Тримата западноевропейски лидери Еманюел Макрон, Олаф Шолц и Марио Драги

...
Тримата западноевропейски лидери Еманюел Макрон, Олаф Шолц и Марио Драги
Коментари Харесай

Макрон, Шолц и Марио Драги се върнаха невредими от Украйна

Тримата западноевропейски водачи Еманюел Макрон, Олаф Шолц и Марио Драги дойдоха тази заран в Пшемишел в Полша със специфичния трен, който през вчерашния ден ги откара на еднодневна аудиенция в Киев, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Час преди идването на влака на полско-украинската граница Драги е отишъл във вагона, в който е бил френският президент Макрон, с цел да проведат двустранна среща. Вчера малко след отпътуването на влака Макрон е имал сходна двустранна среща и с немския канцлер Шолц.

Вчера тримата западни водачи дружно с президента на Румъния Клаус Йоханис, който също бе в Киев, се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски. След това те дадоха конференция, на която показаха подготвеност да дават неотложно на Украйна статут на претендент за присъединение към Европейски Съюз, за което обаче би трябвало единодушие на всички страни в съюза..

Зеленски приветства този исторически резултат и изрази вяра, че и останалите 23 страни членки на Европейски Съюз ще се причислят към позицията на Франция, Италия, Германия и Румъния на европейската среща на върха на 23 и на 24 юни.

Делегациите на тримата западни водачи, посетили Киев, пътуваха всяка една в обособен вагон на влака, нает особено за задачата от украинците. Във влака имаше и журналисти освен делегациите, както и към 80 френски, немски, италиански и украински чиновници на силите за сигурност. " Всичко беше наред ", съобщи един от сътрудниците по сигурността, поискал да остане неизвестен.

Основните терзания са били, че влакът може да бъде подложен на ракетен обстрел, че може да бъде атакуван от проруска група или против него да има бойкот. За да се предотврати вероятно спиране на тока по железопътната линия, към влаковата комбинация бе прибавен и дизелов локомотив.

Машинистът на влака - Васил, в действителност управляваше локомотив съветско произвеждане, датиращ отпреди 22 години, оцветен в цветовете на Украйна, видя Агенция Франс Прес.

При идването на водачите в Киев най-големият риск е бил ракетен обстрел. Няколко пъти сирени за въздушна паника са отекнали, само че удар не е имало. В случай на удар четиримата водачи е трябвало да бъдат отведени в бомбоубежище.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР