Треньорката на 15-годишната руска фигуристка, въвлечена в допинг скандал на

...
Треньорката на 15-годишната руска фигуристка, въвлечена в допинг скандал на
Коментари Харесай

Треньорката на замесената в допинг скандал руска сензация: Валиева е чиста и невинна! |

Треньорката на 15-годишната съветска фигуристка, въвлечена в допинг скандал на Олимпийските игри в Пекин, прекъсна мълчанието си и защити  . Етери Тутберидзе съобщи, че е сигурна, че Валиева е " чиста и почтена " в изявление за съветската държавна телевизия.

Валиева ще бъде изслушана в неделя от най-висшия състезателен съд. В понеделник Спортният трибунал в Лозана ще оповести решението си, оповестява " Ройтерс ".

В отборната конкуренция Валиева смая с осъществяването на два четворни скока. Друга жена в историята на фигурното пързаляне не е успявала да направи и един скок с такава ротация. Това донесе на Валиева най-високата оценка в късата и във волната стратегия. Руският олимпийски комитет завоюва златото с присъединяване на Валиева, само че награждаването бе отсрочено.



Впоследствие пресслужбата на интернационалната организация за допинг проби (ITA) разгласи, 15-годишната съветска фигуристка Камила Валиева е дала позитивна допинг проба на на 25 декември, което слага под въпрос продължаването на присъединяване ù на Олимпийските игри в Пекин.

В деня за осъществяване на волната стратегия на съветското състезание Валиева дава проба с наличност на триметазидин. На 8 февруари Руската антидопингова организация (РУСАДА) краткотрайно отстранява фигуристката, само че ден по-късно, на 9 февруари, трансформира решението и разрешава на Камила Валиева да продължи присъединяване в Игрите. МОК подава тъжба в Спортния трибунал (CAS) против решението на Руската антидопингова организация (РУСАДА) да анулира краткотрайното премахване на Валиева. ITA я осведоми, че е краткотрайно отстранена и ù е неразрешено да взе участие и тренира на Олимпийските игри. Валиева оспорва сполучливо това решение на РУСАДА на 9 февруари, което ѝ разрешава да продължи да се състезава в олимпийските съревнования. Тъй като тестът е взета от РУСАДА преди Олимпийските игри, този случай не е под юрисдикцията на МОК и затова не се управлява директно от ITA.



Триметазидинът се употребява в медицината при сърдечно-съдови болести. Употребата му в спорта води до по-малко отмалялост и по-бързо възобновяване, което на процедура значи, че един състезател може да тренира повече и точно това е повода да е в листата със неразрешени субстанции. Активното му вещество се съдържа и в редица добавки, което е капан за професионалните спортисти, защото може да попаднат на него.

Състезанията в самостоятелната конкуренция при дамите в Пекин, в които ще вземе присъединяване и българката Александра Фейгин, ще стартират на 15 февруари. Дотогава се чака решението на Спортния трибунал.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР