Треньорът на вратарите на Локомотив София, Йордан Господинов, даде ексклузивно

...
Треньорът на вратарите на Локомотив София, Йордан Господинов, даде ексклузивно
Коментари Харесай

Йордан Господинов пред Nostrabet: Нужно е държавата да подкрепи още по-масирано футбола, у нас липсва конкуренция

Треньорът на вратарите на Локомотив София, Йордан Господинов, даде извънредно изявление за уеб страницата.  Игралият дълги години в родния хайлайф експерт показа усещанията си от началото на акцията на „ железничарите “, както и очакванията си за идните седмици. Той не пропусна да изрази и мнението си, че конкуренцията у нас е прекомерно слаба, а многочислените школи в страната не оказват помощ в тази тенденция.

Господинов е на мнение, че без значение кой е на власт в родния футбол първата стъпка към подобряването на продукта ще е да се влагат по-сериозни суми в сферата от страна на страната, за да се доближи равнището най-малко да прилежащите на България страни. Накрая той изрази и недоумението си от окаяното положение на бургаския футбол.

 

Здравейте! Локомотив София е измежду доста приятните изненади в шампионата на България до този миг. На какво в най-голяма степен отдавате положителното показване в първите кръгове?

На доста работа от страна на треньори и играчи. Момчетата са доста мобилизирани и всеки един от тях желае да се представим по допустимо най-хубавия метод. Себераздаването и тактическата дисциплинираност играят огромен фактор. В началото на сезона мисля, че имаше и леко подценяване от нашите противници, които мислеха, че ще сме по-лек залък за преглъщане и е хубаво, че взехме резултати в тези срещи, с цел да се сдобием с убеденост и самочувствие.

 

Като треньор на вратарите евентуално Ви удовлетворява и солидното показване на Александър Любенов досега и не дребното чисти мрежи?

Да, нещата, които споделих в предходния въпрос важат изцяло и за Сашо. Това е момче с забавни качества. По една или друга причина беше дълго време във Втора Лига и в този момент беше пределният миг, в който да направи своя скок в efbet Лига. Треньорският щаб ще се радваме, в случай че му помогнем да се утвърди в елита.

 

Има ли съответна цел като класиране пред Вас?

Колкото и клиширано да звучи, гледаме мач за мач. Колкото и ръководителите на клуба да не са от през вчерашния ден във футбола, то въпреки всичко съществува стресът от прескачането на равнището в efbet Лига. Неяснотите бяха пред всички нас. Искахме да върнем Локомотив там, където му е мястото, само че никой не е имал ясна визия по какъв начин да наподобява отборът първоначално. Ръководството искаше от нас да изградим боеспособен тим и да интегрираме много от хората, които играха предходната година във Втора лига.

При някои този развой минава по-леко, при други ще е належащо повече време, което е обикновено. Ще забележим. Ако продължим да вземаме точки от места, на които не чакаме, то безусловно и упоритостта ще пораства. Като цяло обаче Локомотив би трябвало да търси едно умерено оставане в efbet Лига.

 

В отбора има много млади играчи, които получават и не малко минути за изява. Как бихте оценили развиването на тези момчета?

При всички положения това е един от най-големите активи на тима. Вальо Николов е на 17-18 години, изигра към този момент няколко мача и сподели забавни неща. Лука Иванов и Краси Милошев също. Това са момчета, които ще имат нужния опит и самочувствие да продължат развиването си нагоре, в случай че тази година в Локомотив мине сполучливо. Според мен имаме най-малко 4-5-а момчета от младите, които може да са много забавни за футболния пазар в България.

 

Наскоро засегнахте тематиката за някои от проблемите в детско-юношеския футбол, съответно за съществуването на такси в школите. Как може да се преодолее този модел по подобен метод, че и децата и клубовете да са задоволени?

Това е доста внимателен въпрос. Аз изказах мнението си, само че въпреки това стоят чисто материалните ползи. Вие знаете какъв брой мъчно е за всеки футболен клуб сега, тъй че е обикновено да се изискват сходни такси, с цел да се устоя школата. По мое време обаче, когато започвах да играя футбол, такси нямаше, а по-скоро имаше пресяване, с цел да се реши кои деца да влязат в юношеските тимове. Когато има подобен натурален асортимент, то качеството се подвига неимоверно. Лудогорец направиха нещо стъпка в тази тенденция. Разбира се, там финансовият запас е напълно друг.

Аз не споделям нещо, което футболните деятели не знаят, само че има фактори, които ги карат да включват тези такси, с цел да се набира издръжката на клуба. В последна сметка обаче, това което споделих важи и заставам зад него. В София множеството деца, които упражняват футбол, са тези, чиито родителите могат да си го разрешат. Ежемесечно отиват 200-300 лв. за дете, включващи всевъзможни консумативи.

 

В България евентуално може да се каже, че има прекалено много школи и прекомерно малко резултати. Трябва ли да се вкара някаква регулация във връзка с стандартите на работа в тези частни школи?

Трудно е да има, защото това е свободен пазар, подвластен от конкуренцията. Когато предлагаш добър артикул, това би трябвало да се отрази и на приходите, като с противоположен знак ще е ситуацията, в случай че работата ти не е на равнище. Според мен е илюзорно да се мисли, че може да се вкарат някакви стандарти. Всеки си има лични възгледи за футбола.

 

Споменахте в същото изявление преди няколко седмици и за неналичието на конкуренция у нас. Потвърждава ли се това от многото родни фрагменти, които сега излизат в чужбина, където се сблъскват с една много по-сурова действителност?

Това е очевадно и образците не са един или два. От 8-9 прехвърлянето най-вече един се оказва сполучлив зад граница. Останалите минават през един мъчителен интервал, след което се завръщат у нас. В някои случаи играчите се сблъскват с много травми, в други минават 6-7 месеца, може и година, преди нашите футболисти да се преборят за титулярно място. Това са обстоятелствата и не го споделям аз. Малко от нашите футболисти съумяват да се утвърдят като водещи фигури в клубовете си. Докато го приказвам и се сещам за няколко имена, само че в този момент не е моментът правилно да ги загатвам. Това не е и значимото.

 

Има двама много млади вратари, които към този момент са твърди титуляри за тимовете си в efbet Лига. Как бихте оценили капацитета на Светослав Вуцов  и Даниел Наумов и имат ли качества за европейски футбол?

За Дани Наумов съм си споделил от дълго време мнението – един от светлите лъчи в нашата колегия. Човек с доста огромни качества, само че в случай че би трябвало да сме откровени има и леко криволичене в представянията му от началото на сезона. Зад това има редица фактори, като един от главните евентуално е, че след мощния минал сезон той очакваше да отиде в чужбина. Вероятно мотивацията е спаднала, само че съм убеден, че хората в ЦСКА 1948 вършат всичко допустимо, с цел да му върнат упоритостта.

Светльо Вуцов е едно безпределно надарено момче, с доста сериозен душевен потенциал за съществени мачове, изключително предвид на нежната му 20-годишна възраст. Едно момче, което сподели доста мощни изяви. С оглед и на клубната политика на Славия е въпрос на месеци да бъде трансфериран в чужбина.

 

В efbet Лига се следи наклонност за налагането на все по-млади играчи в съвсем всеки един тим. Похвално ли е това, или ненапълно се прави по нужда, в резултат на пандемията?

Всеки желае да наложи своите фрагменти и да ги трансферират на база 20-30 мача против някакви пари. Това е добър отзив и за работата на школата. Според мен обаче нещата не са толкоз лесни. Не е задачата даден състезател да бъде пускан 10-15 мача по 90 минути, а този състезател би трябвало да е една класа над тази на съотборниците. Самоцелното налагане на футболиста не е потребно и за него, в случай че не успее да оправдае упованията на спорно-техническото управление.

 

Преди дни се организира съдбоносно събитие за родния футбол, предвид на извършения Конгрес на БФС. Какво желаете да видите като смяна в родния футбол, без значение кой е на власт?

Мисля, че е видно, че някои неща се трансформират у нас, само че темповете на тази смяна са прекомерно мудни, за жалост. Не единствено във футбола, само че и в доста други сфери на публичния живот. Според мен би трябвало страната още по-масирано да се намеси във футбола, защото самите клубове нямат ресурса да създадат това, което всички желаеме.

Футболът е доста комерсиална среда и са нужни съществени запаси за всичко. Говорим за клубове с бюджет по към милион и половина на година, само че с сходно финансиране мъчно може да се прави нещо – да развиваш инфраструктура, школа и други Ще е доста значимо, в случай че страната продължи да подкрепя спорта. БФС просто няма този запас, с цел да помогне на 15-20 клуба.

Не бива обаче и да чакаме нещо прекомерно нереалистично като равнище на продукта. Финансите, които се въртят в родния футбол, са в пъти по-малко спрямо тези в прилежащите страни. Давам и образец – преди 10 години играх в Румъния и телевизионните права бяха на стойност 16 милиона евро. Несравнимо е ситуацията при нас в този момент даже с това, което е било в тези страни преди десетилетие. Без пари футбол не се прави, не и на положително равнище. Затова хората в топ шампионатите на Европа вкараха банкови институции в играта, с цел да докарат продукта до това равнище. Във Висшата лига бяха налети над 1 милиард паунда. Ние не приказваме за сходни равнища и суми, само че са нужни най-малко няколко десетки милиона, с цел да достигнем до някакво обичайно ниво.

 

Самият Вие дълги години сте били част от действителността на бургаския футбол. Болезнено ли е да наблюдавате актуалната картина и положението на клубове като Черноморец и Нефтохимик?

Буквално недоумявам по какъв начин може в Бургас да няма професионален футбол. Виждате какво става в Черноморец през последните 7-8 години. Абсолютно несериозно е подобен клуб да не може да прескочи от трето до второ равнище на футбола ни. Не е съществено тим като Нефтохимик да се бори за оцеляване във Втора Лига на някакви издихания. Не е обикновено.

Бургас е огромен и прекрасен град, мисля, че и общината има опция да помогне на футбола. Нямам пояснение за цялата обстановка. Не знам какъв е изходът от обстановката, по тази причина не мога и да дам рецепта. Който обаче знае какви са проблеми и може да ги реши, то дано го направи, с цел да може Бургас още веднъж да има съответен футболен клуб. Дали ще е Черноморец или Нефтохимик, това е по-малко значимо. Такъв град обаче да няма тим в efbet Лига просто не е съществено.

 

За край – какво си пожелавате в персонален и професионален проект в идните месеци?

Пожелавам си здраве и най-много триумф във всички инициативи. В тази динамична среда, в която всичко се трансформира толкоз бързо, стресът е голям и всеки един от нас пробва някак да оцелява и да подхваща ходове за оцеляването си. Затова си поисквам първо да сме здрави и всяко нещо, с което се захващаме, да го довеждаме до сполучлив край, защото идните месеци очевидно ще са тежки във всеки аспект.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР