Три министерства се обединиха около мнението, че бизнесът и правителството

...
Три министерства се обединиха около мнението, че бизнесът и правителството
Коментари Харесай

Износът ни на ток на за миналата година e генерирал над 3 млрд. евро

Три министерства се сплотиха към мнението, че бизнесът и държавното управление в България би трябвало да работят в тясно съдействие за стабилно развиване на енергетиката и декарбонизация в България. Това се случи по време на първото издание на интернационалния конгрес „ Власт и бизнес дружно за чиста сила “, който събра на едно място държавно управление, бизнес и специалисти, с цел да обсъдят най-хубавите и ефикасни решения за проблемите в бранша.

Росен Христов – министър на енергетиката, показа направената от ведомството му енергийна тактика 2023-2053, като акцентира значимата ролята на силата от възобновимите източници и износа на ток. „ Ключов въпрос е износът на България на ток. В момента ние сме измежду водачите. Това ни дава енергийна сигурност. Това е извънредно значим фактор, доста страни сега страдат. Износът за предходната година генерира над 3 милиарда евро и в този момент с тези пари компенсираме бизнеса поради скъпия борсов ток. Но не е задоволително да имаме електрическа енергия, тя би трябвало да бъде на допустими цени “, показа господин Христов. Той добави, че производството на зелена сила е основно, само че първо би трябвало да бъдат въведени способи за съхраняването ѝ по зелен метод.

Междувременно Росица Карамфилова – министър на околната среда и водите, заяви, че средства от продажбата на излъчвания парникови газове ще отиват във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ и ще се употребяват за реновиране на учебни заведения и лечебни заведения. „ Новата скица за търговията с излъчвания влиза в действие от 2027 година на равнище Европейски Съюз с благоприятни условия за отсрочване с една година при положение на високи цени на горивата “, добави екологичният министър.

Николай Шушков – зам.-министър на районното развиване и благоустройството, показа, че българската стопанска система е с най-високо енергийно ползване и с минимум потребление на ВЕИ. „ Станахме очевидци на непрекъснато растящите цени на електрическата енергия. Затова на всички е ясно, че страната ни би трябвало да ускори декарбонизацията “, сподели още той по време на форума „ Власт и бизнес дружно за чиста сила “.

Форумът бе първото от серията събития, които предстоят като част от акцията „ Да! На българската зелена стопанска система “ и което се провежда от Сдружение „ Соларна Академия България “, медия „ Стандарт “ и M3 Communications Group, Inc. Събитието показа настоящите проблеми в енергийния бранш и се организира в миг, в който България следва да начертае своя път към енергийна самостоятелност. Сред участниците бяха още доктор инж. Веселин Тодоров – ръководител на Сдружение „ Соларна Академия България “, Цветан Симеонов – ръководител на Българска търговско-промишлена палата, проф. дтн инж. Николай Вълканов, ръководител на УС на Българска минно-геоложка камара, и редица енергийни специалисти от разнообразни политически партии. Те дискутираха политиките и ограниченията за декарбонизация, унищожаване на административните бариери пред вложенията в нови технологии, промени в законодателната рамка, с цел да се улеснят зелените вложения, както и опциите за финансиране на национално и европейско равнище.

Проблемите в бранш енергетика би трябвало да бъдат решавани дружно, да има постоянна поддръжка, уточни доктор инж. Веселин Тодоров – ръководител на Сдружение „ Соларна Академия България “, и съорганизатор на форума. „ За нас е доста значимо да бъде направена енергийна тактика, тъй като неналичието й води до отлив на вложения и до безпорядък. Започват се планове, не се приключват, няма последователност. Затова би трябвало да имаме тактика най-малко за 20-30 годишен интервал. “

„ България би трябвало да следва задачите и политиките на Европейския съюз във връзка с енергетиката и нейното стабилно развиване. От витална значимост е бизнес и държавно управление за работят дружно за промени в законодателството, които ще улеснят зелените вложения и ще създадат допустимо и елементарно и за елементарния консуматор да си конфигурира фотоволтаични системи вкъщи и да употребява чиста сила, тъкмо по този начин както би засадил дърво в двора си или пред кооперацията, в която живее “, заключи Максим Бехар, CEO на M3 Communications Group, Inc. и съорганизатор на форума „ Власт и бизнес дружно за чиста сила “.

През 2022 г.  за първи път  вятърните и слънчевите централи са произвели повече електрическа енергия в Европейския съюз, в сравнение с е създадена от изкопаем газ, показа Славка Бозукова, основен редактор на медия „ Стандарт “ и съорганизатор на форума „ Власт и бизнес дружно за чиста сила “. „ На тази карта България се вписва доста добре, като през 2022 година фотоволтаичните централи у нас са произвели с 15,9% повече ток по отношение на 2021 година Всичко това демонстрира една доста добра вероятност, само че в това време изисква доста изчерпателен разбор и търсене на баланс, тъй че страната ни да резервира положителните си позиции на експортьор, да съблюдава условията за декарбонизация на стопанската система, само че и да обезпечи благоприятни условия за налична и евтина електрическа енергия за семействата и бизнеса “, добави госпожа Бозукова. За да се подреди този пъзел, тя акцентира значимостта от доста изчерпателен разговор сред заинтригуваните страни и съдействие сред държавно управление и бизнес.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР