Тракийският гробнично-култов комплекс Оструша край Казанлък отвори врати за посетители.

...
Тракийският гробнично-култов комплекс Оструша край Казанлък отвори врати за посетители.
Коментари Харесай

Оструша – внушителен комплекс на тракийските царе

Тракийският гробнично-култов комплекс Оструша край Казанлък отвори порти за гости. Той ще работи през всеки ден от седмицата, а входът ще бъде свободен през идващите няколко години, съобщи кореспондентът на БГНЕС от района.


Оструша е един от най-внушителните комплекси в Долината на тракийските царе. Това е едно от първите огромни открития в района от експедицията на археолога доцент доктор Георги Китов от 1993 година. Развит е на повърхност 100 квадратни метра, като се състои от шест пространства, едно, от които е саркофагоподобна камера. Съоръжението датира от началото на IV век преди Христа.


В Оструша има заровен кон - нещо типично за обектите от тракийското завещание. Погребението на владетеля обаче е алегорично, както в Хелвеция, Голяма Косматка, Грифони и Шушманец. Изображенията на касетирания таван са направени с хирургическа акуратност. Комплексът има и доста добра архитектура и всичко това го подрежда измежду най-представителните монументи на тракийската надгробна и паметна архитектура от този интервал.


Гробницата е напълно реставрирана и социализирана по плана на Община Казанлък „ Светът на траките ", с помощта на който главните елементи на комплекса могат да бъдат пълноценно забележими. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР