Третиране на пчелите с оксалова киселина – характеристики. Оксаловата киселина

...
Третиране на пчелите с оксалова киселина – характеристики. Оксаловата киселина
Коментари Харесай

Третиране на пчелите с оксалова киселина – характеристики

Третиране на пчелите с оксалова киселина – характерности. Оксаловата киселина е екологичен артикул и в това време има висока успеваемост. С нейна помощ можете бързо да третирате пчелните фамилии и да се отървете от акарите за дълго време.

Основните характерности на оксаловата киселина са:

  • Продуктът е корав, бял и транспарантен кристал, който се разтваря бързо във вода.
  • От позиция на химията, продуктът е двуосновна карболова киселина и принадлежи към акарицидните препарати.
  • При температура от 150°C и повече, този артикул се разпада на 4 съставния елемент – вода , мравчена киселина , въглероден оксид и въглероден диоксид .
  • Оксаловата киселина е безусловно безвредна за пчелите , не въздейства на качеството и вкусовите характерности на меда, само че е токсична за хората, защото може да провокира раздразнение на кожата и лигавиците.
  • Препоръчва се продуктът да се съхранява в херметически затворен резервоар при температура +5…+25 °C, надалеч от храна и вода. Срокът на валидност е 3 години.

За какво оказва помощ третирането с оксалова киселина при пчелите?

Оксаловата киселина се употребява за лекуване на вароатоза и акароза при пчелите. Първото заболяване се предизвиква от акара Varroa destructor , който паразитира върху тялото на пчелата. Източникът на акароза е акарът Acarapis woodi , който визира дихателните пътища на насекомото.

Гореспоменатите болести имат негативен резултат върху пчелното семейство и са съпроводени от следните признаци:

  • заразяването на целия кошер поражда вследствие на бързото разпространяване на заболяването от 2-3 инфектирани пчели;
  • кърлежите се хранят с хемолимфата на пчелите, което ги прави по-уязвими към други заболявания;
  • вследствие на понижаване на имунитета, пчелното семейство става едва и неговата продуктивност внезапно намалява;
  • при липса на навреме лекуване, акарите могат бързо да унищожат целият пчелин.

Важно! Особеност на акарите е, че те могат да се приспособяват към другите акарицидни химикали и да мутират. Затова се предлага да не третирате само с оксалова киселина повече от 2-3 години поред. Просто би трябвало да редувате разнообразни препарати при другите третирания!

Третиране на пчелите с оксалова киселина – по какъв начин да я използваме?

Това лекарство може да се употребява в пчеларството освен за заличаване на акари в пчелина, само че и за предварителна защита. В този случай можете да употребявате един от двата метода за лекуване на кошерите:

  • Пръскането на пчели с 2% воден разтвор на препарата е най-простият метод да се отървете от вредителите и не лишава доста време. Ефективността на този способ се прави оценка на най-малко 80%;
  • Фумигацията на кошера с пара от оксалова киселина се прави посредством нагряване на кристалите на веществото. Според опитните пчелари този способ ви разрешава да унищожите паразитите с възможност от 93%.

Всеки пчелар може независимо да избере кой от методите е най-добре да употребява. Но във всеки случай е належащо прецизно да се съблюдават разпоредбите за обработка, изброени в инструкциите, както и да се извърши тази процедура прецизно в границите на избрания период.

За да може лекуването на пчелите да бъде допустимо най-ефективно и да не лишава доста време, се предлага да се извършат няколко подготвителни дейности:

  • Преди да употребявате оксалова киселина, би трябвало да премахнете рамките с мед и прашец от кошера. В този случай всички пчели ще се съберат в купчина и ще бъде доста по-лесно да ги напръскате с разтвора;
  • Преди самото напръскване на пчелното семейство с работен разтвор, майката би трябвало да бъде извадена от кошера – тя може да остане с пчелите единствено когато се опушва със сублиматор за оксалова киселина ;
  • За да се подготви разтворът, се предлага да се употребява единствено пречистена вода. За задачата водата би трябвало да бъде добре филтрирана или преварена на котлона, с цел да се отстраняват всички нездравословни примеси;
  • Преди да приготвите част от разтвора, можете да поставите малко оксалова киселина в съда с вода. Ако се образува наслойка на дъното, то тогава водата не е задоволително пречистена и съдържа примеси.

Правилна рецепта за оксалова киселина

За отнасяне на кошера се подготвя 2% разтвор на оксалова киселина. Опитните пчелари и производители на лекарството считат, че тази централизация на продукта е най-ефективна, а методът за подготвяне на разтвора е разказан в детайли в инструкциите. Тя включва следните дейности:

  • Загрейте 1 литър вода до температура от +30…+45 °C.
  • Добавете малко пудра захар към топлата вода, тъй че кристалите да се разтворят по-бързо и капките от разтвора да останат върху тялото на пчелата по-дълго.
  • Добавете 20 гр оксалова киселина към получената сладникава течност. Разтворът се смесва добре.
  • Получената примес би трябвало неотложно да се употребява за накапване на пчелите. След 2 дни тя става изцяло несъответствуваща и може да навреди на пчелите, тъй че е невероятно да се съхранява приготвеният разтвор.

Някои пчелари, в допълнение към общоприетата рецепта за разтвора, също употребяват примес от оксалова киселина и течен глицерин , загрята в микровълнова печка (25 гр киселина ще се нуждаят от 25 мл глицерин).

Малка забрадка се накисва в полученото вещество и се слага на дъното на кошера. При взаимоотношение с глицерол, оксаловата киселина се разпада на съставни елементи, един от които е мравчената киселина , която има негативен резултат върху акарите.

Кога се третира с оксалова киселина?

За да се реализира оптималната успеваемост в битката против акарите, лекуването на пчелите с разтвор на оксалова киселина би трябвало да се прави в несъмнено време. В същото време е належащо да се вземат поради метеорологичните условия, защото е целесъобразно пчелите да се третират единствено когато температурата на въздуха е над +16 °C и няма вятър.

Условията за отнасяне на пчелното семейство с оксалова киселина са показани по-долу:

  • За пролетно отнасяне с оксалова киселина – при започване на пролетта процедурата се прави след всеобщото облитане на пчелите;
  • За лятно отнасяне с оксалова киселина – през лятото пчелите се третират след изваждането на меда и преди началото на подхранването. Обикновено това се случва при започване на Август. Прави се разтвор от  1 л вода  с  20 грама оксалова киселина . Захар не се употребява . Разбърква се добре, като течността би трябвало да стане транспарантна. Пчелите  се пръскат с разпръсквач четири пъти през 5 дни;
  • За есенно отнасяне с оксалова киселина – през есента пчелните фамилии се накапват с разтвор незабавно откакто цялото запечатано пило се излюпи. Третирането обаче би трябвало да се направи преди началото на първите студове.

Важно! Препоръчва се пчелите да се третират с оксалова киселина вечер след залез слънце. По това време всички пчели се връщат в кошера, което значи, че всеки субект ще получи своята доза от лекарството.

Третиране на пчелите с оксалова киселина – по какъв начин да третираме?

За да се употребява най-ефективно приготвеният разтвор на препарата, е належащо да третирате според избрани правила. В същото време се предлага да се накапва със спринцовка или с тънко диспергирани пръскачки. Те обезпечават качественото систематизиране на веществото вътре в структурата и ви разрешават да измерите нужното количество разтвор за всяка рамка.

Основните правила за напръскване на пчелите с разтвор на оксалова киселина са изброени по-долу:

  • Лечението може да се извърши с механични или електрически течни пръскачки;
  • Всяка рамка с пчели се напръсква настрана – за тази цел тя деликатно се изважда от кошера и се пръска с разтвор;
  • Когато третирате пчелите, дръжте пръскачката на разстояние 35-40 см от рамката, насочвайки струята под ъгъл от 40-45 градуса;
  • Скоростта на консумация на разтвора за една рамка е 10-12 мл;
  • В процеса на напръскване струята би трябвало да бъде ориентирана непосредствено към пчелите, само че не е належащо да се пръска всяка пчела поотделно. В кошера пчелите са непрекъснато в контакт между тях, тъй че разтворът елементарно се трансферира от едно тяло на друго;
  • След привършване на третирането се предлага да се покрият рамките с полиетиленово фолио (найлон). В този случай високата централизация на оксалова киселина остава вътре в кошера за дълго време и акарите умират по-бързо.

Ако ще ползвате метода с накапване, рецептата за оскаловата киселина  за есенно отнасяне е  35 г оксалова киселина, 900 мл вода и 100 грама захар . Дозата за накапване на едно пчелно семейство е  5-6 мл на междурамие .

Тоест, в случай че имаме семейство на 8 междурамия, би трябвало да накапем благодарение на спринцовка към 40-50 мл. Трябва да съблюдаваме правилото, че това отнасяне посредством накапване се прави единствено един път годишно.

Колко постоянно да се третират пчелите?

Броят на третиранията с оксалова киселина зависи от задачата, за която се употребява лекарството. За профилактика можете да правите 5 пръскания на сезон, само че в случай че пчелното семейство е много опаразитено, тогава може да третирате и по-често.

За лекуване на вароатоза и акароза при пчелите е належащо да се поддържа период от 12 дни сред третиранията и да се пръскат насекомите, до момента в който признаците на болестта изчезнат изцяло. Но във всеки случай тази процедура може да се извърши единствено в границите на периодите, изброени нагоре.

Третиране на пчелите с оксалова киселина и сублиматор за оксалова киселина

Този способ се основава на нагряване на оксалова киселина. В резултат на нагряването, оксаловата киселина се трансформира в пара (пушек), токсична за акарите.

Предимството на тази обработка е, че може да се извърши даже през есента при температура на въздуха от +10 °C. Можете да опушвате със особено устройство или по този начин нареченият сублиматор за оксалова киселина (или изпарител).

Основните правила за опушване на кошера с пари на оксалова киселина са изброени по-долу:

  • Преди да започнете лекуването, е належащо да пандизите горния отвор на кошера (прелката) и всички пукнатини, с цел да осигурите херметичност на вътрешното пространство;
  • С помощта на определеното устройство за фумигация кристалите на веществото се нагряват и парата се подава през долния отвор на кошера;
  • За десетрамков кошер би трябвало да се употребяват 1,5-2 грама прахуляк от оксалова киселина;
  • Препоръчва се пчелите да се опушват по този начин на няколко стъпки, като се съблюдава период от 10 минути сред тях;
  • Преди да добавите нова част от оксаловата киселина, устройството за фумигация на кошера би трябвало да се охлади, с цел да се избегне прегряването на веществото прекомерно бързо;
  • Ако работите с многокорпусни кошери, тогава първо се третират горните корпуси, а по-късно и долните;
  • В наличието на пило, кошерът се третира 4 пъти с период от 1 ден, доставяйки пара вътре в структурата на две равни елементи.

Предпазни ограничения при работа с оксалова киселина

По време на приготвянето на продукта за отнасяне на кошера пчеларят би трябвало да бъде извънредно деликатен, с цел да избегне контакт на дейната съставна част с кожата, както и с лигавиците на очите и устната празнина. Това вещество може да провокира раздразнение и изгаряния, а вдишването на парите му води до отравяне.

При работа с прапаратът е належащо да се съблюдават ограниченията за сигурност, а точно:

  • носете гащеризони, дълги ръкавици и високи ботуши;
  • защитете дихателните пътища с респиратор и носете защитни очила;
  • по време на приготвянето на продукта и обработката на кошерите е неразрешено да се употребяват храни и питиета, както и да се пуши;
  • откакто завършите цялата работа, би трябвало да премахнете защитното съоръжение и да измиете добре ръцете си с топла вода и сапун.

Важно! Ако оксаловата киселина влезе в контакт с кожата, тя би трябвало неотложно да се измие под течаща вода и засегнатата област би трябвало да се третира с разтвор на сода за самун.

Акарите могат да причинят доста проблеми на пчеларя, намалявайки продуктивността на пчелното семейство и водейки до понижаване на броя на пчелите. Но можете да се справите с този проблем благодарение на естествената оксалова киселина, която е безвредна за пчелите, само че има гибелен резултат върху паразитите. Използвайки рекомендациите, изброени в тази публикация за лекуване, можете бързо да унищожите вредителите и да предотвратите повторната им поява в пчелина.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР