Трето поредно заседание на Съвета за сътрудничество между България, Румъния,

...
Трето поредно заседание на Съвета за сътрудничество между България, Румъния,
Коментари Харесай

Лидерите на България, Румъния, Гърция и Сърбия се срещнаха в Букурещ

Трето следващо съвещание на Съвета за съдействие сред България, Румъния, Гърция и Сърбия с присъединяване на премиера Бойко Борисов. В Букурещ държавните и държавни ръководители на четирите страни разискаха развиването на общите инфраструктурни планове в подтекста на свързаността на Балканите, сигурността и стабилността в района и поддръжката за евроинтеграцията на страните от Западните Балкани.

Бойко Борисов, министър-председател: Сама по себе си срещата, че продължава да се реализира на четирите страни, е една добра вест. Ние нямаме като Вишеградската четворка предпочитание да вършим заявления или да споделяме, че имаме обща политика в разнообразни сфери, а тъкмо противоположното. ние желаеме инфраструктура, желаеме цифрова инфраструктура, желаеме пристанища, желаеме съгласуваност, желаеме и на двустранните си взаимоотношения, които имаме да подвигаме растежа на стопанската система и надлежно в тези сфери - просвета, туризъм и всичко останало да напреднем. Румънския министър председател предложи няколко доста положителни планове. Но аз съм за, тъй като: Вертикалните коридори: Букурещ-Русе, надлежно секване на автомагистралите Марица -Тракия - Александополус или надлежно на Хемус - Белград, топлото пристанище на Солун през София за Видин - кулоар номер 4 или завиваш вляво и отиваш в Белград, от там Будапеща, Братислава, Любляна, където искаш.
Виорика Дънчила, министър-председател на Румъния: Днес дискутирахме икономическото съдействие и определянето на съответни планове, които четирите страни могат взаимно да осъществят. Говорихме и за формата 16 + 1 с Китай.Александър Вучич, президент на Сърбия: Разговаряхме за Тимишоара - Моравица - Вършец - Белград, разговаряхме и за завършването на градежа на автомагистралата към България, за завършване и на нашия сегмент на автомагистрала към Скопие. Обсъждахме и по какъв начин да модернизираме и ж.п. линията ни Ниш-Димировград, по какъв начин да модернизираме цифровата си инфраструктура.Алексис Ципрас - министър-председател на Гърция: Тук желая да обърна внимание на свързването на пристанищата в Гърция с тези на Черно море и с Дунава. Много значим е и инфраструктурният план сред Солун, София и Букурещ, който ще докара до увеличение на пътникопотока и на броя на туристите от Румъния и България към Гърция и назад.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР