Традиционен продукт, приготвен от скотовъдци в планинските райони на Източните

...
Традиционен продукт, приготвен от скотовъдци в планинските райони на Източните
Коментари Харесай

Най-твърдото сирене в света

Традиционен артикул, подготвен от скотовъдци в планинските региони на Източните Хималаи, чурпи (chhurpi) е богато на протеини сирене с опушен усет и твърда консистенция.
Прочетете още
Произвежда се от млякото на чаури - кръстоска сред мъжки крепък и женска крава. Чурпи е освен органически артикул, създаден от най-финото мляко от чаури, които пасат единствено билки и трева във високите региони на Хималаите, само че също по този начин се смята за много здравословно и питателно, заради доста ниското си наличие на мазнини и високата протеинова стойност. И не са му нужни никакви консерванти или добавки, защото следва античния способ на подготвяне, модернизиран през вековете.

Чурпи се прави посредством обособяване на твърдите субстанции от суроватката, с цел да се получи извара, сходна на италианска рикота. Твърдата маса се прецежда и събира в памучни или ютени чували, а блоковете сирене се разрушават и притискат компактно под огромни камъни или други тежести в продължение на 24 часа, с цел да се в профил непотребната вода.

Тези твърди части сирене се оставят да ферментират за няколко дни преди да бъдат нарязани на правоъгълни блокове, които се сушат на сянка и се опушват на огън, придавайки на чурпи неговия изразителен усет и текстура.

Чурпи е обичана закуска на множеството хора от Източна Индия, Непал и Бутан. Местните постоянно дъвчат дребни кубчета от сиренето часове наред. То е като твърда като камък дъвка, която постепенно омеква, с помощта на слюнката и времето, което отделяме, с цел да го дъвчем.

Уникално твърдата текстура на сиренето е разследване от климата на огромна надморска височина и суровия метод на живот в Хималаите. Живеейки на покрива на света с лимитирани търговски благоприятни условия и обработваема земя, отглеждането на животни е в основата на доста хималайски общности от епохи.

p> Според Мукта Сингх Лама Таманг, антрополог от университета Трибхуван в Катманду, млечните артикули са неразделна част от хималайската просвета и занаят от незапомнени времена. Мукта споделя, че чурпи е фиктивен преди хиляди години от нуждата да се направи нещо продуктивно с спомагателното мляко, което към този момент не може да се употребява или продава.  Снимка 559144

Една от неповторимите характерности на чурпи е, че има доста ниско наличие на влага. Това го прави доста мъчно за отхапване, само че също по този начин оказва помощ на сиренето да остане годно за консумация в продължение на месеци или даже години.

Когато ферментира от 6 до 12 месеца, изсуши се и се съхранява вярно в животинска кожа, то има дълъг период на валидност. Правилно изсушеното сирене чурпи е годно за консумация без да мухлясва в продължение на цели 20 години, пишат от BBC.

В отдалечените хималайски планини тези му характерности вършат сиренето изключително мечтано, защото пастирите на якове могат да разчитат на него по време на дълги пътувания, както и елементарно да го транспортират и продават на пазарите.

Тъй като ферментацията и дехидратацията удължават периода на валидност на сиренето, чурпи е изключително подобаващ за огромни височини, където има малко пресни ресурси и други богати на протеини храни. Мекото сирене, преди да бъде опушено и изсушено, постоянно се употребява в супи и други локални ястия.

 

Източник: Lifestyle.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР