Този въпрос е от голямо значение, както при стартирането, на

...
Този въпрос е от голямо значение, както при стартирането, на
Коментари Харесай

Главен счетоводител или счетоводител е необходим за моя бизнес?

Този въпрос е от огромно значение, както при стартирането, на какъвто и да е бизнес, без значение от мащаба му, по този начин и във всеки миг от развиването му.

" Търси основен счетоводител " - това несъмнено ще звучи неразбираемо, даже стряскащо, когато се отнася за микро, малко и и приблизително дружество, защото подобен въпрос не стои пред едрият бизнес, където основният счетоводител участва още при подготовката за пускане.

Неестественото звучене е вследствие на няколко фактора, които могат да бъдат сведени до следното:

1. Разпространеното схващане, че счетоводството е услуга, която се изчерпва с подреждането на документите на активността, изчисляването на дължимите налози, такси и осигуровки, и подаването на доклади къмсъответните държавни, общински и други институции. За неправилното схващане на счетоводната услуга, не дребен принос имат счетоводители, предлагащи окастрената счетоводна услуга под натиска на ниската пазарна цена и слабата професионална подготовка.

2. Размиването на ролята на основния счетоводител и уравняването ѝ с функционалността на имащия право да сформира докладите или действен счетоводител. Това е целенасочена и държавна политика, директно при стартирането на т. н. пазарна стопанска система. Поддържането на тази политика цели обезпечаването на по-благоприятни условия за разграбването на държавната, общинската и кооперативната благосъстоятелност.

В признатия закон за счетоводство от 1991г. бе отделена цяла глава за основния счетоводител. Интересното е, че в този закон, като се изключи че тази служба се извършва от лице с висше икономическо обучение, липсват каквито и да са други условия. а данъчните органи през идващото десетилетие търсеха отговорността за осъществяване на наредбите на този закон от шефа.

В настоящия все още закон за счетоводство даже не е упомената длъжността основен счетоводител. А отговорностите, които са планувани по закона на съставителия на ГФО (новоизтъкната функционалност), са сведени до отчитането пред контролните органи.

Размиването на ролята на основния счетоводител се шири в средите на фамилния, дребния и в по-малка степен междинния бизнес. Повечето от тези предприятия са лишени от такава активност, която би могла да се трансформира в спомагателен генератор за стабилно развиване.

3. Гореспоменатото в двете точки изкривява пазара на счетоводната услуга, която разпростира ролята на основния счетоводител. От една страна всеобщия бизнесмен не търси такава счетоводна услуга, а от другата страна евентуалният, предлагащ услугата счетоводител, не е задоволително стимулиран да се квалифицира.

В множеството образователни заведения не се загатва основния счетоводител и в случай че се спре на тази служба, ролята й се свежда до административните отговорности, като:

- организацията на счетоводството;

- назначение и освобождение на персонала;

- сключване на платежните документи.

Каква е тази активност на основен счетоводител, от която нуждая се?

Поставянето на този въпрос съпътства всеки сполучлив бизнес от стартирането му. Затованека да се спрем на най-главното, в случай че изключим консултативната активност, която също не е за занемаряване:

1. Организирането на

счетоводството по метод, подобаващ на структурата, предмета на активността и бъдещите проекти на предприятието. Не е без значение каква е счетоводната политика, която всяка компания е дължна да заявява пред данъчните органи. Същото важи иза счетоводния сметкоплан, който по закон се дефинира от шефа.

В резултат на проучване на непредствителна извадка от средите на дребния бизнес за счетоводната политика и счетчетоводния сметкоплан се оказа, че:

- 62% не знаят, какво значи точно;

- на 80% не им е известно, че са задължени по закон да одобряват и одобрят такива документи даже нямат спомен, че са подписали такива;

- Само 12% са заявили, че

Разбират важноста на признатата счетоводна политика и на структурата на сметкоплана.

Гореспоменатото е образец, който демонстрира за какво организацията на счетоводството не би трябвало да бъде избрана от некадърно лице. Практиката демонстрира, че в многото случаи такива действия се дефинират от извършващия счетоводство, който е обикновено да ги дефинира по комфортен за него метод. Не е по дребна вредата, когато се дефинират тъй че да напаснат с непрофесионалната позицияна управителя/собственка, а не в неговия и на предприятието, интерес.

Разбира се, организацията не се изчерпва с посочния образец. Тя обгръща първичния документ от основаването до архивирането му, минавайки през процесите на неговото вписване, осчетоводяване и отразяване в ГФО /Годишен финансов отчет/, съответните информации и декларации;

2. Създаването на ефикасна

система за вътрешна отчетност и взаимоотношения сред органите, звената и другите структири.

Независимо какъв брой от личния състав към даден миг е зает в активността на предприятието и дали е осъществена конструкция, търсенето на мнението на основния счетоводител и подчертаването на механизма за отчетността и окомплектоването му с нужните вътрешнофирмени документи, софтуери и правила, ще се трансформира в спомагателен фактор за триумф. Ще защищити от неефективни разноски и загуба на запаси по пътя до сполучливи решения. Компетентният основен счетоводител е кадърен повече от който и да било различен да сътвори такива системи в предприятието, които да икономисват разноските за счетоводството. Освен това сполучливите системи ще обезпечат на ръководството повече време и запаси. Управителите имат потребност от повече време за управлениевместо ангажираност с оперативна работа, която би могъл да прави чиновник на по-ниска служба в йерархията. За сполучлив фамилен бизнес, даже когато са ангажирани единствено двамата съпрузи, е належащо да бъдат разграничени задълженята и отговорностите.

Успехът, на който и да е бизнес, се дължи повече на системите, които свеждат до най-малко вероятните неточности и изключва опцията за злоупотреби, в сравнение с моралните качества на ангажираните, макар значимостта им;

3. Създаването на системи за надзор на паричните, стоковите и други потоци, които обезпечават допустимите минимални загуби, оптималната успеваемост и резистентен напредък.

В множеството случаи при стартирането на бизнеса тези потоци са с дребни мащаби. Това основава заблуда, че са лесни за ръководство и управление. Управителят, който самичък подписва платежните документи, постоянно е спокоен, че не е позволено разхищаване или прахосване на ресурсите. Да не приказваме за сигурността, че няма злоупотреби. Практиката потвърждава, че този нравствен комфорт коства толкоз скъпо, че от време на време е мъчно да бъде изчислени от експертен екип. Проблемът е, че тези загуби, които са вследствие на позволени неточности, може в никакъв случай да не бъдат открити.

Натоварването на основния счетоводител с дублиран автограф на платежните документи единствено по себе си е защитна мярка за правилни разплащания с доставчиците, приходните институции и личния състав.

Мога ли да си разреша разноските за главенсчетоводител?

Отговорът се състои в оценката на управителя/ собственка - какъв брой и какво е належащо на бизнеса му към даден миг. Такава услуга може да се доставя от някои счетоводни къщи, които разполагат с кадрово застраховане.

Аутсорсването на счетоводната активност в средите на дребния и междинния бизнес се наложи на пазара, точно заради спецификата на тази активност. Разбира се, неналичието на интерес към ролята на основния счетоводител, релативно ниската цена на счетоводната услуга и неналичието на съответно законодателство, характеризира всеобщия снабдител на услугата с предлагащия окастрен счетоводен артикул. Възможността с капитал от 2 /два/ лв. и всеки да назова компанията си " счетоводна къща ", изкривява пазара и обърква потребителя на тази услуга.

Дейността на основния счетоводител може да бъде предоставена от на преференциална цена, която е по джоба на всеки нуждаещ се.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР