Тревожен ръст на престъпленията, свързани с наркотици и извършени от

...
Тревожен ръст на престъпленията, свързани с наркотици и извършени от
Коментари Харесай

Тревожен ръст на престъпленията, свързани с наркотици и извършени от деца

Тревожен растеж на закононарушенията, свързани с опиати и осъществени от деца. Последният отчет на Министерство на вътрешните работи демонстрира 20% растеж на този вид закононарушения. В тази рубрика влизат и доста деца, хванати да пласират дрога.
Расте и броят на децата под 14 години, които прекрачват закона. През 2017 година са 1595, а през 2018 година - 1685. Това на процедура значи 100 деца повече в спор със закона.
Общият брой на децата, арестувани за осъществено закононарушение предходната година, е близо 6000. В тази рубрика попадат и кражбите, хулиганските прояви, само че най- значителен остава растежът точно при закононарушенията свързани с опиати.
Като млад Желяз Турлаков има преден конфликт с дрогата, само че се избавя. Днес е клиничен терапевт и част от общественост, която се бори с опиатите. Обиколил с сътрудниците си към 50 учебни заведения в България. Тайните им анкети посочили, че 40% от децата са пробвали трева. Около 20-25% - амфетамини.
Желяз Турлаков писал до премиера Бойко Борисов с искане за смяна в разпоредбите.
„ Аз мисля, че най-правилното нещо в основаната обстановка е да се вкарат проби в учебните заведения. Нещо, за което приказвам повече от 10 години и мисля, че е пристигнало времето”, изясни той.
В бранш "Наркотици " в Националната полиция считат, че тестванията за опиати в учебно заведение, няма да решат казуса.
„ Високият % в нашата статистика се дължи напълно на нашата денонощна битка в противопоставяне. Ние непрекъснато се стараем да намерим тези лица, които са минали по неприятния път, да ги заловим, да ги профилактираме и да им покажем с разговор, че това е неверният път”, посочи Бисер Иванов.
За да е сполучлива тази борба обаче родителите би трябвало да се научат да виждат знаците, че децата им потеглят по пътя на дрогата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР