Третата топлинна вълна за това лято в Испания отново донесе

...
Третата топлинна вълна за това лято в Испания отново донесе
Коментари Харесай

Трета топлиина вълна за това лято в Испания



Третата топлинна вълна за това лято в Испания още веднъж донесе температури от към 41 градуса по Целзий в централната и южната част на страната, съпроводени от тропични стихии. Това докара и до извънредно стопляне на морската вода.

Третата топлинна вълна стартира на 30 юли и ще продължи с рисково високи температури най-малко до петък 5-ти август, след което се чака лек спад. Най-горещо е в Андалусия, Кастилия-Ла Манча, Каталуния, Естремадура и Канарските острови, където тук-там надвиши 41 градуса денем и над 25 през нощта.

" Повишаването на температурата излага Средиземно море на риск ", защото то е " е една от най-чувствителните области на планетата към световното стопляне ", сподели Оскар Есперанса, координатор на морските предпазени зони на Световния фонд за природата (WWF) в Испания.

На 25 юли в Алмерия е измерена съвсем 28 градуса на морската вода, 27 във Валенсия и малко над 31 на Балеарските острови. Според Есперанса това е повишаване от 6,2 градуса по Целзий над нормалната средиземноморска температура, което е особеност и се отразява зле на морските екосистеми.

Учените показват, че този развой се следи от 80-те години на предишния век и изводът е, че " Средиземно море се е стоплило два пъти повече от въздуха през тези последни четиридесет години ". Това води до размножаването на медузи и други морски жители, които трансформират салдото на екосистемата, което пък е причина за всеобщата гибел на основни типове за поддържане на действието и биологичното многообразие.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР