Три политически формации в Столичния общински съвет предлагат връщане на

...
Три политически формации в Столичния общински съвет предлагат връщане на
Коментари Харесай

Общинарите се надпреварват с промени в градския транспорт на София

Три политически обединения в Столичния общински съвет оферират връщане на едномесечните карти за една линия при прилагане на градския превоз в София. ГЕРБ и „ Демократична България “ са входирали оферти за промени в Наредбата, призната през лятото на 2022 година, с която се вкараха новите билети за време, само че също по този начин отпаднаха някои желани от жителите транспортни документи.

Отделно от тях Българска социалистическа партия също имат свои визии за промени. Освен връщането на картите за една линия, те оферират билетът, закупуван от водачите, да коства още веднъж 1.60 лева, а не 2 лева, както сега.

Припомняме, че преди седмица ръководителят на СОС Георги Георгиев (ГЕРБ) предложи и да отпадне така наречен санкция за невалидиран превозен документ, който е 3 лева
Отново „ ремонт на ремонта “: София връща картите за една линияПредложенията на ГЕРБ и Демократична България
Няколко дни по-късно, на 20 януари, Георгиев и Грети Стефанова (ДБ) оферират връщането на едномесечните карти за една линия за наземен превоз (23 лева.) и метро (35 лева.), в това число и тези по преференциални цени за възпитаници (9 лева.) и студенти (20 лева.).

Мотивите – голям брой тъжби на жители, само че и неналичието на опция за към 36 хиляди души, които преди този момент са употребявали месечните карти. Анализ демонстрира, че общият брой издадени карти за една линия през 2022 година е 35 388 бр., от които към 7 500 са училищен. Идеята е документите да влязат в действие от 1 март.

Според вносителите, предлаганите промени не биха се отразили отрицателно на планувания финансов резултат от новите времеви билети – за 30 и 60 минути. Допълнителният финансов запас, предстоящ от продажбите им, резервира размера си от 8.5 млн. лева на годишна база.  

Колаборацията сред ГЕРБ и Демократична България не е изненадваща. Двете политически сили предложиха и промени в Наредбата за нискоемисионните зони в София, откакто дълго време спореха по въпросните разпореждания.
Предложенията на Българска социалистическа партия
Освен връщането на картите за една линия, Българска социалистическа партия предлага и връщането на талоните за 10 еднократни пътувания (12 лева.). Предложеният период за влизане в действие на документите е 1 април. Левицата предлага валидациите да важат единствено за времевите билети, както и за талоните за 10 пътувания, само че не и за дълготрайните документи – месечни и годишни карти. И още – билетът, продаван от водачите, да се върне на остарялата си цена от 1.60 лева, а не както е сега 2 лева

Общинските съветници от Българска социалистическа партия оферират и смяна във връзка с времевите билети, когато те са закупувани с банкова карта. Заради незадоволителното време за промяна на транспортни средства в границите на 30 минути, т.е. с билет от 1.60 лева, Българска социалистическа партия предлага пътникът да се валидира след 30-тата минута още веднъж, само че при повторното валидиране да се задейства билет за 60 минути, а не втори билет за нови 30 минути.

Според общинските съветници от Българска социалистическа партия билетите за време не са магическо решение за превоза в София. Ограниченото време за пътешестване, прехвърляне и чекиране от 30 и 60 минути, са извънредно незадоволителни поради транспортната конюнктура в столицата. Заблудата идва от някои статистически данни, че междинното време за едно пътешестване в София е 27 минути. В забележителен брой от случаите действителността е друга и времепътуването е в порядъка от 40 до 45 минути, което на процедура води към по-скъпия билет за 60 минути (2.20лв.), се показва в претекстовете.

Според Българска социалистическа партия нужните доходи за транспортната система се генерират посредством „ прикрито “ повишение на цената на някои типове пътувания. Градският превоз вместо по-достъпен и комфортен, стана по-малко еластичен и от ден на ден насочващ потребителите към потребление на персонални коли, пишат още вносители на проектонаредбата.

Срокът на публичните съвещания по промените е 20 февруари.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинградски превоз София градски превоз Столичен общински съвет билети карти Българска социалистическа партия ГЕРБ Демократична България ПоследниНай-четениГрадоустройство 8 Общинарите се надпреварват с промени в градския превоз на София Любопитно 56 Как да изглеждате мъдро и съвременно със суитшърт? Съвети за мъже Компании 160 Новата наклонност във фитнесa: Oт елементарни тренировки към повсеместен отговор за здравето Имоти 300 Напълно подготвени жилища – новият шлагер на българския пазар КомпанииОбновена 25077 Цялото произвеждане на шоколад NuCrema се мести в Костинброд Любопитно 10391 Кои са най-евтините страни за живот и работа в Европа Компании 9550 Какво следва: 2023 година и жилищният пазар от висок клас в България Личности 7864 Провинциалното момче, което построи империя от първокласни марки Всички новини13:36 Любопитно 8 Как да изглеждате мъдро и съвременно със суитшърт? Съвети за мъжеОще от ГрадоустройствоВиж всичкиЦелта на градския превоз е да се развива по поръчка на софиянци
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР