Тръмп се опитва да възстанови загубите по делото за мълчаливи пари и делото на RICO срещу Хилъри Клинтън

...
CNN — Доналд Тръмп се опитва да отмени съдебни решения
Коментари Харесай

CNN —

Доналд Тръмп се опитва да отмени съдебни решения в два от многото политически обвинени дела, включващи бившия президент.

В петък Тръмп подаде известие, че обжалва решение, което му попречи да премести наказателното дело в Ню Йорк срещу него, включващо плащания на тайни пари, във федералния съд.

По-рано този месец американският окръжен съдия Алвин Хелърстейн отхвърли искането на Тръмп да премести делото на щата във федералния съд, след като установи, че предполагаемото престъпно поведение не е свързано с ролята му на президент. Тръмп поиска прехвърлянето с аргумента, че обвиненията включват въпроси на федералния закон.

Тръмп се пледира за невинен по 34 обвинения за фалшифициране на бизнес записи, за да се прикрие възстановяването на тайни парични плащания, направени на актрисата от филми за възрастни Сторми Даниелс. Той трябва да бъде изправен пред съда в Манхатън през март 2024 г.

 Тази снимка, направена на 4 април 2023 г., показва копие от незапечатаното обвинение срещу бившия президент Доналд Тръмп. Тази снимка, направена на 4 април 2023 г., показва копие от незапечатаното обвинение срещу бившия президент Доналд Тръмп. Ребека Райт/CNN

В решението съдията написа: „Доказателствата в голяма степен предполагат, че въпросът е бил чисто личен въпрос на президента – прикриване на неудобно събитие. Парите, платени на филмова звезда за възрастни, не са свързани с официалните действия на президента.

„Какъвто и да е стандартът и дали е висок или нисък, Тръмп не успява да го удовлетвори“, пише съдията.

Съдебно дело на RICO Здравейте Мария

В четвъртък Тръмп даде заявка за „Здравей Мария“ – разчитайки на неотдавнашния доклад на специалния прокурор Джон Дърам, който критикува разследването на ФБР Тръмп-Русия – за да съживи разрастващия се иск RICO, който той заведе срещу Хилари Клинтън, Националния комитет на Демократическата партия, няколко бивши служители на ФБР и повече от две дузини други хора и образувания.

Ходът на американския окръжен съдия Доналд Мидълбрукс да отхвърли делото на Тръмп и да нареди санкции срещу адвокатите на Тръмп, участващи в него, вече беше обжалван в 11-ия окръжен апелативен съд на САЩ.

ВАШИНГТОН, окръг Колумбия - 31 ЯНУАРИ: Президентът на САЩ Доналд Тръмп и първата дама Мелания Тръмп се разхождат по Южната морава до Marine One, докато заминават от Белия дом за уикенд пътуване до Мар-а-Лаго на 31 януари 2020 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Очаква се сенаторите да обсъдят и след това да гласуват дали да включат допълнителни свидетели и документи днес в процеса за импийчмънт на президента Тръмп в Сената. (Снимка от Sarah Silbiger/Getty Images) ВАШИНГТОН, окръг Колумбия – 31 ЯНУАРИ: Президентът на САЩ Доналд Тръмп и първата дама Мелания Тръмп се разхождат по Южната морава до Marine One, докато заминават от Белия дом за уикенд пътуване до Мар-а-Лаго на 31 януари 2020 г. във Вашингтон, окръг Колумбия . Очаква се сенаторите да обсъдят и след това да гласуват дали да включат допълнителни свидетели и документи днес в процеса за импийчмънт на президента Тръмп в Сената. (Снимка от Сара Силбигер/Гети изображения) Сара Силбигер/Гети изображения Северна Америка/Гети изображения

Но екипът на Тръмп сега опитва маневра, известна като предложение за индикативно решение, което позволява на първоинстанционния съд да си върне юрисдикцията на дело, което вече е обжалвано, за да разгледа нови доказателства или други въпроси, които не са били подходящи разрешено.

В документ в първоинстанционния съд в четвъртък адвокатите на Тръмп твърдят, че докладът от Дърам „потвърждава факти, които са ключови за правдоподобността и вероятността“ на твърденията, които бившият президент прави по делото.

„Следователно въвеждането на това доказателство вероятно ще промени резултата от това дело на всяко ниво на производството“, се казва в документацията.

Докладът на Дърам, публикуван през май, имаше остри критики за това как ФБР се е справило с разследването си на кампанията на Тръмп през 2016 г. в Русия, твърдейки, че на агенцията липсват доказателства, за да започне пълно разследване на намесата на Русия в изборите.

И все пак разследването в Дърам – което продължи четири години, два пъти по-дълго от основното разследване на Русия от специалния прокурор Робърт Мюлер – не оправда надеждите на Тръмп и неговите съюзници. Дърам си осигури само една присъда, признаване на виновен от ниско ниво на агент на ФБР, който призна, че е подправил имейл, свързан с наблюдението на бивш помощник в кампанията на Тръмп, докато другите две обвинения, които Дърам повдигна в разследването си, завършиха с неудобни оправдателни присъди. Окончателният доклад на Дърам също не препоръчва никакви „масови промени“ в политиките на ФБР за водене на политически обвинени разследвания.

На тази снимка от май 2022 г. специалният прокурор Джон Дърам напуска федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия. На тази снимка от май 2022 г. специалният прокурор Джон Дърам напуска федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия. Джулия Никинсон/Ройтерс

В съдебния си иск RICO Тръмп твърди, че е имало заговор между демократите и правителствени служители за фабрикуване на информация, свързваща го с Русия, за да подкопае кампанията му през 2016 г.

Мидълбрукс, отхвърляйки случая миналата година, написа, че това, което на делото „липсва по същество и правна подкрепа, то се опитва да замени с дължина, хипербола и уреждане на сметки и оплаквания“. По-късно Мидълбрукс нареди санкции срещу адвокатите на Тръмп, които се включиха в делото, като заключи, че пледоариите „съдържат фактически твърдения, които са или съзнателно неверни, или са направени при безразсъдно пренебрежение към истината“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР