Три дни преди първото след инвазията в Украйна лихвено плащане

...
Три дни преди първото след инвазията в Украйна лихвено плащане
Коментари Харесай

Русия заплашва да плаща по чуждестранния си дълг в рубли

Три дни преди първото след нашествието в Украйна лихвено заплащане по задгранични отговорности, Москва предизвести, че ще го направи в рубли. Руският финансов министър Антон Силуанов съобщи на 13 март, че е " изцяло заслужено " страната да обслужва всичките си държавни задължения в националната валута до момента в който западните наказания, блокирали достъпа до валутни запаси за 300 милиарда $, не бъдат вдигнати. Той упрекна Запада, че желае да вкара страната му в неестествен банкрут и увери, че страната му е подготвена да погасява отговорностите си в рубли по валутния курс на централната банка на датата на заплащането. 

Русия би трябвало да преведе на 16 март дължими лихви за общо 117 млн. щ. $ по две деноминирани в долари облигационни излъчвания, осведоми " Джей Пи Моргън Чейз ". В нито един от контрактите не е планувана алтернатива Москва да заплаща в рубли, показват банкерите от Уолстрийт. За еврооблигациите обаче сходна опция е включена непосредствено в документите на излъчванията.

Предупреждението на Кремъл към задграничните притежатели на съветски дългови бумаги усилва заплахата страната да спре да обслужва отговорностите си за първи път след финансовата рецесия от 1998-а. Инвеститорите към този момент се приготвят за банкрут, като и двете облигационни излъчвания се търгуват за към 20 цента на $ номинал. Москва ще има 30-дневен гратисен интервал да направи заплащанията по купоните.

" Трябва да плащаме за витално значим импорт на храни, лекарства и други нужни артикули ", коментирал в изявление за държавната съветска телевизия Силуанов. Той е споделил още, че задълженията на страната му към вражески настроени страни, лимитирали потреблението на валутни запаси, ще бъдат обслужвани в равностойността на заплащанията в рубли. 

Силуанов осведоми, че съвсем половината от съветските валутни ресурси в размер на 643 милиарда $ са били наранени от наказателните акции на Запада. Той обаче не е показал деноминациите и юрисдикциите, в които Русия държи други валути. Силуанов е обърнал внимание и на натиска на западните страни върху Китай " да ограничи достъпа на Москва до запасите в юани ", само че е изразил убеденост, че Пекин няма да се поддаде на натиска. Той счита, че " партньорските връзки с Китай ще разрешат да се запази постигнатото съдействие и дори да се разшири когато западните пазари се затварят ".

Международните вложители имат съветски активи за към 170 милиарда щ. $, по сметки на " Файненшъл таймс ", като облигациите в задгранична валута са на обща стойност 20 милиарда $. Повече от две дузини компании за ръководство на активи бяха принудени да замразят фондовете си със обилни инвестиции в Русия, а други преоцениха надълбоко цената им. Наблюдава се и сериозен отлив от съветски активи след нашествието в Украйна, тъй като Съединени американски щати и Европейският съюз затрудниха оптимално връзките на Москва с световната финансова система. 

Московската фондова борса е затворена от 28 февруари и няма да възвърне активността си най-малко до 18 март, тъй като " Банк России " желае да отбрани локалните вложители от глобите. Акциите на доста съветски компании, които са регистрирани на задгранични борси, се обезцениха фрапантно. Рублата е изгубила над 45% от пазарната си оценка от началото на годината и е на път да регистрира най-големия си годишен спад от 1998-а когато Русия спря да обслужва деноминирания си в национална валута дълг. 

Управляващият шеф на МВФ Кристалина Георгиева разяснява за " Си Би Ес " на 13 март, че тя и сътрудниците й " към този момент не считат съветски банкрут за невероятно събитие ". 

Към началото на февруари Русия е имала задгренични скъпи бумаги за 311 милиарда $, 152 милиарда $ в брой и депозити в задгранични банки, специфични депозитарни разписки за 30 милиарда $ в МВФ и злато на стойност 132 милиарда $. Страната е редуцирала доларовите си инвестиции от 45% от общия размер на валутните си запаси през 2013-а - година преди присъединението на Крим и първите западни наказания - до едвам 16.4% през 2021-а. 

" Банк России " разгласява данни за структурата на съветските задгранични запаси със забавяне от най-малко шест месеца. Към края на юни 2021-а еврото е имало 32.3% дял в тях, китайският юан - 13.1%, английският паунд - 6.5%, други валути - 10%, и злато - 21.7 %. Китай държи 14.2% от съветските запаси - максимален дял от която и да било друга страна, Япония - 12.3% и Германия - 11.8 %. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР