Трима ключови банкери подадоха оставките си през миналата година, оставяйки

...
Трима ключови банкери подадоха оставките си през миналата година, оставяйки
Коментари Харесай

Pазводи по взаимно съгласие

Трима основни банкери подадоха оставките си през предходната година, оставяйки публиката с високо вдигнати вежди.

Не показаха претекстовете си за неочакваното решение да изоставен, само че техните шефове горещо им благодариха за напъните. Също без коментар.

На първи март предходната година подуправителят на Българска народна банка и началник на ръководство „ Банков надзор”

Димитър Костов изненадващо разгласи напускането си

Той осведоми Управителния съвет на Българската национална банка за желанието си да внесе в Народното събрание оставката си от тази служба. И по-късно същия ден персонално я подава в Народното събрание.

Във връзка с това Костов съобщи следното:

"Днес, при към този момент откритата доста добра работна връзка с Европейската централна банка и ЕНМ в този развой и неговата напреднала фаза, към този момент има опция да се отдръпва като началник на ръководство „ Банков контрол “. Моментът е подобаващ и от позиция на хоризонта за ефикасното присъединение към ЕНМ, където прегледът на активите и стрес пробата на ЕЦБ ще бъдат единствено началните стадии от един по-комплексен развой. С цел положително ръководство и последователност в този развой, според мен, е целесъобразно на сегашния стадий да бъде потърсен нов началник на банковия контрол с шестгодишен небосвод. “

В банковите среди под сурдинка се приказва, че персонално финансист №1 е изискал Костов да се отдръпна от УС на Българска народна банка неотложно във връзка на една точеща се прокурорска инспекция, провокирана от решение на Банковия контрол.

От името на Управителния съвет и персонално от свое име шефът на Българска народна банка Димитър Радев благодари на Костов за проявяваната висока отговорност и професионализъм, за многочислените осъществени планове и за цялостния му принос към работата на централната банка във значими за нея и за банковата система стадии от 2005 година до този миг.

Димитър Костов е приключил Висшия стопански институт „ Карл Маркс “ през 1981 година, след което постъпва като чиновник в Държавния комитет по обмисляне и прекарва там до 1990.

В началото на 90-те години той стана поредно заместник-министър на финансите (1990-1992) и първи заместник-министър (1993-1995). В кабинета на Жан Виденов оглави Министерството на финансите. От 1997 до 1999 година бе изпълнителен шеф на Централната кооперативна банка, а по-късно - на банка „ Алианц България” и ръководител на УС на Асоциацията на комерсиалните банки.

През юни 2005 година Костов бе определен за член на УС, за подуправител и шеф на ръководство Банково на Българската национална банка.

Дългогодишният основен изпълнителен шеф на УниКредит Булбанк

Левон Хампарцумян се отдръпна безмълвно

и изненадващо за необятната аудитория.

В реалност анонс за отдръпването му беше изработен още през ноември 2018 година, без да се огласяват съответни претекстове за тази промяна на върха на банката. Но формалната причина бе пенсионирането му. Самият той бе поел ръководството на УниКредит Булбанк още при покупката й от италианците през 2001 година. Директорите на УниКредит за Централна и Източна Европа Николо Убертали и Джанфранко Бизани благодариха на Хампарцумян за "успешното ръководство на банката, траяло повече от 18 години ".

"За мен беше чест да оказа помощ за построяването на най-успешната българска банка през последните години. Ще поддържам Теодора в новата й роля и поисквам на целия екип всичко най-хубаво отсега нататък ", сподели Хампарцумян..

До последния миг се смяташе, че Левон ще остане в Надзорния съвет на УниКредит Булбанк, каквото бе и прессъобщението от банката.

Според една от версиите за последвалото отпадане на тази алтернатива е, че някогашният ръководител на УС и основен изпълнителен шеф на банката също се е сдобил с на ниска цена апартамент от злощастната компания "Артекс " в постройка "Виделина " на ул. "Тинтява " в София. Това е станало на 15 юни 2018 година, когато той към момента беше отпред на трезора. В същия ден, свързаната с "Артекс " компания - "Крон 21 ", е получила заем от 28 млн. лв. от подопечната му банка. Апартаментът на Хампарцумян е с повърхност 203.7 кв. м. и към него има прилежаща подпокривна тераса от 40.82 кв. м., както и озеленена тераса с повърхност 38.94 квадрата, както и два гаража. Общата повърхност на парцела е 326 кв.м., а заплатената цена е 420 хиляди лева, което прави приблизително към 660 евро на квадрат. Проверка сподели, че такава пазарна цена не съществува.

Жени завладяват банковите върхове

Новият действен началник на банката е Теодора Петкова, която към този момент наследи Хампарцумян и като ръководител на Управителния съвет.

До момента на промяната Теодора Петкова беше член на УС на Уникредит Булбанк и риск шеф на институцията. Тя беше също ръководител на Кредитния съвет на банката, на Комитета по провизиране и реструктуриране и член на Кредитния комитет. Тя стартира кариерата си в банката като кредитен анализатор през 2002 година, става и старши управител на екипа за корпоративно кредитиране през 2007 година От 2009 до 2015 година е шеф на ръководство "Кредитен риск ", а от септември 2015 година е шеф на Международния център в "Корпоративно, капиталово и частно банкиране ".

Теодора Петкова е член на надзорния съвет на "Уникредит кънсюмър файненсинг " и има дълголетен опит като член на борда на шефовете на "Уникредит факторинг ". Тя е магистър по финанси от УНСС и има Global Executive MBA от Carlson Business School на Университета на Минесота и от Vienna University of Economics and Business.

Късмет за Севдалина Василева през 2020-а

След като напусна позицията на изпълнителен шеф и член на Управителния съвет на Първа капиталова банка на 8 ноември предходната година Василева оглави VISA България.

Към екипа на Fibank тя се причислява през май 2017 година като шеф „ Стратегическо обмисляне и развиване ". През август същото година тя бе определена за изпълнителен шеф на ПИБ и за член на Управителния й съвет.

"Щастлива съм, че имах опцията да бъда част от екипа на Първа капиталова банка! Благодаря на всички за професионализма и съзидателната работа! ", показа Василева.

Ръководството на Fibank й благодари за нейния принос и й пожела триумф в бъдещите инициативи.

Севдалина Василева зае поста общоприет управител на Visa за България, Гърция и Кипър.

"От безконтактните карти идната огромна стъпка са цифровите карти и разплащания с мобилен портфейл. Картата се лишава от физическия си притежател и към този момент става виртуална ", изясни кредото си тя.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР