Три илюстровани кодекса разказват цялата история на ацтеките. Мексиканското правителство

...
Три илюстровани кодекса разказват цялата история на ацтеките. Мексиканското правителство
Коментари Харесай

Три кодекса разказват цялата история на ацтеките,са намерени в частна колекция

Три илюстровани кодекса описват цялата история на ацтеките. Мексиканското държавно управление неотдавна закупи три илюстровани кодекса, известни като Кодексите на Сан Андрес Тетепилко, от частно семейство, което си е предавало документите на ацтеките от генерации.

Ацтеките са управлявали огромна част от Мексико през 15-ти и 16-ти век. Тяхната столица беше в Теночтитлан, в днешния град Мексико. Между 1519 и 1521 година испанска мощ превзема ацтеките и открива испанско владичество над региона. Кодекси, написани на локалния език науатъл и испански, не престават да се създават при започване на 17 век.

Един от новозакупените кодекси разказва основаването на Теночтитлан към 1300 година и лордовете, които са го управлявали в предиспанските времена, споделиха представители на INAH в преведено изказване.

Кодексът също по този начин разказва завладяването на град Тетепилко от ацтеките към 1440 година

и по какъв начин владетелят на този град се е заклел във васалство на ацтеките. Той даже разказва идването на испанците през 1519 година и тяхното ръководство до 1611 година, се споделя в изказването. Испанците не престават да ръководят Мексико до 1821 година
Бял лист хартия с няколко илюстрации. Можете да видите следите от прегъване.
Вековните кодекси към момента съдържат следи от цвят, най-вече от растения, въглен, охра и индиго.
Кодексите са били благосъстоятелност на семейство от Мексико Сити, поискало анонимност.

Когато учените от Столичния самостоятелен университет в Мексико Сити изследват кодексите, те откриват, че два от листата са написани върху хартия от кора на кора и че мастилата на кодексите са направени от растения, въглен и индиго, създавайки цветовете алено, жълто охра, черно и синьо. След като достоверността на документите беше доказана, държавното управление договаря със фамилията и закупи трите кодекса за 9,5 милиона песо (около 570 000 долара), се споделя в изказването.

Източник: Livescience/ Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР