Трима върховни съдии искат тълкувателно решение да отговори на въпроса

...
Трима върховни съдии искат тълкувателно решение да отговори на въпроса
Коментари Харесай

ВКС ще решава как транссексуалните сменят пола си

Трима висши съдии желаят тълкувателно решение да отговори на въпроса възможно ли е и при какви условия да бъде позволена юридическа смяна на пола при открита транссексуалност. Досега Върховният касационен съд има спорна процедура по тематиката. Съдиите Албена Бонева, Боян Цонев и Любка Андонова желаят тълкувателно решение, откакто при тях стига проблем на роден като мъж, който желае да бъдат изменени данните му за гражданско положение в акта за раждане и там да бъде посочен женски пол. Човекът упорства и за смяна на личното, бащиното и фамилното му имена, тъй че да подхождат на женски пол. В актовете на съдилищата той попада с буквите К. М. Х., споделя lex.bg.

К. М. Х. подава молбата си до общината в Стара Загора, само че тя я отхвърля. След това и районният, и окръжният съд в града не позволяват юридически да промени пола си.

Пред първите две инстанции са разпитани очевидци, които са разказали, че въпреки и роден с мъжки полови белези, К. М. Х. постоянно се е чувствал жена, такива са били и външният му тип и държание. Още от най-ранна възраст играел с кукли, нямал интерес към играчките, смятани за момчешки, а през пубертета почнал да си прави дамски прически, да се гримира, да носи дамски облекла, да прави действия, типични за дами и да усеща полово увлечение към мъже. От показанията излиза наяве, че това е носело доста неприятности на К.М.Х. – мъчно си намирал работа, заради очевидното противоречие сред външния му тип и отразеното в формалните документи за идентичност. В момента живеел в Италия и имал непрекъснат другар.

По делото има психиатрична и психическа експертиза. Според движимостите лица при К.М.Х. е налице транссексуалност – желае да бъде възприеман като принадлежащ към противоположния пол и се усеща дискомфортно от личния си анатомичен пол. В заключенията си те са показали, че транссексуалността поражда в стадия на вътреутробното полово диференциране на плода. Транссексуалността не предстои на медикаментозно и психотерапевтично повлияване и като положение е необратима “, настояват още специалистите.

Те са открили, че К.М.Х. освен се възприема и наподобява като жена, само че и се е интегрирал в обществото като такава. Освен това се е подложил на хормонална терапия, с цел да промени вторичните си полови белези.

Съдилищата в Стара Загора обаче одобряват, че това не е задоволително, с цел да бъде вписан роденият като мъж в регистрите на популацията като жена. Те акцентират, че полът, който се отбелязва в акта за раждане, е биологична, а не обществена категория и затова не е въпрос на персонален избор. Долните инстанции считат, че юридическа смяна на пола може да има единствено при неточност, или при към този момент осъществена интервенция за промяна на пола.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР