Този текст е част от специалната тема Ваканция, ура, с

...
Този текст е част от специалната тема Ваканция, ура, с
Коментари Харесай

Колко полезни навика могат да изградят децата за 90 дни

Този текст е част от специфичната тематика " Ваканция, ура ", с която " Детски Дневник " още веднъж се старае да е в интерес на родителите с хрумвания за приятни и потребни занимания за децата през идните три месеца отмора.

Дългата лятна почивка е време за почивка и занимания, само че и за умерено образование в умения, за които напрегнатата образователна година не е подобаваща. За рекомендации кои могат да са тези учения " Детски Дневник " потърси мнението на Анна-Мария Йоцова - възпитател по системата на Мария Монтесори и създател на българския " Институт Монтесори ".

" За да се възнамерява активността през лятната почивка, тъй че да подкрепя интелектуалното, общественото и прочувственото развиване на детето на възраст от 6 до 12 години, е значимо да се прегледа деликатно какво природата му е дала, с цел да му помогне да учи света ", счита тя. Добавя, че точно тези характерности оказват помощ на възрастните да решат какви благоприятни условия за избор могат да предложат на детето.

Развитие на физическа мощ

Децата са в интервал на напредък. Те желаят да си слагат провокации. Те могат да уточняват както огромните, по този начин и дребните двигателни умения. Те могат да научават комплицирани последователности от придвижвания. Анна-Мария Йоцова споделя, че не е нужно безусловно физическата активност да е под формата на проведени спортове, а да има работа с ръцете, на практика задания у дома.

Разширяване на обществения кръг

Децата могат да бъдат изпратени на лагер или просто да си канят другари у дома или да вземат участие в занимания по ползи. Това уголемява обществения им кръг оттатък нормалния - на фамилията. Важно е през лятото да са обществено дейни - да употребяват публичен превоз, да вървят в библиотека, да посещават изложения...

Част от групата

Детето има потребност да е част от група деца, притегля го разбирането за същността на лоялността и другарството. Тази вътрешна потребност може да бъде подкрепена през лятото с присъединяване в клубове, скаутски лагери и походи, време с другари, групови действия с деца със сходни ползи.

Изследване на моралните концепции

Децата на ученическа възраст са изключително чувствителни към морални проблеми и въпроси. По думите на Анна-Мария Йоцова те имат потребност от помощ, с цел да развият нюансите на гледните точки, както и от благоприятни условия да изразят дълбокото си състрадание към света. Взаимодействието в фамилията като общественост не е в " отмора " през лятото.

Важно е възрастните да помислят какви отговорности има всеки, в това число детето, към останалите и към дома. Детето е значимо да бъде включено в действия като нареждане, разкрасяване на дома, грижа за останалите, градинарство, подготвяне на храна, отговорности като изхвърляне на боклука, разчистване, правене на описи за пазар, приготовление на закуска, стартиране на пералня.

Развитие на логичност и въображение

Децата развиват схващане за линейното време, способността да се връщат обратно и да гледат напред във времето и да си показва неща, които действително не са изпитали със сетивата си. Детето усеща повод да основава. Това развиване би трябвало да бъде подкрепено и през лятото с ежедневно четене, проучване на разнообразни литературни жанрове, културни прекарвания, прекарвания измежду природата, правене на изкуство.

Децата могат да си водят дневник през лятната почивка, в който да записват проектите си за седмицата, деня, да пишат за прекарванията си всеки ден, какво им е харесало, какво биха трансформирали, да рисуват усещанията си.

Героите са на респект

Децата са привлечени от изключителното, от екстравагантното. Те имат потребност да знаят, че героят е повече от човек, който е добър в това, което прави, или който е прочут. Лятото е чудесна опция за срещи с хора, които вършат разнообразни неща за другите.

Развитие на интелекта и дарба за размишление

Децата се интересуват за метода, по който работят нещата и за какво, по кое време. Лятната почивка дава редица благоприятни условия за проучване на света на природата, наблюдаване на природата, търсене на формите в природата, проучване на естествените явления, решение на логичен задания.

Способност да основават огромни неща

Децата са ангажирани и интуитивно знаят, че оптималната изгода за развиването е вследствие на оптимални старания. Лесното е скучно, сложното е забавно, по тази причина оставете детето да основава. Отговорност на възрастните и през лятната почивка е да основат колкото е допустимо повече благоприятни условия децата да показват дълбоката си обич към света в близост, до момента в който демонстрират положително отношение към живота в обществото, даже и в случай че не всеки път това е комфортно или даже и в случай че нещата не всеки път се развиват, както желаят; развиват приятелско отношение към грешките; насърчават оптимизма и вярата.

Периодите на отмора и учене

През лятната почивка възрастните могат да оказват помощ на децата да си създадат проект за деня, който може да включва да вземем за пример 5 цели и 5 действия. Може да насочите децата да си дефинират дневните цели по отношение на провокациите, които желаят да преодолеят, да вземем за пример: да модернизирам стила си на плуване, краснописа си, да прочета една глава от книга, да направя картичка за рождения ден на баба, да довърша историята за цветята...

А петте действия, които би трябвало да създадат, могат да са неща от техните отговорности у дома, да вземем за пример: да полея цветята, да разходя кучето, да подготвя свеж сок за закуска, да си измия маратонките, да изхвърля боклука.

" Насърчете детето да продължи построения табиет с правене на дневен проект, като всяка вечер отбелязва с отметка постигнатите цели и осъществените действия. Може да написа в дневника си усещания и преживяванията си, да добавя, да си написа бележки и рисува. Така детето по натурален метод ще бъде ориентирано да балансира своята сила и да я насочи. Децата получават убеденост посредством опитите и грешките си в среда на отзивчиво отношение към грешките ", споделя Монтесори педагогът.

Време за нови привички

" Свободата е тясно обвързвана с отговорността. Колкото повече отговорност към личната си активност демонстрират децата, колкото по-разумни избори за дейностите си вършат, толкоз повече независимост имат. Възрастните са виновни да насочат децата да изградят положителните работни привички за централизация от ранно ученическа възраст. Един табиет се развива за към 60 дни. Лятната почивка в е към 90 дни ", споделя Анна-Мария Йоцова.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Ваканция, ура 2019 (32)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР