Тринадесети септември е крайният срок, в който земеделците, пострадали от

...
Тринадесети септември е крайният срок, в който земеделците, пострадали от
Коментари Харесай

Изтича срокът за искане на обезщетения от земеделците в Пловдивско, пострадали от градушка

Тринадесети септември е крайният период, в който земеделците, потърпевши от градушките в Пловдивско, могат да подадат заявки за компенсации, предизвестяват от агроминистерството.

До момента в общинските служби по земеделие са подадени 143 заявки за нанесени вреди. Подадените досега заявки са общо за 2356 хектара.

Служителите на министерството на земеделието са създали огледи по 82 от подадените молби. От тях при 47 са установили 100% пропаднала годишна продукция, 16 заявки са за под 100% пропаднала годишна продукция.

От страна на градинарите има 13 оттеглени заявки. От агроведомството обаче не показват аргументите за това.

При обследванията до момента се регистрира, че най-вече наранени площи има при оризищата - над 1600 хектара и при зеленчуците - над 500 хектара.

Два финансови инструмента има за подкрепяне, като за фермерите с изцяло пропаднали площи то ще бъде до 80% от действителните разноски за развъждане на дадена просвета.

За останалите са планувани средства по директните заплащания, като градинарите с изцяло пропаднали площи могат да изберат втория инструмент, в случай че решат, че им е по-изгодно.

Освен това се планува всички потърпевши стопани да получат пари по схемата де минимис.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР