Традиционно силен археологически летен сезон отчита Регионалният исторически музей /РИМ/

...
Традиционно силен археологически летен сезон отчита Регионалният исторически музей /РИМ/
Коментари Харесай

Историческият музей във Враца отчита силно археологическо лято

Традиционно мощен археологически летен сезон регистрира Регионалният исторически музей /РИМ/ във Враца.
" През това лято разкопки са се провеждали на Градище край прохода Вратцата и край Оходен ", заяви шефът на институцията Георги Ганецовски.
" Имахме изследвания както в Оходен, селището от Ранния неолит, по този начин и на Градище. Сега се осъществят още две избавителни експедиции - край Дърманци и край Лютидол. Много положителни попадения както от позиция на научната информация, по този начин и като находки. Аз управлявам разкопките край Оходен, постоянни, към този момент 21 година. Разкрихме част от жилищна конструкция преди близо 8 000 години. Намерихме забавни предмети на култа, керамика. Попадаме на остриета от обсидиан, суровина, която в България отсъства. Това е вулканично стъкло, демонстрира много развити търговски връзки. Проучванията демонстрират, че обсидианът е доставян от Западните Карпати. Сякаш стопанската система ни тук е обърната в посока Северозапад и Средна Европа. ", добавя Ганецовски.
" На два обекта във Врачанско е бил началник Владимир Стайков - лекар по археология, основен помощник в секция " Средновековна археология " в Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ-БАН). Това е регионът, където се подменя газопроводът сред селата Чирен и Костелево и в обект в землището на град Враца ", споделя археологът:
" Намерихме материали от разнообразни столетия. По-интересен беше другият обект, на края на град Враца, попаднахме на останките на два некропола, 110 гроба проучихме. Оказаха се много богати гробове, с украшения, наушници, обеци, пръстени, гривни, копчета. В един гроб главата на скелета беше безусловно покрита с цяла забрадка с втъкани сребърни влакна. В момента е в лабораторията и предстои на консервация. Много от накитите бяха сребърни, очевидно се е добивало сребро някъде наоколо. ", съобщи той. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР