършат в период преподаването на образователния материал. Раздаването на бележниците на тези възпитаници, по решение на Педагогическия съвет може да се случи с привършване на часовете по учебния образователен проект или в деня, идващ това довеждане докрай. За тях са вероятни компесаторни действия за превъзмогване на дефицити и спомагателни занимания по ползи, които не са наложителни, само че могат да се провеждат по преценка на учебното заведение, допълват от профсъюза.

" Синдикатът " Образование " ще следи прецизно и ще подхваща дисциплинарни производства към учебни шефове и началници на РУО, които се пробват да удължават образователното време отвън горецитираните от МОН хипотези. " Учениците учиха настойчиво при по-трудни и характерни условия и не е положително педагогическо решение принудително да им се лишава от ваканцията ", се споделя в позицията на профсъюза.

Според него е извънредно време всички възпитаници да се върнат в учебно заведение и при поява на инфектирани възпитаници или личен състав да се ползва диференциран метод.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР