Трима бивши софтуерни инженери на Netflix са с повдигнати обвинения

...
Трима бивши софтуерни инженери на Netflix са с повдигнати обвинения
Коментари Харесай

Служители в Netflix спечелили $3 млн. от незаконна търговия с акции на компанията

Трима някогашни софтуерни инженери на Netflix са с повдигнати обвинявания от Американската комисия по скъпи бумаги и тържища (SEC) поради хипотетична скица, от която са изкарали 3 млн. $.

Лицата, както и двама техни близки, се показват в правосъдни документи, в които регулаторът на Уолстрийт твърди, че са били употребявани поверителни непублични данни за растежа на клиентите на стрийминг колоса. На базата на тази информация се е осъществявала търговия с скъпите бумаги на компанията преди формалните приходни доклади, написа „ Би Би Си “.

В центъра на проекта е някогашен софтуерен инженер на Netflix, Сунг Мо Джун, за който се твърди, че употребявал данни за растежа на клиентите, с цел да реализира сполучливо дългогодишната си скица за противозаконна търговия с акциите на личния си шеф.

Според жалбата в интервала 2016-2017 година служителят неведнъж е предавал непублични сведения на брат си и на собствен непосредствен другар, а те двамата са ги употребявали за търговия преди оповестението на финансовите резултати на Netflix. SEC твърди още, че откакто Джун напуснал, е получавал поверителна информация от други две вътрешни лица.

Подобни дейности се свързват с така наречен insider trading („ вътрешно търгуване “), което съставлява пазаруването и продаването на акциите на листнати компании въз основа на информация, която не е налична за необятната аудитория. В доста страни, в това число Англия и Съединени американски щати, тази процедура е незаконна, защото се счита, че дава непочтено преимущество на тези, които разполагат с спомагателната информация.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР