Трима владици се сочат за фаворити да наследят патриаршеската корона

...
Трима владици се сочат за фаворити да наследят патриаршеската корона
Коментари Харесай

ИЗБОРЪТ НА НОВ ПАТРИАРХ: Вижте тримата фаворити за наследник на Неофит

Трима владици се сочат за любимци да наследят патриаршеската корона след кончината на Неофит.

На първо място измежду тях е Пловдивският митрополит Николай, който има поддръжката на множеството по-млади членове на Светия Синод. Той завоюва въздействие освен в своята епархия, само че и в църковните среди като един от най-енергичните владици.

Срещу него ще се изправи остарялата армия, отпред със 73-годишния Гавриил Ловченски, който има богословска специализация в Московската духовна академия, бил е и предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия.

При предходния избор на патриарх Гавриил загуби финалния избор против Неофит, само че в този момент ще потърси реванш. Очаква се той да има поддръжката на своя връстник Григорий Търновски и Серафим Неврокопски.

Третият главен кандидат за идващ глава на православната ни черква е Варненският и Великопреславски митрополит Йоан (55 г.), който също гледа с положително око на връзките с Москва, само че е по-умерен в изявленията си. Като най-старши в понижения състав на Светия Синод, на него беше поверено да провежда изпращането и погребението на умрелия Патриарх Неофит.

Малко евентуално е някой от останалите деветима митрополити, които дават отговор на условията да бъдат претенденти за престола, да се включи в конкуренцията, сочат сондажите измежду висшия клир. Над 100 делегати избират сред трима кой да постави короната

Изборът на нов патриарх би трябвало да бъде сбъднат в границите на четири месеца, т.е. доникъде на юли. Точната дата на Патриаршеския изборен събор дефинира Синодът, а изборът би трябвало да е в Синодалната палата в неделен ден.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР