Трети ден в Ямбол продължава Международния маскараден фестивал Кукерландия, който

...
Трети ден в Ямбол продължава Международния маскараден фестивал Кукерландия, който
Коментари Харесай

Шеф на жури: Много жени има в кукерските групи, това е извращение, намаляваме им оценките

Трети ден в Ямбол продължава Международния маскараден фестивал " Кукерландия ", който показва достоверните за кукерските игри ритуали за изобилие и събуждане на земята, заяви БНР. 

Кукери, сурвакари, камилари, мечкари и всевъзможни персонажи от националната маскарадна обредност демонстрират благосъстоянието и опазването на българските обичаи, означи на собствен ред Българска телеграфна агенция. Дефилират 51 групи с повече от 1000 участници от цялата страна.

Председателят на петчленното жури проф. Николай Ников съобщи, че в някои от групите са следят нововъведения, които са несъвместими с кукерските традиции.

" Много дами играят в кукерските групи. "

Оценката на групите, в които има женско наличие, ще бъде занижена.

" Естествено, че ще бъдат глобени, няма да допуснем извращение с традицията. Тук бяхме очевидци на някои групи, които не знаят какво вършат ", безапелационен е ръководителят на журито.

За следващ път проф. Ников се пробва да развенчае и мита, че кукерите гонят зли сили.

" Кукерите носят със себе си единствено изобилие и здраве. Основните знаци при тях са заораването и засяването на земята. "

Състезателната стратегия продължава и в неделя, а през днешния ден ще бъдат връчени и премиите във фотоконкурса Кукерландия, за който са получени близо 400 фотоси.

 

Маскарадните групи от чужбина се показват отвън конкурсната стратегия. Сред тях е и гостуващата за първи път група с мечи кожи от Северна Румъния, както и фолклорни групи от Турция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР