Традиционен индийски музикален инструмент, притежаван от члена на легендарните Бийтълс

...
Традиционен индийски музикален инструмент, притежаван от члена на легендарните Бийтълс
Коментари Харесай

​Инструмент на Джордж Харисън от Бийтълс на аукцион​

Традиционен индийски музикален инструмент, притежаван от члена на именитите " Бийтълс " Джордж Харисън, ще бъде разгласен на аукцион. Очаква се струнният инструмент да бъде продаден на цена сред 50 и 100 хиляди $.


Ситарът е индийски струнен инструмент от началото на 14-ти век. Той обаче придобива известност в западния свят през 60-те години на предишния век, най-много поради английската група " Бийтълс " и изключително нейния китарист Джордж Харисън. През 1965 година той купува ситар, с който е записана една от най-известните песни на групата Norwegian Wood. Именно този инструмент ще бъде разгласен на аукцион.

Майкъл Кърк, управител на аукционна къща: Това е единственият ситар на " Бийтълс ", пускан в миналото на аукцион. Това е и първият ситар, притежаван от Джордж Харисън. Може да се каже, че точно този инструмент провокира фурора през 60-те.
Джордж Харисън се научава да свири на ситар и може да се каже, че това отключва любовта му към Индия, индуизма, индийската просвета и музика.

Ситарът ще бъде продаден от Джордж Дръмонд, другар на първата брачна половинка на именития музикант Пати Бойд. Той го получил от Джордж Харисън през 1966 година като подарък за това, че бил хазаин на двойката по време на медения им месец в Барбадос.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР