Трикратният световен шампион на Формула 1 Ники Лауда почина на

...
Трикратният световен шампион на Формула 1 Ники Лауда почина на
Коментари Харесай

Легендата - Ники Лауда

Трикратният международен първенец на Формула 1 Ники Лауда умря на възраст 70 години. Преди 9 месеца той претърпя трансплантация на белите дробове.

Легендарният австрийски водач завоюва купата за Ферари през 1975 година и 1977 година и за Макларън през 1984 година

За доста той ще бъде запомнен със своето чудодейно възобновяване и завръщането си на пистата, откакто бе зле опърлен по време на злополука през 1976 година

След края на кариерата си като водач във Формула 1, той става бизнесмен във въздушния превоз, а през последните години беше и в управлението на тима на „ Мерцедес” във Формула 1. Той игра значима роля в привличането на английския водач Люис Хамилтън, който до в този момент е с 5 международни купи.

На първи август 1976 година една година след спечелването на своята първа купа той получава трета степен изгаряния по главата и лицето и се нагълтва с отровен пушек, който поврежда дробовете му при злополука на писта Нюрбургринг.

Той е отведен в болничното заведение, където съумява да се възвърне съвсем чудодейно и се завръща на пистата единствено 40 дни по-късно, към момента с превръзките.

Лауда е роден е на 22 февруари 1949 година, във Виена, Австрия. Участва в надпревари от 1971 до 1979 и от 1982 до 1985. Има 172 старта, от които 54 са били с подиум, а 25 са приключили с победа.

На 1 август 1976 Лауда катастрофира на пистата Нюрбургринг и бива блокиран в горящия си автомобил. Той е избавен от трима други водачи и макар че незабавно след злополуката е в схващане и може да стои прав, след това изпада в кома. Ники Лауда получава тежки изгаряния на кожата и белите дробове, само че все пак се завръща на пистата шест седмици след злополуката си. Той бе притежател на самолетните компании Lauda Air и NIKI.

Подробности вижте във видеото от "Формула 1 Токшоу " по телевизия DIEMA SPORT 2!
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР