Треньорът Илия Груев направи анализ на изминалото световно първенство в

...
Треньорът Илия Груев направи анализ на изминалото световно първенство в
Коментари Харесай

Илия Груев: Под ръководството на Кръстаич виждам свежест, младежки дух и динамика

Треньорът Илия Груев направи разбор на миналото международно състезание в Катар. 53-годишният експерт, който за последно работи като асистент в изпадналия от Бундеслигата Арминия Билефелд, разяснява представянето на най-големите звезди и показа нещата, които са му създали най-силно усещане на Мондиал 2022. Пред " Мач Телеграф " някогашният национал приказва и за сина си Илия Груев-младши, който проби във Вердер и представителния тим на България.

- Г-н Груев, по какъв начин оценявате миналия Мондиал 2022 в Катар?

- Определено ми хареса и за мен беше едно доста мощно международно състезание. За Катар в никакъв случай не съм имал някакви предразсъдъци, защото знам, че хората там, като организация, ще създадат всичко на топ равнище. Приятно сюрпризиран съм от положителната форма на футболистите. Първо физически, макар че на всеки подобен шампионат най-после има огромна отмалялост.

В последна сметка те влязоха от шампионатите, където бяха играли единствено към два месеца и половина, което им даде тази прохлада, която може би нямаше да имат през лятото. Мисля, че и за феновете беше доста прелестно да следят по това време международно състезание. Положителното бе, че футболистите влязоха в доста добра форма в самия шампионат от клубните си тимове.
 Илия Груев-младши се срещна с
Илия Груев-младши се срещна с " лъвчета " от " Турнир на гениите ”

Той бе в компанията на своя татко

От друга страна националните селекционери може би съжаляват, че нямаха време най-малко за две седмици подготвителен лагер, в който да могат да поработят с тимовете си и да доизкусурят последните елементи и механизми. В края на краищата видяхме, че всички тимове, като се изключи домакина Катар, бяха на едно доста високо равнище. За мен това беше едно доста, доста мощно международно състезание.

- Финалът сред Аржентина и Франция несъмнено беше черешката на Мондиала.

- Наистина това бе украшението на международното състезание, макар че имаше и други доста хубави мачове. Говорих и с по-възрастни хора, а това, което и аз помня от 1982 година насам, не е имало толкоз забавен дуел за купата. Като цяло това беше един свръхестествен край, със страхотни обрати, осъществявания, продължения, дузпи и така нататък

- Създаде се усещане, че шампионата приключи с благополучен край, поради международната купа, която Лео Меси чакаше толкоз време.

- Меси е марка и изцяло справедливо обра заглавията. Разбира се, че като футболен треньор би трябвало да кажа, че Меси е необикновен футболист. Виждаме, че на клубно равнище завоюва безусловно всичко, само че с националния тим първата купа - Копа Америка, пристигна през 2021-а, а в този момент и международното.

Виждате какъв брой мъчно съумя да осъществя тези две цели на национално равнище. Радвам се за него и почит и почитание за това, което сподели - неизменност и такава висока класа в продължение на толкоз доста години.
 На вниманието на Младен Кръстаич: Боби Цонев с нов мощен мач в Китай
На вниманието на Младен Кръстаич: Боби Цонев с нов мощен мач в Китай

Носи на тил своя Далиен Про

- В момента се води дебатът дали Меси е най-великият футболист в историята.

- За мен е доста мъчно да се каже кой е най-великият. Всичко го съпоставят с Марадона, Пеле... Мога да кажа, че съм гледал Марадона и бях впечатлен от него. Аз не съм почитател на такива съпоставения. Ако се замисли човек, може да каже, че Марадона имаше невероятни качества, показваше страховит футбол в напълно други времена.

Поддръжниците на Меси ще опонират, че тогава темпото е било доста по-бавно, играеше се по различен метод. Така е, склонен съм. Но тези, които са за Марадона, могат умерено да настояват, че тогава пък съперниците са били доста по-груби.

Таке че не знам дали в онази ера Меси щеше да наподобява толкоз добре и противоположното, дали Марадона щеше да е същият в този момент. Но факт е, че за своето време, както и за цялата история на футбола, са двама велики футболисти.
 Бруно Акрапович: С Кръстаич сме от едно село, стартира супер отпред на България
Бруно Акрапович: С Кръстаич сме от едно село, стартира супер отпред на България

" Дано закара националния ви тим на огромен шампионат "

- Килиан Мбапе ли ще бъде наследникът на Меси?

- Да, несъмнено той е футболистът, който прави най-голямо усещане от поколението, което сега пробива. Физически е страховит, бърз, техничен, игра с двата крайници, игра с глава. Всички съставни елементи, които би трябвало да има един футболист на топ равнище.

И би трябвало да кажа това, което най-вече ме изненадва - той се трансформира към този момент в водач. Не е това ядосано хлапе, което, в случай че някой не му подаде, се сърди и цупи. Просто Мбапе сподели на този шампионат, че в идващите години ще бъде водещата фигура освен във френския, само че и в международния футбол. Готов е да наследи Меси на футболния престол.

- Трябва ли обаче да смени клубния си тим ПСЖ от позиция на това, че френското състезание не е толкоз мощно?

- Това не мога да кажа. Факт е, че за момента не съумява да завоюва Шампионската лига. Но пък играе със страхотни футболисти в ПСЖ. В последна сметка виждам такава наклонност - в случай че искаш да станеш топ футболист и водеща фигура, би трябвало да играеш дълго време в един тим. За да може в действителност хората да се разпознават с теб и да кажат - " това е нашият водач, той е нашият човек! ".
 Кръстаич готви отчет
Кръстаич готви отчет

За края на годината

Както беше ерата на Барселона с Меси, Шави, Иниеста, Реал (Мадрид) с Раул, Милан с Малдини и така нататък Има такива футболисти и мисля, че това е едно от нещата, поради които почитателите пълнят стадионите. Те се отъждествяват с него и мисля, че това е пътят.

- Коя е наклонността, която ви направи най-силно усещане в Катар?

- Първо всички тимове бяха доста добре готови тактически. Всички, даже и така нататък дребни тимове, можеха доста добре да се пазят. При тях по-трудното беше играта с топка. Всички разполагаха с изключителна динамичност, видяхме много бързи футболисти във всеки тим. Компонент във футбола, който не може да се тренира - или го имаш, или го нямаш.

Така че всички страни си бяха избрали футболистите по този начин, че да могат да дават отговор на това високо движение, което се очакваше и беше на това международно състезание. За мен също по този начин беше доста забавно да се следи от чисто треньорска позиция, че даже и топ любимците, в дадени мачове имаха, в случай че мога по този начин да кажа своите " неприятни етапи ".
 Бивш футболист на Реал прикани: Трябва да дадете повече време на Кръстаич
Бивш футболист на Реал прикани: Трябва да дадете повече време на Кръстаич

Сърбинът още няма загуба като селекционер на България

По един или различен метод съумяха да ги преодолеят - дали с добра отбрана, задържане на топката или даже с малко шанс, който е доста значим, с цел да спечелиш огромен шампионат. Но всички такива тимове минаваха в избрани мачове през сходни етапи и тези, които успяваха да ги преодолеят и да бъдат по-концентрирани, успяваха най-после да завоюват.

- Като човек, непосредствен до немския футбол, имате ли пояснение за неуспеха на Бундестима?

- И да, и не. Тепърва ще се вършат генерални заключения, само че персонално мое мнение е, че Германия в действителност игра динамично, доминантно, само че безусловно неефективно. Във всички мачове те имаха статистики с доста владеене на топката, доста удари. Дори против Коста Рика, в случай че не се неистина, бяха отправили 29 удара, което е като подготовка за довеждане докрай.

Но те не бяха ефикасни. Липсата на централен нападател и голмайстор, какъвто от години постоянно са имали, също си сподели думата. Фюлкруг, който познавам добре от Вердер, за мен игра малко, само че въпреки всичко съумя да означи два гола. И в трите мача играха с друг десен краен бранител, което нарушава цялата защита. Това са тези дребни неща, които на мен ми направиха усещане, а към този момент изводите ще си ги създадат хората от Германския футболен съюз.
 Младен Кръстаич остана удовлетворен от показаното
Младен Кръстаич остана удовлетворен от показаното

" Знаехме, че този дуел ще бъде тежък "

Факт е, че Германия отпада след груповата фаза на второ следващо международно състезание, което за локалния футбол в действителност е пагубно. Сега направиха експертен съвет. Мениджърът на Бундестима Оливер Бирхоф си подаде оставката.

Той построи едни страхотни структури на работа в последните 18 години и мненията са, че всички съжаляват за напускането му. Но най-после би трябвало постоянно да има отговорен. А и този път имаха странични проблеми. Скандалът с ФИФА за капитанската лента, не се явяваха на конференции, бойкотираха някои неща, бяха единственият тим, на който базата му беше на 100 км от всички игрища. Това са странични фактори, само че те също въздействат.

- Като че ли оценките за представянето на Роналдо бяха прекомерно сериозни?

- Заедно с Меси, това са хората, които играха на топ равнище толкоз доста години. Аз съм съперник на крайните настроения. Първо да му се кланяме, а в този момент, когато не е във форма, да се опитваме да го свалим, в случай че може и подземен.

Прочетох една доста забавна публикация в " Кикер " за печелившите и губещите на международното състезание. Той беше и в двете категории, тъй като стана първият футболист, който се разписва на пет международни шампионати и в това време може би завършва кариерата си в националния тим като запаса.
 Илия Груев: С Кръстаич си приказваме на немски, желаеме да бием във всеки мач
Илия Груев: С Кръстаич си приказваме на немски, желаеме да бием във всеки мач

" Мога да играя като шестица и осмица "

- България отсъства към този момент 24 години от най-големия футболен конгрес. Какво е вашето пояснение?

- Наистина е тъпо, че се пропуснаха толкоз доста благоприятни условия. Факт е обаче, че отстъпваме на топ тимовете. В последните 4 мача под управлението на Младен Кръстаич, виждам едно друго лице - прохлада, юношески дух, динамичност - неща, които дават отговор на актуалните условия във футбола и просто се надявам, че тази суша ще спре. Не мога да се наемам да давам оценки за българския футбол, тъй като от години пребивавам в Германия, само че фактът е, че ние отсъстваме като условия, терени, благоприятни условия за работа.

- Защо съгласно вас се получава по този начин, че би трябвало да пристигна чужденец, с цел да стартира да постанова млади футболисти?

- Аз също съм се питал за какво това не може да го направи някой български треньор. Но е реалност, че Кръстаич пристигна и стартира да работи със размах. Настина тези футболисти са млади и неопитни, само че нямат психическа обремененост.

Аз мисля, че той употребява младежката им смелост и ентусиазъм, което тези хора имат и към този момент му се получават доста добре нещата. Ще забележим по какъв начин ще е в квалификациите, само че множеството хора от футболните среди, с които приказвах, са умерено обнадеждени, че може да се случи нещо положително в идващите години.

- Виждаме какво реализира една дребна страна като Хърватия. Може ли тя да е образец за нас във футбола?

- Абсолютно! Имах щастието да работя близо една година като асистент треньор на Красимир Балъков в Хайдук (Сплит). В този клуб като условия не ни превъзхождат с нищо. Това, което доста ми хареса обаче е отдадеността на децата към футбола, а и към спорта като цяло.

Не мога да съпоставям София със Сплит, само че тук не виждам тази динамичност и обич на децата към другите спортове. Там живеят за спорта. Много по-малко отдадени са на телефони и на странични неща. Факт е, че Хърватия вади топ футболисти. Не знам какво се е трансформирало в Сплит от 2011 година, само че тогава имаха стадион " Полюд ", до него едно подготвително игрище, още един, който ползвахме рядко и един терен с изкуствена трева.
 Цената на Илия Груев скочи фрапантно
Цената на Илия Груев скочи фрапантно

Той към този момент коства три милиона евро

- Вашият наследник Илия Груев-младши проби в първия тим на Вердер. Как виждате развиването му?

- Развива се в доста възходяща линия и се надявам по този начин да продължи. Той първо съумя да се наложи като главен футболист във Втора Бундеслига. Мисля, че това му оказа помощ доста, тъй като тогава получи този късмет за изява, за който всеки футболист работи и мечтае.

Винаги съм му казвал, че един млад футболист би трябвало да има самообладание и да бъде подготвен за момента, в който ще му бъде даден късмет. И когато това случи, ти би трябвало да си подготвен и да го вземеш. В същото време получи повиквателна за националния тим не България и бе титуляр в последните 4 мача.

Това беше негова фантазия, а в този момент е огромна горделивост и отговорност. Гордея се и аз, тъй като сме възпитали по този начин децата да обичат България. Те имат и немски паспорти.

- Има ли " рецепта " за изгражданото на млад футболист?

- Когато той прохождаше във футбола, аз нямах време да му обръщам внимание поради треньорската ми работа. Имаше моменти, когато знаех доста по-добре какви проблеми имат моите футболисти, в сравнение с децата ми.

За развиването на Илия най-вече повлия това, че на 15 година отиде в интерната на Вердер и там в действителност стана независим. Там проби, построи се като като футболист, а и като човек. Аз имам и щерка, която приключи две висши образования и работи в България за сполучлива немска финансова компания.

- За последно работихте като асистент треньор в Арминия, а преди този момент и във Вердер. Можем ли да ви забележим скоро отпред на някой немски тим?

- Да, несъмнено. В треньорската специалност а по този начин - имах щастието да работя 16 година подред, с доста дребни изключения и в този момент, когато Франк Крамер напусна Армииия, аз си потеглих с него. Мисля, че това е действителното нещо, когато един асистент пристигна със старши треньора, след това и да си тръгне с него.

Сега употребявам тази месеци да сравня и проучвам това, което съм правил. Гледам доста мачове - в Бундеслигата, Втора и Трета лига. Страхотно наслаждение ми доставя да виждам мачове от Младежката Шампионска лига.

Виждат се нови трендове, по какъв начин се развиват нещата. Бях в Испания, бях във Волфсбург при Нико Ковач. Планирам да отида и при Рогар Шмид в Бенфика. Тези неща са наложителни за мен. Всяка седмица виждам по 2-3 мача. Със брачната половинка ми вървим и на домакинските мачове на Вердер да гледаме Илия, а и от време на време при гостуванията, когато играят в района.
 Национали доставиха наслада на деца, откакто им подариха своите фланелки
Национали доставиха наслада на деца, откакто им подариха своите фланелки

Родните ентусиасти останаха доста удовлетворени от успеха над Кипър
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР