Традицията на предизборните кюфтета и кебапчета се обогати с нови

...
Традицията на предизборните кюфтета и кебапчета се обогати с нови
Коментари Харесай

Цената на гласа - от баница до джип

Традицията на предизборните кюфтета и кебапчета се обогати с нови способи. През целия избирателен ден към ЦИК и общинските комисии валяха сигнали за операции на вота. Цената на гласа варираше от 50 до 200 лева, пропагандата завладя нестандартни форми, а 13 претенденти за кметове и общински съветници станаха клиенти на прокуратурата.

Кандидат за общински консултант стана шестият арестуван за пазаруване на гласове в Несебър. Спецсъдът към този момент остави в ареста четирима от тях, измежду които и актуалният кмет и претендент за четвърти мандат Николай Димитров. Единият от кандидатите за локална власт бе освободен от магистратите. Петимата от Несебърско бяха арестувани с обвиняване, че са работили като проведена незаконна група, което те отхвърлят и настояват, че процесът е политически и " скърпен ". Сигналът за шестия арестуван е бил подаден през нощта против неделя в Несебър и прилежащи села. Цената била 200 лева за кандидат-съветник плюс 200 лева за кмет.

Мнозина участници в изборите заложиха на поощрения в натура, като не всеки прояви фикция. В Хасково измежду ромите са били раздавани печени пилета, само че жителите на локалната циганска махала не желаят да споделят кой е уредник на тази пропаганда. Едно от местата с най-вече сигнали (над 40), за търговия с гласове, е точно Хасковска област. Схемата се проверява, само че към този момент няма задържани. Във Видин е била конфискувана баница, откакто бил получен сигнал в локалната общинска комисия, че претендентът, която я предложил, бил поставил пари в нея. Оказало се, че подкуп няма, а единствено сирене. " Приготвил съм един дребен подарък. Ако се случат нещата, един гражданин ще се прибере вкъщи с добър автомобил ", споделя претендент за кмет в пазарджишко село в запис, излъчен от Би Ти Ви. Автомобилът, който подарява, е персонално негов, а хората в селото споделят, че това не се случва за първи път. " Това, че имаме кола от 1500 или 2000 лева, не е проблем за един селски кмет. То всеки може да направи подарък за каквото желае. Няма проблем. Какъв е казусът ", пита претендентът. Отговорът на този въпрос към този момент е в ръцете на прокуратурата.

На доста места в страната вместо убеждения заложиха на ограничавания. В Бургас, Пловдив, Русе и София членове на секционни изборни комисии питали гласоподавателите дали желаят целия набор от изборни бумаги.  " Защо въобще ни задават сходни въпроси, та нали в случай че не ни дадат всички бюлетини, то това е нарушаване? ", сигнализира четец от София. Според ГЕРБ-Бургас ръководител на СИК в града наредил да дават на гласоподавателите единствено бюлетина за избор на кмет, не и втората за общински съветници . Жителите на морския град, които са дали своят вот във въпросната секция, са били подведени по този метод, получавайки единствено една бюлетина. От локалната партийна конструкция чакат да бъде направена инспекция от ОИК. Мними чиновници на НСО пък гониха хора от секциите и ги заплашваха с арест в ловешки села съгласно сигнал на Българска социалистическа партия.

От ОИК в Бургас оповестиха и за разполагане на агитматериал в автомат за кафе във фоайето на постройката на Центъра за психологично здраве в морския град, който предоставял определените питиета в хартиени чаши с логото на политическа мощ, номера й в бюлетината и посочен знак " Х ". Предизборни материали се слагат единствено на избрани от кмета места, а в този случай шефът на здравното заведение е декларирал, че не е предоставяно единодушие за слагане на пропагандни материали в постройката. След изследване на случая комисията е разпоредила на кмета на община Бургас да отстрани материалите. Отстранен бе и член на комисия в Айтос, откакто се оказа, че е брачна половинка на претендент за общински консултант.

В с. Скутаре, община Марица, пък на повече от 10 места са били разлепени агитматериали, представляващи пъстър афиш с изображението на претендент на обединението ГЕРБ-Обединени земеделци и надписа „ Подсъдим по дело №3837/2019 за кражба на булдозер през 2012 година ". Между наименованието на Политическа партия ГЕРБ е подложен надпис „ политическа отговорност “ и на всички места на плаката е изписано наименованието на партията. Местната конструкция на ГЕРБ е подала тъжба в ОИК.

СПЕШНО

В Плевен незабавно бяха отпечатани нови изборни бумаги, защото в бланките, където се означават преференциите на локалния избор, са разменени номерата на две от локалните обединения. Затова ОИК разпореди да се изземат от всичките 168 секционни изборни комисии на територията на общината изборните бумаги, на които се отразяват при броенето преференциите. Въпросният документ се попълня след края на изборния ден от членовете на секционни изборни комисии.

НЕ съдебна експертиза СЪРДИ, ЧОВЕЧЕ

С " Не се сърди, дребосъче ", карти, табла и други настолни игри ще могат да си уплътняват времето членовете на секционните изборни комисии (СИК), които ще носят протоколите за обработка в столичната зала " Арена Армеец ", оповестиха от ОИК. Обособени са специфични места, където са екрани, и до момента в който чакат да пристигна редът им, представителите на комисиите ще могат да гледат и български филми. Осигурена е и вода и храна в задоволителни количества. Разположени са и 5 медицински пункта, в случай че се наложи да се оказва помощ и подпомагане, както се случи на предходните локални избори през 2015 година

В " Арена Армеец " се влиза през три входа, транспортните средства ще бъдат спирани тъкмо пред входовете, с цел да не се постанова членовете да носят чувалите. 140 са сътрудниците на място в залата, които логистично да подкрепят членовете. ОИК чака да одобри над 4800 протокола от СИК, това са към 120 протокола на всеки член на ОИК. През 2015 година комисията бе от 19 членове, в този момент ОИК се състои от 41 членове.

 

ОСОБЕНОСТИ НА РОМСКОТО ВКЛЮЧВАНЕ

Ромското включване в изборния развой и този път имаше своите особености. В гетата на огромните градове един глас от малцинството се търгуваше приблизително за 80 лева Трескавият пазарлък се състоя в последните два дни. Представители на партии описаха следната скица при съперници: брокерите дават сумата и записват трите имена на избирателя; той пък би трябвало да снима с телефон бюлетината в тъмната стаичка.

Времевият диапазон на ромското гласоподаване също бе много забавен. В 1-2 варненски секции да вземем за пример малцинственият избор докъм обед бе два пъти по-голям от междинния за града. Това сподели, че електоратът е мощно стимулиран да пуска бюлетини. Не по този начин стояха нещата в пловдивския квартал “Столипиново ”, където ползата на гласоподавателите в началото бе много вял. Хора от доста места в страната оповестиха денем, че чакат засилено ромско гласоподаване в последните два часа.

Като цяло полицейското наличие бе доста в гетата, прокуратурата образува досъдебни производства. Но това не повлия изключително на търговията на гласове там.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР