Този тест учи как да не обръщаме внимание на неверни,

...
Този тест учи как да не обръщаме внимание на неверни,
Коментари Харесай

Тройният филтър на Сократ: противоотрова срещу лъжи

 Този тест учи по какъв начин да не обръщаме внимание на погрешни, обидни и безполезни думи. И този метод е използван освен за злословия и неистини, той може да се употребява за пречистване на това, което виждаме в обществените мрежи и медии.

Появата на концепцията за тройния филтър е обвързвана с историята на великия гръцки мъдрец Сократ. Мнозина го назовават отличен житейски урок, който може да ви научи по какъв начин да възприемате съответно слуховете и клюките.

Легендата споделя по какъв начин един от учениците му един път се обърнал към Сократ. Той бил доста разчувствуван и споделил на учителя, че е срещнал един от приятелите на философа, който приказва неприятно за него.

Сократ помолил младежа да се успокои. Преди да бъде изречено, посланието би трябвало да премине през тройния филтър на пратеника. И в случай че пробата не бъде изискан, това значи, че новината въобще не си коства да я чуе вашият събеседник.

„ За да намерите себе си, мислете за себе си “ – Сократ.

Тройният филтър на Сократ

Гръцкият мъдрец задал на разчувствания възпитаник въпроса: „ Наистина ли си сигурен в истинността на това, което ще ми кажеш в този момент? “ За момент ученикът се замислил. Всъщност той не можел да бъде сигурен, че са му споделило истината. Всичко зависи от коя страна се гледа.

„ И по този начин, не си сигурен, че казаното от него е правилно? “, обобщил философът. Ученикът трябвало да признае това.

Тогава Сократ му задал втори въпрос: „ Искаш да ми кажеш нещо положително или неприятно? “ Той дал отговор, че това очевидно не е положително. Напротив. Той бил убеден, че това, което ще показа с учителя, ще го накара да почувства дискомфорт. Затова Сократ му споделил: „ Искаш да ми кажеш нещо неприятно, само че не си изцяло сигурен, че е истина “. Ученикът се съгласил.

Тогава Сократ му задал последния, трети въпрос: „ Това, което ти искаш да кажеш за моя другар, някак си ще ми помогне ли? “ Ученикът се поколебал. Той в действителност не знаел какъв брой потребна би била информацията за учителя. Може би приятелите ще спрат да поддържат връзка, само че поради неналичието на убеденост в нейната меродавност, може би тя не е изгода.

След този диалог философът не желал да слуша с какво е пристигнал ученикът при него. Той споделил: „ Ако искаш да споделиш с мен погрешна, неприятна и безполезна информация, тогава за какво ми е нужна? “

„ Не мога да изучавам никого. Мога единствено да накарам хората да мислят ”– Сократ.

Истина, добрина и изгода – това са съставните елементи на тройния филтър на Сократ. Той има вяра, че преди да каже каквото и да било, човек първо би трябвало да се запита: „ Сигурен ли съм в истинността на това, което ще кажа? Какви страсти ще провокира това – положителни или неприятни? Наистина ли би трябвало да кажа това и ще бъде ли потребно? „

Този троен филтър е чудесно управление за това какво би трябвало да приказваме и какво би трябвало да слушаме. Това е един тип набор от параметри, които дефинират здравословната и градивна връзка.

Практическо приложение на тройния филтър

В действителния живот е доста мъчно да се дефинира кое е правилно, положително и потребно. Ето за какво ви предлагаме няколко спомагателни въпроса, за повишение на успеваемостта на теста с тройния филтър.

Относно достоверността. Имам ли удостоверение за достоверността на тази информация? Мога ли да разгадавам на нея? Ще мога ли да потвърдя нейната меродавност на другите? Готов ли съм да пожертвам репутацията си в нейна отбрана?

Относно добротата. Полезна ли е тази информация за мен персонално или за някой различен? Ще направи ли мен или близките по-добри хора и ще провокира ли позитивни страсти? Ще се усъвършенства ли ситуацията на тези, към които е адресирано?

По отношение на изгодите и нуждата. Тази информация ще усъвършенства ли живота ми или живота на събеседника ми? Има ли някаква практическа стойност за него? Как тъкмо моето известие ще му повлияе и ще навреди ли на другия човек?

Както беше упоменато в самото начало, тройният филтър на Сократ е фокусиран най-вече върху клюки и злословия. Използването му може да постави завършек на досадни клюки. Въпреки това, той може да се употребява също толкоз дейно, с цел да филтрира това, което виждаме в обществените мрежи.

econet


Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР