Три преподавателки подават сигнал за нередности в конкурси за доценти

...
Три преподавателки подават сигнал за нередности в конкурси за доценти
Коментари Харесай

Реваншизъм. Как УНСС уволнява преподаватели, разкрили нередности в конкурси за доценти

Три преподавателки подават сигнал за нередности в състезания за доценти в УНСС. Министерството на образованието приема сигнала им за състоятелен и стопира състезанията. Сега управлението на университета уволнява преподавателките една по една.

Албена Макарова работи като преподавателка по британски език в Университета за национално и международно стопанство (УНСС) в продължение на съвсем 20 години. Сега обаче ѝ се постанова да си търси нова работа. На 20 април тя е уволнена.

Внезапното ѝ премахване от длъжността, която заема от 2004 година, не я изненадва. Макарова не е първата, нито ще бъде последната.

Друга преподавателка от катедрата по непознати езици в УНСС - Мина Хубенова - е уволнена през май 2022 година, а трета - Татяна Иванова - чака да бъде отстранена всеки миг.

Общото сред тях е, че подписите им стоят под сигнал за нередности в състезания за доценти в УНСС. Той е изпратен до Министерството на образованието през февруари 2022 година В него те показват, че три оповестени от университета състезанието за доценти не дават отговор на закона, тъй като са в професионално направление, в което образователното заведение не е акредитирано.

Министерството приема сигнала за състоятелен и стопира състезанията. А в този момент управлението на университета уволнява преподавателките една по една.
Обяснението е доста просто и се състои единствено в една дума - реваншизъм.Татяна Иванова
“Обяснението е доста просто и се състои единствено в една дума - реваншизъм ”, сподели пред Свободна Европа Татяна Иванова.

УНСС отхвърля обвиняванията в нередности и твърди, че сред уволненията и сигнала няма нищо общо. Трите преподавателки обаче отхвърлят това пояснение.

“Винаги трите сме тръгвали дружно. Заедно сме подавали сигнали, дружно водим каузи. Това е доказуемо ”, сподели Мина Хубенова. “Няма по какъв начин да отхвърлят или да обосноват, че [тези уволнения] нямат връзка. ”

Това не е първото обществено известно уволняване на учител от УНСС през последните години. През 2021 година ректорът поради негови рецензии против посещаване на тогавашния министър председател Бойко Борисов в университета по време на предизборна акция.

Уволненията на трите преподавателки идват на фона на напъните на Европейския съюз да вкара правила за отбрана на хората, които подават сигнали за нарушавания. В осъществяване на европейската инструкция България също одобри подобен закон, който следва да влезе в действие през май.
Сигналите, които остават без отговор
Всичко стартира преди няколко години, когато Мина Хубенова взема решение да търси благоприятни условия за академично развиване. Тя е старши учител по немски език и желае да взе участие в конкурс за доцент. Докато изследва опциите, Хубенова открива, че университетът в действителност не е упълномощен в професионалното направление “Филология ”.

Според нея и сътрудниците ѝ един университет не може да организира състезания и да назначава доценти и професори в направление, в което не е упълномощен.
 Ректорът на УНСС проф. доктор Димитър Димитров
Те се базират на настоящата към оня миг на Закона за развиването на университетския състав . Тя планува, че процедурите за “заемане на университетски длъжности в упълномощените от Националната организация за оценяване и акредитация (НАОА) професионални посоки и специалности ” стартират с решение за осъществяване на конкурс.

Академични длъжности съгласно този закон са помощник, основен помощник, доцент и професор.

Повечето преподаватели в катедрата по непознати езици в УНСС заемат длъжностите учител и старши учител. Според уеб страницата на университета в катедрата има трима доценти - Антония Пенчева, Стефка Кожухарова и Калина Ишпекова-Братанова, както и един професор - Даниела Кох-Кожухарова.
 Списък с направленията, в които УНСС е упълномощен
Направленията, в които е упълномощен един университет, се виждат в регистъра на висшите учебни заведения към Националния център за информация и документи (НАЦИД). Според него УНСС има настояща акредитация в няколко професионални посоки, в това число “Икономика ” и “Политически науки ”, само че няма и не е имал акредитация в направление “Филология ”.

“Веднага откакто тя [Хубенова] го откри, в границите на един-два дни подадохме сигнал до сегашния ректор Димитър Димитров и до Академичния съвет ”, сподели Татяна Иванова. По думите ѝ това се случва в средата на 2020 година
Не просто нямаше резултат, а и след това бяха оповестени нови три състезанието.Татяна Иванова
“Не просто нямаше резултат, а и след това бяха оповестени нови три състезанието ”, добави тя.

Това се случва в първите дни на януари 2022 година, когато УНСС афишира в Държавен вестник три състезанието за доценти - два по британски и един по немски. Те са в направление “Филология ” - тъкмо това, в което УНСС не е упълномощен.

Хубенова, Иванова и Макарова вземат решение да подадат сигнал до Комисията по академична нравственос към Министерството на образованието. Сигналът им е от 8 февруари 2022 година - тази дата се удостоверява от решението на Комисията, оповестено след това. Там и трите са посочени с буквите си като подателки на сигнала.

“Нашата борба е за това да се съблюдават българските закони. И да не бъдат ощетявани студентите и данъкоплатците ”, сподели още Иванова.
Реакцията на МОН и правосъдните каузи
Комисията стартира инспекция и на 18 май 2022 година разгласява решение, в което показва, че състезанията са в нарушаване на закона.

“УНСС няма акредитация по професионално направление 2.1. “Филология ” и не би следвало да афишира конкурсни процедури за заемане на университетски длъжности в цитираното направление ”, написа в решението.

Комисията предлага на тогавашния министър на образованието Николай Денков да спре състезанията и той го прави.
 Сградата на УНСС в София. Снимката е от 6 декември 2022 година
Университетът оспорва заключенията от инспекцията. В писмени отговори до Свободна Европа УНСС уточни, че счита цитирания член от Закона за развиване на университетския състав за възбрана да се назначават хора на университетски длъжности без конкурс, а не за възбрана да се назначават хора на университетски длъжности в неакредитираните посоки. Университетът се аргументира и с това, че след това - през юли 2022 година - законът се променя по този начин, че да отпаднат думите “в упълномощените от НАОА професионални посоки и специалности ”.

Още преди решението на Комисията по академична нравственос един от състезанията по британски език е завършил и има определен победител, който е назначен за доцент. В следващи правосъдни решения той е показан с буквите си, които дават отговор на името на Калина Ишпекова-Братанова. Със заповедите, с които стопира състезанията, Денков анулира назначението.

Според информацията в уеб страницата на УНСС обаче Ишпекова-Братанова сега е доцент. В отговори на писмени въпроси на Свободна Европа тя уточни, че заема академичната служба, тъй като заповедта за отменянето на назначението ѝ се апелира и делата не са завършили.

Университетът и участници в състезанията водят каузи против трите заповеди на министъра, с които са спрени трите състезанието. Вече има решения на първа инстанция и по трите тъжби.

В два от случаите Административният съд в София (АССГ) удостоверява заповедите на министъра. Съдът удостоверява отменянето на назначението на Ишпекова-Братанова за доцент и показва като мотив с изключение на обстоятелството, че УНСС не е упълномощен в направлението, в което е извършен състезанието, и това, че не е потвърдено, че ще бъдат покрити минималните условия за преподавателска натовареност. Друг състав на АССГ удостоверява, че вярно е анулиран състезанието по немски език със същите претекстове.

По третото дело трети състав на АССГ отсъжда в интерес на УНСС. Съдиите в тази ситуация се съгласяват с тезата на образователното заведение, че могат да се назначават хора на университетски длъжности даже в посоки, които не са упълномощени.

И трите решения се апелират пред Върховния административен съд (ВАС). Първите съвещания са планувани за есента на 2023 година
Уволненията, които идват след сигналите
Докато окончателните решения на съда за състезанията се чакат, две от преподавателките, подали сигнала, към този момент са уволнени, а третата чака да бъде отстранена всеки миг.

Първото уволняване идва единствено месеци след сигнала. Мина Хубенова е уволнена още през май 2022 година Като съображение е посочено плагиатство в един от нейните писания - нещо, което тя отхвърля. Това се случва, когато тя взема решение да подаде документи в състезанието за доцент по немски език. Прави го, откакто към този момент е подала сигнала до Комисията по академична нравственос за нередности в този и другите два състезанието.

Пред Свободна Европа Хубенова сподели, че се е присъединила в състезанието, с цел да види от първо лице “как ще се случват нещата ” и с цел да има право да взе участие в правосъдни каузи като заинтригувано лице. В делото за прекъсването на състезанието по немски език тя се явява тъкмо като такава.

Срещу Хубенова обаче е подаден сигнал за плагиатство за един от трудовете, с които взе участие в състезанието. Журито приема, че има такова. На това съображение тя е отстранена от състезанието и уволнена като старши учител в края на май 2022 година - когато излиза решението на Комисията по академична нравственос, която приема сигнала на Хубенова и сътрудниците ѝ за състоятелен.
Те си измислиха механизъм, по който да бъда лишена от академично развиване, омерзена, уволнена и изхвърлена в нищото.Мина Хубенова
Хубенова отхвърля обвиняванията в плагиатство и споделя, че в действителност става дума за цитиране. Тя води дело против заповедта за уволнението си и против решението на научното жури, въз основата на което е уволнена.

“Те си измислиха механизъм, по който аз, най-после на своя професионален път, да бъда лишена от академично развиване, омерзена, уволнена и изхвърлена в нищото ”, сподели Хубенова.

Няколко месеца по-късно уволняване против другите две преподавателки, подали сигнала за нередности в състезанията, стартират дисциплинарни производства. Албена Макарова и Татяна Иванова са упрекнати, че отсъстват от часовете си - нещо, което те отхвърлят - и са им наложени забележки.

След това университетът ги упреква в други нарушавания - този път за това, че са “подтиквали ” студентите си да създадат писмо в тяхна отбрана и са “оказвали психически напън ” върху тях да свидетелстват пред съда за това, че са посещавали часовете си.
 Татяна Иванова
“Аз не съм ги подтиквала и не мога да ги подтикна, нито да ги принудя. Помолила съм ги най-човешки да проявят гражданска съвест и обикновена човешка честност, и те са го създали ”, сподели Татяна Иванова.

В последна сметка Албена Макарова е уволнена точно с тези претекстове - че е оказала напън върху студентите си да я поддържат. Татяна Иванова е получила претенции за пояснения по сходни въпроси. Тя не е уволнена досега, само че единствената причина за това съгласно нея е фактът, че е в болничен.

“Нямам причина да се колебая, че такива заповеди [за уволнение] към този момент съществуват, поради това по какъв начин се разви казусът с Албена [Макарова] ”, сподели Иванова.

Заповедите за уволняване са подписани от ректора на УНСС Димитър Димитров. Преподавателките водят или следва да заведат каузи против тях в съда.
Има ли връзка сред уволненията и сигналите
Трите преподавателки изясняват уволненията си точно със сигналите, които са подавали през годините. Те не са свързани единствено с състезанията за доценти, а и с други практики, които те считат за несправедливи и несъответстващи на закона.
Трите сме дружно във всичко това от години.Албена Макарова
“Аргументите са безпределно доста документи, която притежаваме, с подадени от нас трите молби, тъжби, сигнали за нередности. Трите сме дружно във всичко това от години ”, сподели Албена Макарова.

УНСС обаче уточни в писмени отговори до Свободна Европа, че сред уволненията на преподавателките и техните сигнали “няма съвпадане ”.

“Проверките се правят регулярно през цялата година. С оглед установени нарушавания се започват и дисциплинарни процедури ”, уточни образователното заведение в писмени отговори. Самите преподавателки споделиха, че не знаят за други уволнения и санкции с сходни претекстове в катедрата за непознати езици.

“Напротив, ние сме алармирали, само че никой не ни е послушал. [...] На нашите тъжби в никакъв случай не е имало реакция през годините ”, сподели Макарова.
 Албена Макарова
Конкретно за уволнението на Хубенова УНСС в началото уточни, че то се е случило преди тя да подаде сигнали за нередности в състезанията, и добави, че задачата ѝ е била да отпадне основанието ѝ за уволняване. В обществено налични документи обаче се показва, че сигналът е постъпил през февруари, а Хубенова е уволнена през май. В отговор на уточняващ въпрос на какво се дължи разминаването сред изказванията в първичните отговори и обществено наличната информация, УНСС отговори, че “двете събития [сигналът и уволнението] нямат нищо общо ”.

Уволненията на трите преподавателки идват на фона на напъните на Европейски Съюз, които подават сигнали за нарушавания. През 2019 година беше призната такава европейска инструкция.

В осъществяване на директивата България също одобри за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания, който следва да влезе в действие през месец май.
" Репресии за говорене на истината "
Това не е първото обществено известно уволняване на учител от УНСС през последните години. През 2021 година ректорът Димитър Димитров поради негови рецензии против посещаване на тогавашния министър председател Бойко Борисов в университета по време на предизборна акция.
Всеки работещ в УНСС има право, в случай че нещо го смущава, в случай че вижда някаква неправда, някакво нарушаване - да изнесе това нещо нескрито.Татяна Иванова
“Всеки работещ в УНСС и в която и да е институция или където и да е, има право, в случай че нещо го смущава, в случай че вижда някаква неправда, някакво нарушаване - да изнесе това нещо нескрито ”, сподели Татяна Иванова.

“В този смисъл мисля, че има общ претекст - Осиковски е решил, че това посещаване е неправилно и го е споделил обществено - и беше осъден. Ние също изнасяме нескрито някакви нередности и нарушавания и сме осъдени по същия метод. ”

Трите преподавателки възприемат уволненията си като наказване точно за това, че алармират за всичко, което считат за неправилно - в границите на университета и отвън него.

“Мисля, че университетите би трябвало да са сцена на свободата на мисълта, на словото, на съвестта и на дейностите ”, сподели още Иванова.

“И е извънредно притеснително, че в един университет се позволяват репресии за говорене на истината. ”
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР