Трета награда за представен клиничен случай и единственото българско участие

...
Трета награда за представен клиничен случай и единственото българско участие
Коментари Харесай

Международно и българско признание за екипа по кардиоонкология на ,Сърце и Мозък` Плевен

Трета премия за показан клиничен случай и единственото българско присъединяване на Европейския конгрес по превантивна кардиология в Малага, Испания. И двете самопризнания са за екипа покардиоонкологияна,Сърце и Мозък` Плевени Клиниката по кардиология под управлението на проф. Яна Симова. Болницата в Плевен е една от дребното в страната, в които по едно и също време действат кардиологична и онкологична клиника, и единствената, която действително повече от година развивакардиоонкология- направление в кардиологията, което в последните години търпи плевел напредък в международен мащаб.

Опитът на Клиниката по кардиология е показан преди месец пред Европейския конгрес по превантивна кардиология в Малага, Испания. Д-р Мартина Самарджиева срещна участниците с резултати от приложението на стресехокардиографиятаза оценка на лява камера и лявопредсърдие, като способ за оценка на предстоящите деянията накардиотоксичност. Тя и доктор Мартин Сираков получиха третата премия за най-хубав клиничен случай. Казусът е на пациент, диагностициран с рак на белия дроб в четвърти етап на фона на съпътстваща тежка сърдечносъдова патология. Лечението му е приключено сполучливо, с цялостно назад развиване на туморната групировка в белия дроб, както и унищожаване на метастазите в костите посредством приложение на оптималнапротивотуморнатерапия иединствения в България гама нож. На срещата доктор Мартин Сираков срещна участниците с метода на екипа в Плевен при лекуването на пациент с рак на дебелото черво, провеждащ химиотерапия идиагностицирана ритъмно-проводнапатология, в резултат на исхемична болест на сърцето като демонстрация накардиотоксичност.

Кардиологът доктор Мартина Самарджиева, изпълнителният шеф на БКИ и шеф на клиниката по кардиология проф. Яна Симова и началникът на клиниката по здравна онкология доцент Наталия Чилингирова

„ Представихме насъбрания опит и постигнатите отлични резултати. Убедена съм, че следенето наонкоболнитепациенти от кардиолог преди и в хода напротивотуморнататерапия е от извънредно значение за триумфа на тяхното лекуване “, показа доктор Самарджиева, началник на Отделението по обща кардиология и част откардиоонкологичнияекип.

„ Голяма част от медикаментите за лекуване на онкологични болести водят до увреждане на сърцето, това е т.нар.кардиотоксичност. Основна задача на кардиолозите е да реализират оценка на всеки пациент, на който предстоипротивотуморнатерапия, било тохимио-,имуно-, прицелна-, хормонална, лъчетерапия или комбинации от изброените.Кардиоонколозитеопределят риска за предстоящо развиване накардиотоксичности изготвят самостоятелен проект за следене хода на лекуването и положението на пациента след него посредством модерни, оптимално щадящи, само че извънредно информативни способи. След осъществяване наехокардиографияи стрес-ехокардиографияс оценка на помпената функционалност на сърцето,диастолнатаму функционалност, оценка на глобаленлонгитудиналенстрейнна лява камера (метод, посредством който може да се регистрираувредана сърдечния мускул, още преди клиничната му изява), и това в комбиниране с редица съвременнибиомаркери. Целта е здравословният проблем да бъде открит в точния момент, с цел да се вземат и нужните ограничения за лекуване “, разяснява експертът.

В Дните наехокардиографиятав София проф. Яна Симова показа тематиката за онкологичните болести при дамите и метода към тях. Проф. Симова акцентира на към този момент постигнатото вкардиоонкологиятаи по време на теоретичен конгрес в Трявна. Презентациите провокираха задълбочени диспути, повдигнаха се доста въпроси и присъстващите специалисти се сплотиха към мнението, че е належащо основаване на работна група покардиоонкология, която да сътвори стандарти и усъвършенства грижата за българските пациенти с онкологични болести.

Проследяването на онкологично болните пациенти от кардиолог преди и в хода напротивотуморнатерапия е от извънредно значение за триумфа на тяхното лекуване, безапелационни сакардиооноколозитена,Сърце и Мозък` Плевен. Убедени са, че положителната екипна работа сред кардиолози и онколози водии до по-добри лечебни достижения и повече сполучливо лекувани пациенти.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР