Третият опит на министъра на младежта и спорта Радостин Василев

...
Третият опит на министъра на младежта и спорта Радостин Василев
Коментари Харесай

Съдът вписа “новата“ управа на тотото, все още доминирана от ГЕРБ

Третият опит на министъра на младежта и спорта Радостин Василев да подмени управлението на Българския състезателен тотализатор (БСТ) реализира непълен триумф. Посочените от него двама нови членове на Управителния съвет на БСТ - съпартийците му в Има Такъв Народ Александър Тодоров (32 г.) и Георгий Султанов (32 г.), бяха публично вписани на новата си служба в Агенцията по вписванията.

Промяната към този момент е отразена в Търговския указател, като Тодоров и Султанов заемат местата на освободените Людмила Петкова и Валентин Точев в 5-членния състав на УС. Той обаче продължава да бъде доминиран от трима фрагменти на ГЕРБ, назначени от някогашния състезателен министър Красен Кралев с 5-годишен мандат през април 2021 година - изп. шеф Любомир Петров и членовете Гошо Гинчев и Христов Йовов, някогашни футболисти на " Левски " и националния тим, известни като близки другари на някогашния министър председател Бойко Борисов.

Според Устава на тотализатора решенията на управителния орган се взимат с нормално болшинство, което значи, че към този момент представителите на новото държавно управление остават малцинство. Министър Василев обаче не се отхвърля от желанието си да откри надзор върху държавната хазартна компания и през вчерашния ден е внесъл нова заповед в Агенцията по вписванията за изваждане на Петров от състава на УС и регистриране на негово място на Росен Иванов (37 г.).

В момента тече тридневен период, в който Любомир Петров може да апелира освобождението си. Нещо, което той към този момент един път направи и съдът почете жалбата му, тъй като като държавен чиновник той е предпазен от уволняване по закона за обществените предприятия. Ако този път той реши да не прави пречки, би трябвало при започване на другата седмица Иванов също да стане част от УС на БСТ, а Александър Тодоров да заема овакантената позиция на изп. шеф.

На 21 януари спортният министър внесе в Търговския указател първата си заповед, с която от УС на БСТ трябваше да бъдат освободени изп.-директор Любомир Петров, Христо Йовов и Гошо Гинчев. На тяхно място министърът назначаваше Александър Тодоров, Георгий Султанов и Росен Иванов, които също като двамата футболисти от актуалното управление нямат никакъв опит в региона на ръководството на хазартните и тото игри.

Това регистриране бе спряно на 25 януари от Софийски градски съд до изговаряне по делото, заведено от Йовов и Гинчев против тяхното уволняване.

Три дни по-късно Василев опита за повторно да направи смяна. Този път в заповедта си не загатна Йовов и Гинчев, а махна други двама от управата, които изобщо не бе възнамерявал да освободи при първия си опит - Людмила Петкова и Валентин Точев. Оказа се, че още на 19 август 2021 година те са подали молби за освобождение до служебния състезателен министър Андрей Кузманов и тези молби са били почетени от Василев в края на януари.

Именно тази смяна в метода на министъра наложи във втората му заповед хората от Има Такъв Народ в управлението на тотото да са единствено двама - Султанов и Тодоров, който трябваше да стане и изп. шеф. Но последното бе обжалвано в съда от Петров и вписването на измененията още веднъж бе спряно.

Така в последна сметка се стигна до третата заповед на Радостин Василев, с която той назначи Александър Тодоров и Георгий Султанов като редови членове, без да трансформира поста на Любомир Петров. Което обаче е точно задачата на четвъртото заявление, изчакващо възможното ново обжалване от страна на изп. шеф.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР