Три пъти за една година Столичната община се опитва да

...
Коментари Харесай

И третият опит на София да купи малки електробуси се провали

Три пъти за една година Столичната община се пробва да купи 52 електробусчета за довеждащ превоз в кварталите до метрото и три пъти се проваля. Научени уроци наподобява няма, а една и съща неточност се повтаря още веднъж и още веднъж. Така първичната поръчка на кмета Йорданка Фандъкова, че еко-ресовете ще бъдат пуснати в края на 2020 година се отдалечава още повече във времето - занапред би трябвало да се трансформира документите и да се афишира нова, четвърта, процедура.

Спирането на първия търг на стойност 26.7 млн. лева без Данък добавена стойност, обезпечени по стратегия " Околна среда ", беше обяснено с, на, а третия - с две съществени аргументи за ограничение на конкуренцията, посочени от Върховния административен съд. Те са свързани с голословни ограничавания за кандидатстващите и включване на условия, които дават преимущество на едни претенденти за сметка на други.
Заради ограничавания и " голословно преимущество "
В края на 2020 година, месец и половина след оповестяването на третата процедура, две компании подадоха тъжби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) - по поръчка на " Столичен електротранспорт " - " Чериът моторс ", и производителят " Шкода електрик ". Те бяха показали няколко аргумента, свързани с техническата спецификация и нарушавания на нормативни актове, фаворизиране на участници и ограничение на конкуренцията. Комисия за защита на конкуренцията остави и двете тъжби без почитание, само че на 9 юни Върховният административен съд (ВАС) анулира решението на комисията, като показва, че са налице две съществени нарушавания на закона.

На първо място, " Столичен автотранспорт " е заложило като аршин за асортимент условието участниците да са изпълнили " действия с предмет и размер, идентични или сходни с тези на актуалната поръчка, за последните 3 години от датата на подаване на офертата " за двете обособени позиции - за по-малки и по-дълги електробусчета. За втората позиция е очебийно, че те би трябвало да са най-малко 22 броя. " Пояснението е, че за такива се смятат " доставките на нископодови, електрически рейсове, категория М2 или Министерство на здравеопазването, клас А или клас I ". Според съда условието за подобен предмет с такова разяснение обаче е голословно и лимитира присъединяване на икономически субекти в публичната поръчка, защото не е съобразено с размера ѝ .

По този метод се нарушава Закона за публичните поръчки, в който е въведена възбраната, че " като аршин за асортимент не може да се включват условия или условия, които са свързани с осъществяването единствено на публични поръчки, или с осъществяването на съответно посочени стратегии или планове, или с конкретизирането на източници на финансиране, или на избран брой изпълнени контракти с съответно изтъкване на предмета им ". Освен това " Столичен автотранспорт " е лимитирал конкуренцията посредством включване на условия или условия, които дават голословно преимущество или голословно лимитират присъединяване на икономически субекти в публичните поръчки и които не са съобразени с предмета, цената, сложността, количеството или размера на публичната поръчка. Решението на Върховен административен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване, в резултат на което процедурата е спряна.

Заради нарушаванията в процедурата самостоятелният общински консултант Борис Бонев и организацията " Спаси София " желаеха оставката на основния изпълнителен шеф на " Столичен автотранспорт " Слав Монов. " Поражда се обосновано подозрение, че и третата поредна поръчка е писана за избран реализатор и че управлението на Столичен автотранспорт има задачата да направи точно това. Трети следващ търг се проваля поради основни неточности в тръжните условия и процедура и по тази причина би трябвало неотложно шефът на Столичен автотранспорт, Слав Монов, да си подаде оставката ", разяснява Бонев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР