Този път ще бъде изключително сложно попълването на състава на

...
Този път ще бъде изключително сложно попълването на състава на
Коментари Харесай

Цв. Томов: В СИК може да влезе куцо, кьораво и сакато

Този път ще бъде извънредно комплицирано попълването на състава на секционните изборни комисии (СИК) и съществува риск " куцо, кьораво и сакато " да влезе в съставите им. Това предвижда някогашният представител на ЦИК и социолог Цветозар Томов пред БНР.

Според него виновността за задаващия се избирателен безпорядък не е толкоз в ЦИК, а тъй като не бяха признати от ръководещите " нито едно от рационалните оферти за ремонт на Изборния кодекс ". " ЦИК работи в тези условия много чинно ", доста чинно чака и здравния протокол за провеждането на изборите, добави Томов.

" Не ЦИК взема решение кой да влиза в СИК. Това го вземат решение партиите и, както нормално, секционните комисии ще бъдат цялостни с партийни сътрудници, чиито имена ще бъдат импортирани към един месец преди изборите ", уточни той. 

Томов разяснява и апелите на опозицията за провеждането на видеонаблюдение по време на гласуването на 4 април. " Ако ЦИК вземе решение за възбрана на видеонаблюдението по време на изборния ден, тя ще бъде противозаконна и административният съд ще я анулира, няма съображение за такава възбрана ", счита социологът. И добави: " Хората имат право да снимат и броенето на бюлетините, имат право да снимат активността на СИК и гласуването и в хода на изборния ден. Това, което не можете да снимате, са дейностите на гласоподавателя  в тъмната стаичка ". 

" Изобщо не чакам от тези избори друго, с изключение на да извлечем нужния брой поучения по какъв начин не би трябвало да се организират избори по време на пандемия ", предвижда още той. Определи целия развой по подготовка на вота като " тъжна балканска действителност ". 

Цветозар Томов счита, че време за имунизиране на хората от изборната администрация няма да има, безапелационен е Томов. " За да се получи имунитет трябват към пет седмици, срокът от първата игла е към 35 дни. Тези пет седмици просто ги няма, тъй като членовете на СИК няма да бъдат известни преди началото на март ", изясни той. За него " цялата тази работа е един кьорфишек, който върви през цялото време и не знам какви ще бъдат последствията от него ".

Бившият представител на ЦИК прикани властта да престане да " лъже хората, че ще бъдат имунизирани в случай че са членове на СИК ".

Отдавна трябваше да са имунизирани членовете на Централната изборна комисия , уточни Томов. " Ако не пламне ЦИК, ще пламне някоя районна изборна комисия, сигурно ", предизвести той.

Решението на ЦИК за възнагражденията на членовете на СИК съгласно Томов наподобява относително рационално. Това обаче единствено по себе си няма да реши казуса с намирането на готови хора за секционните комисии, добави той.

Призива за включване на към този момент преболедували хора в състава на секционните изборни комисии Томов назова „ обезверен зов в празно пространство “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР