Третяковската галерия в Москва е поръчала непробиваема капсула от специално

...
Третяковската галерия в Москва е поръчала непробиваема капсула от специално
Коментари Харесай

Бронират срещу куршуми картината „Иван Грозни убива сина си“

Третяковската изложба в Москва е поръчала непробиваема капсула от особено защитно стъкло за фамозната картина на художника Иля Репин „ Иван Грозни и неговият наследник Иван, 16 ноември 1581 “, известна повече като „ Иван Грозни убива сина си “. Това оповестяват съветски медии, базирайки се на информация от шефа на музея Зелфира Трегулова. Уточнява се, че капсулата ще бъде предопределена да работи „ против вандали, отражения и патрони “. Със също такова стъкло са защитени творбите „ Раждането на Венера “ и „ Пролет “ на италианския ренесансов живописец Сандро Ботичели, експонирани в изложба „ Уфици “ във Флоренция.

Репин работи над може би най-известната си картина в продължение на две години – от 1883 до 1885-а. През 2018-а клиент на Третяковската изложба разруши защитното стъкло и повреди платното. Той бе задържан, а творбата бе изпратена за сериозна реституция, която отне четири години. През май 2022-ра „ Иван Грозни и неговият наследник Иван “ бяха върнати в галерията за демонстрации пред медиите.

Това не е първото вандалско посягане върху популярната картина. През 1913 година, когато Иля Репин към момента е жив, староверецът Абрам Балашов се хвърля върху платното и му нанася три брутални удара с нож. Лицата на персонажите са съвсем изцяло унищожени и на художника се постанова на процедура да ги нарисува още веднъж.

Експерти нееднократно са се опитвали да обяснят за какво картината „ Иван Грозни убива сина си “ провокира експанзия. В своите изследвания те са се добрали до три съществени аргументи, разкрива KP.RU. Според някои откриватели офанзивите най-много се дължат на изобилието на аления цвят в творбата. Точно това е споделил и Абрам Балашов след покушението: „ Прекалено доста кръв… “.

Някои считат, че историческата истина е друга: Иван Грозни в реалност не е умъртвил царевича, а художникът с този сюжет е основал един тип антируски „ компромат “. Така неуместно изяснява простъпката си Игор Подпорин, вандалът от 2018-а: „ Иван Грозни е светец… Много ме възмути картината на този Репин. Тук идват чужденци, ще видят това и какво ще си помислят за нашия съветски цар? А за нас? Това е провокация срещу съветския народ, с цел да се отнасят зле с нас “, пророкува пишман-националистът. Третата версия на обяснението е мистична. Твърди се, че творбата може да е привлякла духа на самия Иван Грозни. Подобно мнение показва и писателят Павел Ершов, съгласно който картината е „ адова икона “, криеща под горния пласт бои лика на дявола.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР