Три седмици след като словашкото правителство отмени извънредния граничен контрол

...
Три седмици след като словашкото правителство отмени извънредния граничен контрол
Коментари Харесай

Словакия спря мигрантите с извънредния граничен контрол

Три седмици откакто словашкото държавно управление анулира изключителния граничен надзор с Унгария, мигрантите и търсещите леговище съвсем изчезнаха от региона на река Ипел. През последните няколко месеца десетки хиляди души са минали реката с вярата да получат позволение за престояване в Словакия. До края на септември нови групи пристигаха всекидневно, само че това към този момент не е по този начин. 

" Преди към две седмици цялото това нещо съвсем изчезна, съвсем за една нощ. Вероятно това се дължи и на метеорологичните условия, поради граничната река, унгарската и словашката страна са разграничени от Ипел ", споделя Ищван Деак, някогашен кмет, Сечианки.

Пешеходният мост в село Ипелско Предмостие е значим пункт за прекосяване на мигрантите. Неотдавнашните наводнения затрудняват потреблението му, както оповестява кореспондентът на Euronews Адам Магяр. „ Малкият пешеходен мост сега е непристъпен. В средата му към момента има елементи, които стърчат от наводнената река, само че двата му края са под вода, а регионът към него е изцяло залят от Ипел ", предава той.

Използването на прехода значи вървене в студена вода. Местните поданици споделят, че за облеклата и спалните чували, открити в региона, се допуска, че са оставени от мигранти преди месеци. 

 
Те очевидно са били щастливи от това и това е разбираемо. Защото когато в селото се показваха по няколко групи дневно, може би през нощта, това беше източник на неспокойствие, изключително за дамите, живеещи в селото, или за майките, чиито дребни деца трябваше да вървят сами до рейса, с цел да отидат на учебно заведение.
Виктор Лестянски, кмет, Ипелско Предмостие

 

Забелязва се и спад в броя на незаконните мигранти, които влизат в граничния град Шахи. 

" Те идват, само че идват все по-малко и по-малко. Вече няма по три или четири обиколки дневно. За благополучие са по-малко ".

Някои локални поданици считат, че репресиите на новото държавно управление на Фицо против мигрантите са ги възпрели да минават в Словакия. Други споделят, че Унгария е спряла да ги изпраща през границата.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР