Треската на световния имотен пазар, която набра скорост по време

...
Треската на световния имотен пазар, която набра скорост по време
Коментари Харесай

Експерти: Дори цените на жилищата да намалеят, няма да станат по-достъпни, особено за купувачите на първо жилище

Треската на международния заможен пазар, която набра скорост по време на пандемията, когато хората се надпреварваха да купуват парцели с по-голяма повърхност, евентуално завършва, защото лихвите порастват и се чака повишаването на жилищата да спре, демонстрира допитване на Ройтерс измежду пазарни специалисти, представени от " Investor ".

Огромните растежи на цените до 50% през последните години може да са в края си и да се трансфорат в скромни спадове през 2023 година в някои страни, споделят анализатори, отразяващи девет основни международни пазара на недвижими парцели.

Но те също по този начин споделят, че спадовете няма да създадат жилищата по-достъпни, изключително за купувачите на първо жилище, защото главните разноски за живот нарастват, а лихвите по ипотечните заеми потеглят нагоре за първи път в живота на доста младежи.

" Определено има закъснение. Затова темпът на напредък се забавя съвсем навсякъде… (и) е евентуално редица пазари да отчетат спадове на цените “, разяснява Лиъм Бейли, световен началник на анализите в консултантската компания Knight Frank.

" Въпросът е дали има риск от сюжет на прочут срив на някои пазари “, добавя той.

Засега множеството експерти по недвижими парцели не предвиждат промяна даже с 10% на цените на жилищата, а вместо това се придържат към упованието, че повишаването на жилищата ще се забави доста, в множеството случаи до по-бавен ритъм от покачването на цените на потребителските артикули сега.

Тъй като е малко евентуално заплатите скоро да са в унисон с трендовете при инфлацията, измежду анализаторите има извънредно мощно единодушие за удар върху базовата досегаемост в идните няколко години поради рекордно високите цени на жилищата и по-високите лихви. 

Част от това е обвързвана с разноските за строителство на нови жилища, които съвсем на всички места в света не се строят задоволително бързо, с цел да отговорят на търсенето.

Растящите цени поради нарушените вериги за доставка, пред които са изправени всички бизнеси в света, евентуално ще бъдат трансферирани върху купувачите на първо жилище. Почти по същия метод потребителите заплащат повече за всичко, което купуват.

" Впрочем, в кратковременен проект е доста евентуално да стане по-лошо, защото хората се връщат към градовете… и стават доста по-доволни от избора си на градски живот “, добавя той.

Макар че анализаторите като цяло не са склонни да предвиждат мисленето зад държанието на потребителите, стремежът на хората да сменят дома си по време на блокадите поради COVID-19 ги накара да потърсят различен парцел. Малцина чакат това да се случи отново.

Занапред наподобява няма особени учредения да се предвижда, че притежателите на жилища, чийто парцел е повишил цената си с помощта на растящите цени, ще бъдат лимитирани да удовлетворят желанието си за завръщане към градския живот.

Това слага купувачите на първо жилище, които са в мъчно състояние да съберат първична вноска за парцел, в по-лоша обстановка с всяка последваща година. Това състояние може да се резервира даже в случай че цените намалеят.

" Покупната ви цена може да намалее…, само че в реалност разноските за обслужване на заем може да не се намалят по едно и също време с тази цена “, отбелязва Бейли.

Много хора в множеството страни, изключително младежи, са прибегнали до парцел чартърен вместо до покупка. Но дефицитът на жилища тласка нагоре и цените на наемите на всички места.

В отговор на въпрос какво ще се случи с достъпността на пазара на жилища чартърен в идните две години над 80% от анализаторите, или 82 от 99, споделят, че тя ще се утежни. Останалите са на мнение, че ще се усъвършенства.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР