Три от големите дами в българската живопис - Снежана Фурнаджиева,

...
Три от големите дами в българската живопис - Снежана Фурнаджиева,
Коментари Харесай

Три дами на четката представят Споделени картини

Три от огромните дами в българската живопис - Снежана Фурнаджиева, Кирила Георгиева и Нели Ценова, откриха галерия в пловдивската изложба " SPS ". С експозицията " Споделени картини ", която сплотява атрактивните създатели, се слага мощно начало на сезона.

В картините на Кирила Георгиева има препратки от минало към настояще, разбъркване на наслада и горест, мистичност и философия. Тя рисува нещата от живота, които я вълнуват. Вярата участва мощно в творбите й - изобразява божествени храмове, прелестни ангели, които се реят над нас.

Нели Ценова е от създателите, разпознаваеми с брилянтния си почерк. Тя споделя: " с цел да бъде същинска една картина, би трябвало да бъде фантазна ". Нели пречупва нещата от действителността през своя светоглед и светоусещане и по този начин творбите й добиват невероятна мистичност. Разказва и за живота, и за любовта, и за връзките сред хората. На пръв взор изпъква нейният необикновено хубав рисунък, само че когато се вгледаш, откриваш философския план.

Снежана Фурнаджиева обича да рисува в една тоналност - от тюркоазено синьо до ултрамарина. Но в последните си картини тя вмъква топло алено, землисто кафяво, което придава топлота, лъчение и влияние. Прекрасните женски облици Снежана е разположила на фона на Стария Пловдив. Когато застанеш пред картината, като че чуваш потракването на токчетата на тези елегантни дами. Фурнаджиева рисува с толкоз обич и възприятие Стария град, тъй като дълги години - 18 е живяла надалеч от родината и точно той е бил духовната й връзка с България.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР