Трансанадолският газопровод е на път да бележи знаменателен момент в

...
Трансанадолският газопровод е на път да бележи знаменателен момент в
Коментари Харесай

Бойко Борисов отива в Ипсала да посрещне каспийския газ по Трансадриатическия газопровод

Трансанадолският газопровод е на път да бележи показателен миг в районната енергийна геополитика, защото планът отброява дните до началото на изпомпване на газ в европейското му отклонение, Трансадриатическия водопровод

Трансанадолският газопровод за природен газ (ТАНАП) отброява дните, с цел да стартира изпомпването на първия газ в европейския сектор на Южния газов кулоар (ЮГК). На 30 ноември в турско-гръцкия пограничен град Ипсала ще се организира гала за първото компресиране на газ в Трансриадриатическия газопровод (TAП) с присъединяване на президента Реджеп Тайип Ердоган, президента на Азербайджан Илхам Алиев и други държавни глави, в това число българският министър председател Бойко Борисов и министри от разнообразни страни, написа в. “Сабах “.

Церемонията ще бъде още една значима стъпка за районната сигурност на енергийните доставки, защото ще покаже смисъла на многонационалното съдействие за обезпечаване на диверсификация на източниците на доставки.

Пускането на газ за плана TAП, който ще бъде изцяло приключен през идната година, ще ускори основната роля на Турция в районното енергийно съдействие.

Южният газов кулоар придвижва азербайджански газ, придобит от „ Шах Дениз “ и други залежи южно от Каспийско море, до европейските пазари. Най-големият му съставен елемент, TAНАП, към този момент е подготвен да започва идната фаза на плана, като пусне газ в TAП с гала, която ще се организира на 30 ноември.

TAП, европейското отклонение на Южния газов кулоар (ЮГК), стартира в Гърция и стига до Италия и занапред ще бъде приключен. Очаква се турският и азербайджанският президент да предадат посланието, че техните страни са подготвени да доставят газ в Европа, засилвайки сигурността на доставките на газ на континента.

TAНАП не просто се занимава със сигурността на доставките на газ в Турция посредством диверсификация на ресурсите, само че също по този начин ще увеличи сигурността на доставките в Европа посредством обогатяване на канала за енергийни запаси за континенталните страни, като в същото време дава опция на Азербайджан да разшири активността си с нови експортни дестинации. Затова планът преформатира районната и световната геополитика в енергетиката.

Съответно планът ускорява районния климат на мир и непоклатимост, като сплотява редица страни за енергийно съдействие, разяснява „ Сабах “.

Счита се, че TAНАП също по този начин дава опция на други производители на газ да се възползват от Пътя на коприната на силата, като по този метод се преобразува световната енергийна геополитика.

Пътят на ТАНАП

TAНАП, който бе публично открит през юни 2018 година с тържествена гала в централната турска провинция Ескишехир, достави 3,04 милиарда кубически метра до турската газова мрежа. До края на юни 2020 година се чака тръбопроводът да достави 6 милиарда куб.м газ в Турция. Южният газов кулоар, Petroleum Pipeline Corporation (BOTAŞ), BP и SOCAR Turkey имат надлежно 51%, 30%, 12% и 7% от акциите в TAНАП. Когато TAП е изцяло подготвен за употреба, целият план за газопровода ще има потенциал да доставя 16 милиарда куб.м газ.

TAНАП протича от турската граница с Грузия, като стартира от турското село Тюркгьозю в региона Пософ на Ардахан и през 20 провинции, в това число стига на гръцката граница в региона на Ипсала край Одрин. От този миг TAНАП се свързва с ТАП, с цел да придвижва природен газ към европейските страни.

Изграденият за 4.5 милиарда евро TAП ще премине през Гърция, Албания и Адриатическо море, с цел да стигнат до Италия. Очаква се азербайджанският газ да доближи европейските пазари до 2020 година 1850-километровият TAНАП и 878-километровият TAП бяха взаимосвързани при река Марица, ситуирана на границата сред Турция и Гърция, през ноември 2018 година

Правната рамка на плана беше създадена посредством „ Междуправителствено съглашение сред Република Турция и Република Азербайджан за Трансанадолската газопроводна система за природен газ “, подписано през юни 2012 година в Истанбул. Изграждането на плана стартира през март 2015 година в източната провинция Карс.

Газопроводът с потенциал 16 милиарда куб. м ще доставя 6 милиарда куб. м. газ в Турция годишно, до момента в който останалите 10 милиарда куб. м. са предопределени за европейските пазари посредством TAП.

Преносният потенциал на TAНАП ще бъде повишен до 24 милиарда куб. м. и по-късно до 31 милиарда куб. м. посредством спомагателни вложения.

Основната линия на плана включва седем компресорни станции, четири измервателни станции, 11 пигментни станции, 46 блок-клапанни станции и две станции за зареждане на мрежата за природен газ в Турция. Проектът включва и две изходни точки, които ще подават газа в европейската система от турската мрежа. Точките са ситуирани в Ескишехир и Турска Тракия.

TAНАП също способства за социално-икономическото развиване на локалното население посредством устойчиви планове, реализирани в поддръжка на провинции, области и села по неговия път.

Приблизително 55 милиона лири (около 8,5 млн. евро) са предоставени за капиталови, екологични и инфраструктурни планове посредством организации и институции, в това число администрацията за районно развиване на Източния Анадол (DAP).

Пътят на ТАП

За да може Южният газов кулоар да извърши задачата си да доставя каспийски газ на европейските пазари, TAП би трябвало да стартира да работи според своя график, плануван за идната година.

Проектът на TAП предлага разнообразни варианти за свързване към редица съществуващи и препоръчани тръбопроводи по неговия маршрут. Според плана на Южния газов кулоар, TAП ще се свърже към италианската мрежа за природен газ, ръководена от Snam Rete Gas, от която могат да се доближат всички изходни точки за газ от Италия към европейските дестинации.

Освен това операторите на мрежи Snam Rete Gas и Fluxys се споразумяха да развият физически благоприятни условия за реверсивен поток сред Италия и Англия, като свързват газовите пазари на Италия, Швейцария, Германия, Холандия и Белгия, позволявайки на каспийския газ да доближи Англия.

TAП може да обезпечи нов източник на газ посредством свързване към съществуваща и планувана тръбопроводна инфраструктура, в това число противоположен поток през междусистемна връзка до линията Кула-Сидирокастро и препоръчана връзка с планувания интерконектор Гърция България (ИГБ). Официалната гала по първата копка беше направена от министър председателите на двете страни Алексис Ципрас и Бойко Борисов на 22 май тази година. Отсечката с дължина 182 км ще бъде с потенциал сред 3 и 5 милиарда куб.м. годишно. 1 милиард куб.м. би трябвало да се доставят от Азербайджан. Очаква се интерконекторът да бъде приключен през 2020 година

Южният газов кулоар е главен съставен елемент на енергийната политика на Европейския съюз. Ролята на TAП в реализирането на тази визия няма да обезпечи единствено стопански изгоди. Той също по този начин ще подсигурява, че един от виталните енергийни пътища на континента остава жизнерадостен за десетилетия напред, заключава „ Сабах “ в обзорния си материал. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР