Традиционно най-предпочитаните специални разузнавателни средства (СРС) остават проследяването и подслушването,

...
Традиционно най-предпочитаните специални разузнавателни средства (СРС) остават проследяването и подслушването,
Коментари Харесай

Подслушването и проследяването са най-исканите от службите СРС -та за 2017 г.

Традиционно най-предпочитаните специфични разследващи средства (СРС) остават следенето и подслушването, излиза наяве от годишния отчет за работата на Националното бюро за надзор на СРС.
През 2017 година са поискани общо 17 714 СРС, което е нарастване спрямо предходните две години: 2016 година - 14 382 бр., 2015 - 11 507 бр., само че спрямо 2014 година, когато са били 19 698 бр., се регистрира спад. Сред тях максимален е броят на наблюдението (зрително и посредством механически средства, с което се документира държанието на следеното лице и придвижването му), послушването (документиране на връзка, в това число и електронна) и следенето. Подслушването остава отличник измежду тях, като за предходната година са отправени 5843 претенции. Най-много претенции за СРС е направило Министерство на вътрешните работи.
Най-голям е броят на отводите, които съдът е постановил, точно във връзка с тези три способа, като най-вече отказани СРС имат на ДАНС, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Тези три ведомства са и най-често заявявалите СРС през годината.
През 2017 година СРС са приложени по отношение на 2748 души, при 2749 за 2016 година Анализът демонстрира, че тази численост през последните три години се резервира, само че спрямо 2011 година внезапно спада. Тогава подслушваните и проследявани лица са били 8184.
Изводът е, че в интервала 2011 - 2015 има трайна наклонност към понижаване броя на лицата, следени със СРС, а в интервала 2015-2017 година стабилизиране, се показва в отчета.
От Бюрото изясняват тази наклонност с нараснало внимание на службите за целенасоченост на потреблението на СРС и повишения правосъден надзор, при който на съда се дават материалите по случая, по който се желае използването на съответния действен прийом. Не на последно място като причина се показва и контролът, който реализира Бюрото. В последните месеци то стана обект на нападки, а ръководителят му Бойко Рашков съзря опит на прокуратурата и ДАНС да саботират работата му.
Право да желаят СРС имат Министерство на вътрешните работи и дирекциите за битка с проведената престъпност, гранична полиция, вътрешна сигурност, както и регионалните дирекции в страната. Искания за СРС могат да насочат и профилираните дирекции, териториалните дирекции и независимите териториални отдели на ДАНС, военното разузнаване и военна полиция, външното разузнаване и окръжните прокуратури.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР