България отдава голямо значение на активизирането на контактите с българската

...
България отдава голямо значение на активизирането на контактите с българската
Коментари Харесай

Радев: България ще продължи да засилва връзките си с българската общност в Косово

България отдава огромно значение на активизирането на контактите с българската общественост в Република Косово, съобщи президентът Румен Радев, който одобри в президентската институция през днешния ден представители на Дружеството за развиване и интеграция на българската общественост в Република Косово „ Дрибок “.

Президентът акцентира решимостта на страната ни да продължи да уголемява икономическия, учебен и културен продан с Косово, което ще има и положителен резултат за сънародниците ни там. През 2023 година 40 наши сънародници от Косово са се дипломирали сполучливо в български висши образователни заведения, акцентира Радев и открои опцията за следващо поощряване на българите от Косово да получават своето висше обучение в български университети.

Представителите на българската общественост сложиха редица въпроси за опцията за увеличение на вложенията от България в Косово, в това число в регионите, в които живеят етнически българи, за проучването на български език и за улеснение на достъпа до българско поданство. Според тях в Косово има отлични благоприятни условия за развиване на туризма и земеделието и тези благоприятни условия могат да бъдат употребявани от представителите на българския бизнес. Обсъдени бяха също по този начин процесът на броене на популацията, който протича сега в Косово, както и провокациите пред дребните и мъчно налични обитаеми места, в които преди всичко живеят нашите сънародници в тази страна.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР