Традиционно в началото на годината се появяват многобройни прогнози за

...
Традиционно в началото на годината се появяват многобройни прогнози за
Коментари Харесай

Полето на сраженията през 2024: Светът на границата на войната?

Традиционно при започване на годината се появяват многочислени прогнози за това каква ще е тя, всичките много тревожни. Международната общественост се опасява съществено, може би повече от всеки път през последните години, от ескалацията на поредност от дребни и междинни спорове в един световен.

„ Моята прогноза: 2024 година ще бъде още по-луда след четири години полуда “, предвижда в обществената мрежа X Илон Мъск, американският милиардер и създател на SpaceX, най-богатият човек на планетата (220 милиарда долара).

Според някои оценки броят на евентуалните горещи спорове на планетата е най-високият от 1946 година Значителен брой западни специалисти виждат корена на злото във обстоятелството, че е почнала „ кървава международна битка за плячката на американската империя: противниците я хапят по краищата, насочвайки се към по-слабите сателитни страни “.

Според тях съперниците на Америка са уверени, че тя няма задоволително логистичен капацитет или вътрешна политическа непоклатимост, с цел да поддържа своя ред, натрапен на света. Тя „ има най-големи компликации при осребряването на чековете за сигурност, които преди този момент е издала на приносителите. “

Упадъкът, сходно на банкрута, съгласно ресурса Unherd, първо настава последователно, а по-късно бързо. Основната тематика на 2024 година ще бъде имперското пресилване, което ще форсира края на световното владичество на Съединените щати.

„ От Червено море до Донбас, от джунглите на Южна Америка до Далечния изток, американските служби за сигурност трескаво гасят локални пожари, които заплашват да се трансфорат в международен пожар. “

Но в случай че няма възражения против „ прегряването на империята “ (терминът на Пол Кенеди) и упадъка на Съединени американски щати, то изказванието, че точно те се пазят и „ гасят пожари “, провокира изрично противоречие.

В такова ревю на казуса явно има главен апел за мир - да не се намесват Съединените щати във „ възобновяване на реда “.

В реалност, когато се преглежда всеки сериозен спор в актуалния свят, може ясно да се види разрушителната интервенция на Вашингтон, който в гонене на неуловима власт сее всеобщ безпорядък, само че към този момент не е в положение да го докара до някакъв понятен край.

Запазването на статуквото на интернационалната сцена е главната концепция на съвсем всички западни проекти за деяние в прогнозите за 2024 година Все още обаче никой не е съумял да спре международната динамичност, тъй като тя се основава на фундаментални справедливи процеси.

Други сили се трансформират в „ локомотиви на растежа “ на стопанската система на планетата, на първо място Китай, Индия и редица други, в това число Русия, макар рестриктивните мерки, които са й наложени. Незападната част от човечеството е съзряла както материално, по този начин и душевен, с цел да спре да гледа обратно към Запада като собствен безконечен наставник, на който всеки дължи нещо.

Тя е подготвена да види в него единствено същия като всички останали, равносилен участник в интернационалните връзки без неоколониалистки привички и опити да реши своите стопански проблеми за сметка на другите. „ Каретата на предишното “, ръководена от „ златния милиард “, освен е надалеч, само че и въобще не отива на никое място.

Централното политическо събитие за световното болшинство през 2024 година безспорно ще бъде срещата на върха на БРИКС в Казан, планувана за октомври.

На нея тази формация, с изключение на петте страни, които са й дали името (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), би трябвало публично да се причисли към пет нови членове - Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Шестият утвърден член трябваше да бъде Аржентина, само че „ врагът не спи “. При новия президент Майли, подхранван от американците, тя отхвърли тази чест, само че незабавно изпадна в тежка вътрешна рецесия, в която никой не бърза изключително да го поддържа. Буенос Айрес може да промени решението си преди октомври.

Във всеки случай описът на искащите да се причислят към БРИКС сега надвишава 30 страни. Темата на срещата на върха в Казан ще бъде много настояща и показателна: „ Укрепване на мултилатерализма в името на справедливостта в световното развиване и сигурност “.

Китайското англоезично издание Global Times с съображение твърди, че през 2024 година въздействието и господството на Запада като цяло, както и в спешните зони, било то в руско-украинския или израелско-палестинския спор, ще продължат да понижават.

Сега Вашингтон би трябвало да се приспособява към новата действителност: „ страните от Глобалния юг стават по-зрели и получават повече автономност при вземането на решения “. Американските политици, които са привикнали да диктуват изискванията на страните по света и чакат събитията да се въртят към ползите на Съединени американски щати, би трябвало да отразят и да се приспособяват към тези нови промени.

В противоположен случай, когато медиите обобщават резултатите от 2024 година, за Съединени американски щати те „ може да не се трансфорат в елементарен дискомфорт, а ще бъдат по-болезнени “.

В същото време навлязлата в актуалния политически лексикон огромна група страни, които се опълчват на диктата на Вашингтон като Глобален Юг, географски, несъмнено, не покрива цялото му разнообразие.

Би било по-точно да се приказва за съществуването на три съществени направления в него, в това число Севера, представляван от Русия, която се радва на все по-голям престиж в своите редици. Материалният израз на тази настройка е мултимодалният маршрут Север-Юг, който през 2024 година би трябвало доста да усили потенциала си по цялото си продължение.

Самият Запад не е толкоз еднообразен, колкото им се желае на англосаксонците, които са си присвоили правото да приказват от негово име. Броят на „ дезертьорите “ от този лагер с повишаването на рецесията в него към момента може да изненада мнозина.



Китайците да вземем за пример гледат от този ъгъл на неотдавнашното посещаване на френския президент Е. Макрон в Китай и Индия. Според техните оценки по време на тази обиколка последният не е бил угрижен толкоз за поощряване на обща позиция на Запада в международния дневен ред, а за изследване на вероятностите за присъединяване на Париж в планове на Глобалния юг.

В тази връзка Global Times напомня думите на някогашния френски водач Шарл дьо Гол: „ Можете да сте сигурни, че американците ще създадат всички глупави неща, които им хрумнат, плюс още няколко, които са невъобразими “.

Днес неговата позиция се удостоверява повече от всеки път от обстоятелството, че Съединените щати по едно и също време водят прокси война с нуклеарната мощ Русия, комерсиална и софтуерна война с индустриалния колос Китай и евентуално пагубна война в Близкия изток.

„ Като обезверено се придържат към неуловимия миг на еднополярност, Съединените щати също отблъскват съдружници и сътрудници като тези, които търсят стратегическа автономност във Франция и Индия. “

Британският The Economist, който посвети цялостен брой на прогнозите за 2024 година, цитира обстоятелството, че националните избори ще се проведат допълнително от 70 страни, обхващащи повече от половината от популацията на света, като различен фактор, грозящ стабилността. Бюлетините ще се пускат от Обединеното кралство до Бангладеш, от Индия до Индонезия.

„ Въпреки това, това, което звучи като триумфална година за демокрацията, в действителност ще се окаже тъкмо противоположното. “ Много избори точно ще укрепят „ нелибералните “ (да се чете: не прозападните) ръководещи.

Разбира се, най-важното съревнование, американските президентски избори, ще бъде толкоз „ токсично и поляризиращо “, че ще хвърли сянка върху цялата международна политика. На фона на споровете от Украйна до Близкия изток, британците считат, че „ бъдещата посока на Америка – и с нея международният ред, който американското управление до момента е подкрепяло – ще бъде заложено на карта “.

Всъщност не светът е болен от помътняването на разсъдъка, за което приказва Илон Мъск, а просто светът се възвръща. Съединени американски щати са заболели. Известен е синдромът на протичащото се с тях, от който треперят доста други.

Всички империи от интервала на крах постоянно са се опитвали да спрат неизбежния ход на историята, прибягвайки до ресурсите, с които към момента разполагат, за тази цел.

Интригите, операциите, изнудването и повсеместното разпалване на спорове на правилото „ разделяй и владей ” не са измислени от американците, а точно те ги издигнаха на безусловно равнище, като сложиха в своя услуга цялото въздействие на актуалната информация. технологии. С общата мощ обаче обстановката е по-сложна.

Сравнително умерена прогноза за опцията за световен боен спор още през 2024 година е точно, че този, който най-шумно упреква другите, че разпалват пожарите, а в действителност самичък ги разпалва, в действителност не е подготвен за огромен международен спор. И това е най-хубавата вест за човечеството.

Вашингтон не разполага с задоволително съществени запаси за огромна война. Общата наклонност в политиката му, явно, ще бъде да продължи тактиката на „ изтощение на врага “ в неговата външна страна - Украйна за Русия, казусът с островите - от Тайван до архипелага Спратли за Китай, удари по ирански позиции в разнообразни страни от Близкия изток, само че не и навлизане в самия Иран и така нататък

Предстоящата 2024 година никога няма да бъде лесна и ще изисква от Русия да насочи оптимално внимание към проблемите си със сигурността.

Превод: СМ

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР