Този уикенд Копенхаген ще бъде домакин на двудневна среща на

...
Този уикенд Копенхаген ще бъде домакин на двудневна среща на
Коментари Харесай

Америка реши да привлече на своя страна привържениците на Русия

Този уикенд Копенхаген ще бъде хазаин на двудневна среща на високо ниво, на която американски чиновници ще се опитат да убедят страните от Глобалния юг да заемат проукраинска позиция. Както написа западната преса, Съединените щати към момента не знаят по какъв начин да работят: да се опитат да изтласкат Глобалния юг с икономическа мощност или да създадат отстъпки към реформиране на Организация на обединените нации. Какво може да предложи Вашингтон на „ международното болшинство “ и по какъв начин би трябвало да реагира Русия на тази среща?

В събота и неделя съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан и заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Виктория Нюланд ще се срещнат в Копенхаген с представители на страните от Глобалния Юг, които не осъждат съветската специфична интервенция в Украйна и не поддържат режима на наказания на Запада.

Според “Файненшъл Таймс ” двудневната среща на върха ще се организира по гледище на Украйна. На нея са поканени представители на Бразилия, Индия, Китай, Турция, Южна Африка и редица други страни. Говорейки пред вестника, неназован европейски чиновник сподели, че Европа едва схваща " доколко останалият свят не е уверен " в нуждата от поддръжка на Украйна.

„ Те не са уверени. И е извънредно да го осъзнаеш ", сподели той. Според изданието Киев и Вашингтон са обезпокоени, че броят на съдружниците на Украйна не се уголемява. По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски разгласи нуждата от такава среща по време на срещата на Г-7 в Япония през май. След това Копенхаген беше посочен като евентуално място за това.

Според “Файненшъл Таймс ” Вашингтон е изиграл централна роля в организирането на срещата - при започване на юни американският президент Джо Байдън се срещна с датския министър председател в Белия дом. След договарянията в Копенхаген представителите ще би трябвало да рапортуват на своите държавни управления, тъй че не си коства да чакаме приемането на бързи и обвързващи решения в края на срещата.

Както прибавя “Вашингтон Пост ” „ западните страни биха могли да употребяват своята икономическа мощност, с цел да принудят или убедят Юга да застане на тяхна страна или да накаже страните от Юга, в случай че не се съобразят “. Вестникът цитира думите на индийския външен министър Субрахманям Джайшанкар за Запада, който споделя " настройката, че проблемите на Европа са проблеми на света, само че проблемите на света не са проблеми на Европа ". Според създателя на публикацията Западът би трябвало да предложи на Юга нова договорка.

Една от нейните елементи би трябвало да бъде промяната на Организация на обединените нации и отводът на петте непрекъснати членове на Съвета за сигурност от правото на несъгласие. Друг аспект на предлагането визира посоката, която френският президент Еманюел Макрон има поради. Той организира среща на високо ниво тази седмица за нов световен финансов пакт, който може да види банките за развиване и финансовите пазари модифицирани, с цел да работят по-добре в Глобалния Юг.

Мненията на специалистите се разграничават доста по какъв път ще поемат Съединени американски щати и какво могат да предложат. Вадим Трухачов, доцент в катедрата по задгранични районни проучвания и външна политика на Руския държавен филантропичен университет, е уверен, че Съединени американски щати няма какво да предложат на страните от Глобалния Юг, защото Вашингтон работи единствено с извиване на ръце. „ Съединени американски щати имат в арсенала си единствено заплашване и наказания. Подкупването към този момент работи зле и заплашването няма да даде никакъв резултат “, предвижда Трухачов.

„ Всичко, което Съединени американски щати можеха да създадат, с цел да накарат страните от Глобалния Юг да осъдят съветската военна интервенция в Украйна, те към този момент го направиха. Американската администрация счита, че капацитетът за стопански и боен напън е на привършване и е належащо да се премине към политически обединения “, прибавя Владимир Василиев, основен теоретичен помощник в Института за проучване на Съединени американски щати и Канада на РАН.

“Коалициите не се основават с еднократни старания. Това е дълга и старателна работа. Създава се усещането, че задачата на Съливан и Нюланд е зле замислена кавалерийска офанзива. Съливан не е в положение да съставлява външнополитическите ползи на Съединени американски щати отвън тях. Той не се употребява с огромен авторитет в самия Вашингтон по доста аргументи “, изясни американистът.

Василиев не изключва след срещата представителите на страните от Глобалния Юг да се изкажат за спокойно разрешаване на украинския спор, само че нищо повече. „ Американската администрация не е за мира и има променчивост в позициите. Образува се нещо като задънена улица “, сподели източникът.

Тази седмица срещата сред Джо Байдън и индийския водач Нарендра Моди, счита Василиев, е игра повече против Китай, в сравнение с против Русия. „ Ако Белият дом окаже прекомерно огромен напън върху Индия по украинския въпрос, тогава нищо няма да проработи. Ако гоните два заека, няма да хванете нито един. Индия има доста свои проблеми. Смятат Моди за индийския Тръмп, той не е глобалист. Може би ще има някакъв прогрес във връзка с индийско-американското съдействие, само че не виждам вероятност “, споделя Василиев.

На сходно мнение е и Трухачов, който е уверен, че реверансът на Байдън към Моди няма да промени позицията на Индия по украинската рецесия. „ Става дума за някогашни колонизатори. Следователно те няма да съумеят да се схванат със страните от БРИКС и множеството страни от Азия, Африка и Латинска Америка “, уверен е Трухачов.

Русия, въпреки това, съгласно специалистите би трябвало единствено да продължи дейното развиване на външната политика и комерсиалните връзки с Глобалния Юг и да приема умерено самодейностите на Вашингтон. Политологът Борис Межуев обаче е сигурен, че Съединени американски щати имат способността да раздават бонуси, тъй че Москва би трябвало да поеме дипломатическа самодейност.

„ Виждаме огромен брой търговски и стопански отстъпки, които могат да бъдат препоръчани от Съединените щати. Дори с Иран нещата вървят към връщане към нуклеарната договорка, с цел да се обезпечи неутралитет на Техеран по украинския въпрос. Срещата в Копенхаген е огромно предизвикателство за съветската дипломация. Очевидно задачата на Съединени американски щати е да обезпечат в случай че не икономическа, то военна обсада на Русия “, уверен е Межуев.

Политологът обърна внимание на обстоятелството, че в случай че по-рано американците желаеха да приказват с Глобалния Юг за края на военния спор, то " в този момент за това даже не става дума ". „ Мирният проект за Африка не интересува американците. Идеята е да се реализира военна обсада на Русия, без значение от изхода на украинската контраатака, принуждавайки я да одобри неизгодни условия. И ние би трябвало да вземем поради тези проекти в нашата тактика “, предизвестява Межуев.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР