Този текст се приписва на световноизвестния мистик, философ и езотерик

...
Този текст се приписва на световноизвестния мистик, философ и езотерик
Коментари Харесай

Това, което сега носи удоволствие в големи дози, ще се превърне в болка

Този текст се приписва на световноизвестния мистик, мъдрец и езотерик Елена Блаватска, въпреки някои източници да оспорват авторството й. Откъсите, от които е формирана тази публикация, наподобяват ненапълно разпокъсани, защото в началото не са били предопределени за издание.
Те са видели бял свят за първи път под заглавието „ Изследването на теософията “. Четенето на няколко цитата всяка заран, полагането на старания да се ползват тези препоръки на процедура през целия ден и медитирането върху тях в свободното ви време е потребно предложение за начинаещия в света на духовното.

Сутрин

Станете рано, незабавно щом се разсъните, не лежете безделно полузаспали, полубудни в леглото. След това се молете горещо за духовното прераждане на цялото човечество и за тези, които се борят по пътя на истината. Вашите молебствия ще ги поддържат и ще им оказват помощ да работят по-ревностно и сполучливо. Така ще се ускори устойчивостта ви на изкушенията на сетивата.
Мислено си представете облика на вашия Учител, потънал в Самадхи. Постигнете непрекъснат Образ с пълнотата на всички елементи, мислете за Него с страхопочитание и се молете всички неточности, пропуски и грехове да бъдат простени. Това ще ускори вашите качества за централизация, ще пречисти сърцето ви, ще ви бъде от изгода по доста други способи. Или се задълбочете в минусите на вашия темперамент: анализирайте в детайли техните нездравословни резултати и преходните удоволствия, които те доставят. Изявете твърдо предпочитание да употребявате всичките си сили, с цел да не им се поддадете в бъдеще. Такава интроспекция и изправяне пред съда на личната ви съвест ще ви помогне да израснете духовно до равнища, за които даже не сте мечтали преди. 
Докато се миете, упражнявайте волята си, с цел да отмиете моралните нечистотии дружно с физическата нечистотия на тялото. Спазвайте следните правила в връзките си с другите:Никога не правете нищо, което не е ваше обвързване, т.е. не правете ненужни неща. Преди да предприемете нещо, помислете дали това е ваше обвързване.

През деня

Никога не казвайте непотребни думи. Преди да ги кажете, помислете за вероятните последици. Никога не си позволявайте да нарушите правилата си, като се поддадете на натиска на връстниците си.
Никога не позволявайте на ненужни или празни мисли да заемат мозъка ви. Това е по-лесно да се каже, в сравнение с да се направи. Не можете да извършите мозъка си чист за момент. Затова първо се пробвайте да спрете неприятните или празни мисли, като насочите мозъка си към разбора на грешките си или към съзерцанието на Съвършените.
Докато ядете, упражнявайте волята си за храната да се усвоява добре и да построява тялото ви в естетика с духовните ви желания. За да не се раждат неприятни пристрастености и греховни мисли. Яжте единствено когато сте гладни, пийте единствено когато сте жадни и в никакъв случай другояче. Ако някакво особено ядене стартира да изкушава стомаха ви, не се поддавайте на изкушението да го опитате единствено с цел да задоволите желанието си. Помнете, че удоволствието, получено от това, не е съществувало единствено няколко секунди по-рано и че ще изчезне няколко секунди по-късно. Това е преходно наслаждение. Това, което в този момент носи приятност, в огромни дози ще се трансформира в болежка. То доставя наслаждение единствено на езика. 
Получаването на това, което сте си наумили, изисква доста старания. Ако съумеете да устоите на пристрастеността – към този момент нищо не може да ви спре по пътя към реализиране на задачата ви. Така че, когато има нещо друго, което може да ви награди с постоянно самодоволство, сходна обвързаност към краткотрайните неща е в най-хубавия случай просто нелепост. Вие ​​не сте нито тялото, нито възприятията, затова удоволствието или болката, изпитвани от последните, всъщност нямат власт над вас. 
Следвайте сходна линия на размишление във всички други случаи на прелъщение и макар че постоянно ще се проваляте, въпреки всичко с времето ще съумеете. Не прекалявайте с четенето. Ако четете 10 минути – мислете доста часове. 

Вечер

Свикни да бъдеш самичък, свикни да бъдеш самичък с мислите си. Утвърдете мисълта, че никой с изключение на вас самите не може да ви помогне и последователно спрете всякаква обвързаност към всичко. Преди да заспите, помолете се, както сте се молили сутринта. Прегледайте дейностите си за деня и отбележете грешките си. Вземете решение да не ги повтаряте на следващия ден.  
1889 година
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР