Третият мандат най-вероятно ще отиде в БСП.Това научи News.bg от

...
Третият мандат най-вероятно ще отиде в БСП.Това научи News.bg от
Коментари Харесай

Радев връчва в понеделник третия мандат на Нинова?

Третият мандат най-вероятно ще отиде в Българска социалистическа партия.

Това научи News.bg от свои източници.

 

Това ще стане в понеделник, в последния парламентарен ден за осъществяването на тази процедура, добави БТВ.

 

Припомняме, преди дни Корнелия Нинова съобщи, че е оптимист за съставянето на кабинет с третия мандат, само че счита, че политиците би трябвало да му слагат период за работа. Освен това, в случай че такова държавно управление се сформира, би трябвало да му се даде време, преди да се дават оценки.

 

" Кой предпоставя, че ще има задкулисие и че няма да се свърши работа?!. Трябва да има период. Какъв - ще беседваме, в случай че пристигна при нас мандатът ", сподели Нинова пред " Нова телевизия ".

 

В изявлението водачът на Българска социалистическа партия напомни, че третият мандат е спешен, само че съгласно нея има опция парламентарните партии да се обединят към проблемите пред страната, които чакат решение. Именно в това, по думите й, не са съумели Политическа партия, които включиха в декларацията, с която търсеха поддръжка за вероятно ръководство, планове, за които са знаели, че са неприемливи за Българска социалистическа партия. " Да не слагаме априори нещата които ни разделят, а нещата, които ни сплотяват, прикани тя.

 

На последните три опита за сформиране на държавно управление президентът Румен Радев постоянно е избирал да връчи мандата на Българска социалистическа партия. Според Нинова няма потребност от нов кръг съвещания преди третия мандат, както предлага " Демократична България ". По думите на Нинова със забавянето на връчването на мандатите, което президентът предприе с желанието да им даде повече време за договаряния, е реализирано противоположното - споровете са се задълбочили. " Всичко си казахме ", заключи тя.

 

По мотив думите на президента " Три пъти ви връчвах мандат, три пъти се провалихте " Нинова подсети, че той е давал мандата и на други политически сили, които също не са реализирали триумф, а нападките към политическата класа в действителност включват и самата президентска институция, която " ръководи в последната година ".

 

Червените възнамеряват да се опитат за следващ път да образуват правителство и ще водят диалози с останалите партии.

 

Преди това обаче столетницата ще се събере на съвещание на Националния съвет, с цел да реши по какъв начин да работи и с кого да беседва.

От в този момент се знае, че поддръжка от ГЕРБ и Движение за права и свободи няма да се търси.

Още преди няколко седмици Нинова . 

 

Дали левицата и Политическа партия ще сближат позиции за опит за кабинет с третия мандат, не е ясно, само че напоследък разграничителните линии сред някогашните съдружни сътрудници се задълбочиха.

 

Корнелия Нинова увери, че в случай че Българска социалистическа партия получи третия мандат, " ще създадем всичко допустимо " и " всичко по силите си ". Не изключи от диалози нито една партия, само че очерта като червени линии военната помощ за Украйна и " фиксацията " в датата 1 януари 2024 година за влизане на страната в Еврозоната. По отношение на тези линии " Български напредък " би трябвало да се дефинира, а позицията на " Демократична България " е ясна.

 

Политическа партия и , че късмет за държавно управление има с трети мандат в ръцете на " Демократична България ".
В президентството обаче такива настройки нямат.

 

Припомняме, че и при ., както . президентът Румен Радев връчваше третия мандат на Българска социалистическа партия, само че нито един път Корнелия Нинова , с цел да образува държавно управление.

 

Според Конституцията (чл. 99, алинея 3) президентът има тъкмо 7 дни, с цел да избере една от 5 вероятни парламентарни групи, която да натовари със задачата първо да излъчи претендент за министър-председател, а той да предложи министри. Кандидат-премиерът Николай Денков върна несбъднат втория мандат на 9 януари, понеделник - ден преди приключването на 7-дневния краен период. Седмицата на Румен Радев стартира да тече на 10 януари.

 

Това е моментът, в който главният закон дава действителна политическа власт и отговорност на президента.

За разлика от първите два опита, при които президентът е задължен да повери мандат надлежно на кандидат-премиер от първата и при крах - на втората по бройка парламентарна мощ (ГЕРБ и ПП), в този момент той има право на избор. Това е моментът, в който главният закон дава действителна политическа власт и отговорност за развоя на събитията в ръцете на президента.

 

Когато Румен Радев уточни партия, тя има недефиниран категорично в конституцията период, с цел да излъчи кандидат за министър-председател. Парламентарната процедура е това да отнеме още веднъж до седмица, в която текат политически договаряния за поддръжка, и в границите на този интервал да е ясно ще има ли постоянно държавно управление или не.

 

Накратко - най-късно при започване на февруари ще е ясно отиваме ли на предварителни избори, а евентуално ще е по-рано.

 

Досега Румен Радев три пъти връчва трети мандат на БСП с водач Корнелия Нинова. Социалистическата партия беше тази, която номинира и поддържа Радев за президент два пъти. Според Христо Панчугов и в този момент Българска социалистическа партия е разумният политически избор - макар към този момент мощно обтегнатите връзки след свалянето на кабинета с министър председател Кирил Петков: Не тъй като президентът харесва Корнелия Нинова, а тъй като посланията му са послания към гласоподавателите на Българска социалистическа партия. Ще затвърди чувството, че Радев ги съставлява, на фона на разпадащата се партия, и това отваря опция за предстоящ ляв план ", сподели политологът пред " Свободна Европа ".

 

Трети мандат за " Демократична България " е вероятен вид при изискване, че Румен Радев залага на дребното благоприятни условия за сформиране на държавно управление. Заявката на дясноцентристката коалиция е, че е подготвена да работи за кабинет. Бойко Борисов съобщи евентуална поддръжка още преди неуспеха на втория мандат. По-късно добави изискване - Политическа партия да не взе участие в държавно управление. Тя на собствен ред отхвърля коалиция с ГЕРБ.

 

Според Панчугов връчването на мандат на Демократична България е малко евентуално от позиция на интереса на президента:

" Ако Радев избере Демократична България, това значи да каже, че приема политическите ѝ цели ". Тоест - значи единодушие и с изпращането на оръжия за Украйна, и с позициите ѝ за енергийната политика - тематики, които " счупиха " връзките на предходното държавно управление с президента.

 

Според политолога вероятността Радев да връчи мандат на Демократична България е дребна, тъй като това е " да легитимира политики, на които се опълчва обществено ".

 

Ако мандатът бъде връчен на Българска социалистическа партия, водач т на партията Корнелия Нинова към този момент съобщи, че е подготвена на нови договаряния. ГЕРБ и Демократична България имат политически решения да не поддържат мандат на социалистическата партия. От Политическа партия не са декларирали ясна позиция, само че единствено преди седмица Корнелия Нинова и партията ѝ отхвърлиха поддръжка за проф. Денков и оповестените от него цели.

Нейният заместител в партията Кристиан Вигенин към този момент съобщи, че " никакъв трети мандатоносител не може да спре този развой “, в случай че двете най-големи партии - ГЕРБ и Политическа партия, клонят към избори. И сметката демонстрира, че ГЕРБ и Политическа партия имат общо 120 депутати.

 

Стефан Янев на собствен ред пресметна в понеделник, че вижда математически вид за кабинет с поддръжка от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи - което съгласно политическите поръчки на партиите мъчно ще се случи. " Български напредък " удостовери, че в случай че вземе мандат - ще договаря с всички, започвайки от " Демократична България " и стигайки до ГЕРБ съгласно размера на групите.

Партията на Янев към този момент сложи изискване, че за кабинет ще би трябвало ясно съдружно съглашение.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР