Тръгвам през парка Заимов. Следвам алеята, обаче обръщам поглед към

...
Тръгвам през парка Заимов. Следвам алеята, обаче обръщам поглед към
Коментари Харесай

Дългият мрачен петъчен следобед

Тръгвам през парка Заимов. Следвам алеята, обаче обръщам взор към тревата, където в средата на полянка е примъкната скамейка и оттова долавям прочут глас. Отивам да поздравя двама души. Те, и двамата, са в деветото си десетилетие. Офицери. Седнали на пейката, единият чете на другия, някогашен боен водач, публикация от вестник. Пилотът е зле със зрението, обаче работи над книга – записва мислите си на диктофон и някой в миналото ще набере текста. Статията проучва дейностите на Ангела Меркел. Анализират и те. С мудни и спокойни фрази, цялостни с мъдрост и ненатрапващи мнението им.

Поговорихме, посмяхме се и на потегляне, както и при идването ми, станаха на крайници.

Когато минах след час по същата алея, двамата не бяха на пейката. Опустяло някак. Дано има още дни, в които двамата другари посядат дружно в парка. Дано не опустее скоро съвсем…

Нагоре към паметника Левски. Хора, хора, хора. Днес е 19 февруари. Родители, баби и дядовци с деца със светли лица вървят към края на опашката, с цел да се наредят и поднесат стиснатите в юмручетата букети. Една опашка, на която никой не се блъска, никой не побутва нервно стоящия начело.

И по какъв начин е хубаво, че личността на Дякона пали в сърцата пламък, същински, горящ, без да употребява бутафория като светещите очи на Самуила за повече резултат.

Учителка води клас, пресичат на зебрата, а там стои служител на реда. Поглежда към децата и сподели „ И да слушате госпожата “. Малките възпитаници стъписано и малко отговорно кимат с главици. Слава Богу, че към момента имат почит и нека и уважение… към еднообразен, към преподавател. По-късно ще му пристигна времето да дискутират специалности и каузи. Надолу към подлеза на Университета. Народ, народ, градът кипи. В книжарницата на касата има опашка. Зад мен застава мъж с тип на скитник. Придърпвам чантата си по-плътно до мен. Глупачка. Човекът държи 10 лв. и купува две книжки.

И тогава към този момент напълно ми стана жално и тъпо за мен, за него, за двамата белокоси офицери и кавалери, за чистотата на душите при бесилото на Левски и меркантилността на идващия ден.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР