Традиционни български обичаи оживяват в НовградЖители и гости на Новград

...
Традиционни български обичаи оживяват в НовградЖители и гости на Новград
Коментари Харесай

Обичаите по нашенски – среща с миналото на Придунавския регион

Традиционни български традиции оживяват в Новград

Жители и посетители на Новград ще могат да следят обичайни български традиции в съботния ден. В петото издание на фолклорния събор „ Обичаите по нашенски – среща с предишното на Придунавския район “ до момента са се записали двадесет и три групи с повече от 160 участника.

„ Интересът към събора последователно нараства. След двегодишно спиране към този момент имаме записани участници и от региона на Велико Търново и Плевен. Те ще показват обичайни традиции за регионите си. В огромна част от поръчките доминират танците и обредните песни “, показа секретарят на читалищното настоятелство Десислава Симеонова.

В Новград ще оживеят обичаите Еньовден, Гергьовден, беритба лазаруване и коледуване, само че с присъщите детайли за избрана етнографска област.

В тазгодишното издание на събора уредниците отделят съществено място и внимание на билките и подправките.

Превес в кулинарната галерия ще вземат ястията, в които доминират растителните типове. Ще бъдат показани и обредни хлябове, предопределени за разнообразни мотиви и празници, в които са вложени билки и аромати. Присъстващите ще имат опция да се срещнат и с билките, които порастват и са известни в Придунавския регион.

Домакините ще почерпят всички посетители и участници с благоуханен чай от прясно набрани билкови растения.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР