Трагедията в Мадагаскар е невъобразима: стотици хиляди умират от глад.

...
Трагедията в Мадагаскар е невъобразима: стотици хиляди умират от глад.
Коментари Харесай

Ядат шума, глина и насекоми: трагедията в Мадагаскар е невъобразима


Трагедията в Мадагаскар е невъобразима: стотици хиляди умират от апетит. Хората ядат шума, глина и инсекти, децата са единствено кожа и кости. " Никъде не сме виждали такова нещо, в никакъв случай не е било по-страшно ", споделят очевидци.

, предвижда Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие (ФАО). Ситуацията в страната е трагична: 14 000 души в южната част на Мадагаскар към този момент са на крачка от гибелта. Островната страна край крайбрежията на Африка претърпява сега най-тежката суша от 40 години насам.

" Хора умират - не поради война, а поради измененията в климата "

Ръководни чиновници на Организацията по прехраната към Организация на обединените нации посетиха тези дни района, с цел да се осведомят на място за обстановката. Регионалната директорка на ФАО за Южна Африка Лола Кастро съобщи, че през всичките 28 години, откогато работи за тази организация по разнообразни континенти на света, на никое място и в никакъв случай не е виждала сходно нещо. Хората в Мадагаскар всеобщо страдат от безсилие поради продължителното недояждане, децата са единствено кожа и кости.

Глад и беднотия

" Бедата в никакъв случай не е била по-голяма “, споделя и Кенет Боуен, който дава отговор за Мадагаскар по линия на помощната организация " Welthungerhilfe ". Пред немското издание РНД той споделя, че гладуващите хора са почнали да ядат шума, глина и инсекти.

„ Хората страдат, хората умират - и то не поради война или районен спор, а поради измененията в климата “, съобщи изпълнителният шеф на Организацията по прехраната Дейвид Бийзли. Въпросният район няма никакъв, само че все пак заплаща най-високата цена, споделя Бийзли и моли незабавно да се набират помощи - има потребност от най-малко 78 милиона $.

Страшен апетит, никакви превалявания

Според ФАО, страшният апетит в района е провокиран от продължителните години на суша и пясъчни стихии, които са опустошили огромна част от нивите. И през тази година в страната съвсем няма превалявания.

Най-тежките суши от 40 години насам

Идните дни Обединените народи и държавното управление на Мадагаскар ще помолят публично за финансова помощ в размер на 155 милиона $, с цел да се предотврати още по-голяма злополука. Хиляди към този момент са напуснали провинциалните райони на страната и са се отправили към градовете в търсене на храна.

Експерти считат, че в случай че не се подхващат незабавни дейности, броят на хората, застрашени от гладна гибел, напълно скоро ще доближи половин милион.

Мадагаскар е някогашна френска колония. По повърхност страната е 1,6 пъти по-голяма от Германия и има 28 милиона поданици.

*****

Разгледайте и тази фотогалерия от архива ни:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР