Тренажорният комплекс ще служи за демонстрации, обучение и анализ на

...
Тренажорният комплекс ще служи за демонстрации, обучение и анализ на
Коментари Харесай

Студенти от ТУ-София създадоха авиационен тренажор


Тренажорният комплекс ще служи за демонстрации, образование и разбор на авиационни системи
(снимка: Технически университет – София)

Екип от т рима дипломанти и учител от компетентност „ Авиационна техника и технологии ” към Технически университет – София проектира и основава авиационен симулатор с просветителна цел, оповестиха от ВУЗ-а.

Виктор Генов, Мартин Томанов и Симеон Алексиев от катедра „ Въздушен превоз ” при Факултета по превоз стигат до концепцията по време на упражнение в дисциплинираност „ Авиационни принадлежности и автоматизирани системи ” при ас. доктор инж. Димитър Гинчев. Ентусиастите ремонтират помещение в 10-ти образователен корпус на ТУ-София, след което проектират и построяват авиационния симулатор.

Първоначално финансират начинанието си със лични средства. Тази година вземат участие в състезанието за новаторски студентски разработки „ Студентски иновационен хъб ”, проведен от Научноизследователския бранш при ТУ-София и планът печели финансиране от него. Конкурсът предизвиква създаването на пробни модели и прототипи, както и подаване на поръчки за патенти и потребни модели с присъединяване на студенти.

Проектът има за цел основаване на тренажорен комплекс за демонстрации, образование и разбор на разнообразни системи в летателните апарати и авиацията. Тренажорният комплекс ще даде опция за въвеждане на новаторски способи за образно образование посредством средствата на виртуалната действителност по огромен брой дисциплини от образователния проект на компетентност „ Авиационна техника и технологии ”, оповестиха от ТУ-София.

Симулаторът разрешава проява на летателна активност през другите ѝ стадии в режим „ Полет ”. В момента могат да се симулират полети на леки самолети, тежки самолети и хеликоптери, като е планувана и опция за прибавяне на спомагателни модели самолети. Симулират се разнообразни летища в разнообразни метеорологични условия и в разнообразни елементи на денонощието.

Симулаторът разрешава проява на летателна активност през другите ѝ стадии
(снимка: Технически университет – София)

Целта е учащите се да изградят опознавателни умения за приборите на другите летателни средства, по какъв начин се държат те по време на полет, политане и кацане, да придобият значими умения и привички, които се ценят високо в авиацията.

Според преподавателите от катедра „ Въздушен превоз ”, в бъдещите образователни стратегии се плануват симулирани летателни часове на треножара. Това ще бъде практическо или мотивационно образование.

Завършеният тренажорен комплекс ще бъде употребен и за научно-приложни и проучвателен цели от преподавателите и докторантите в катедра „ Въздушен превоз ”, както и за създаването на бакалавърски и магистърски дипломни работи.

Предвижда се бъдещо разширение на опциите на комплекса за събиране, култивиране и разбор на полетна информация и на полетни симулации. В резултат ще се реализира връзка сред разнообразни институции – „ Гражданска въздухоплавателна администрация ”, „ Ръководство въздушно придвижване ” (РВД), авиационни компании и обвързвания бизнес.

Част от оборудването и приборите са предоставени от компанията „ Аеро Техник БГ ”, където работят и студенти от компетентност „ Авиационна техника и технологии ”. Предстои приемане на в допълнение съоръжение от РВД. Помощ в построяването на симулатора и образованието се чака и от Клъстер „ Аеро-Космически Технологии, Изследвания и Приложения ” (CASTRA). Предстои създаване на образователен център с тренажор за дронове.

Студенсткият план ще взе участие със занимателни демонстрации на 27-28 ноември 2020 година в идното издание на „ Европейската нощ на учените ”, проведена от Британския съвет, и в научните конференции „ БулТранс-2020 ” и „ Хемус 2020 ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР