Този малък кореноплод, един от сортовете ряпа, е много полезен

...
Този малък кореноплод, един от сортовете ряпа, е много полезен
Коментари Харесай

Най-подходящата пролетна салата е с репички

Този дребен кореноплод, един от сортовете ряпа, е доста потребен за здравето. Интересен факт е, че маслото, получено от семената му, се употребява за лекуване на кожни болести, да вземем за пример витилиго. Свикнали сме с аления им цвят, само че има бели, виолетови, черни или зелени репички.

Грижат се за очите, кожата и сърцето

 37-1  37-2  37-4
Репичките са отличен източник на антоциани – вид флавоноиди, които се съдържат в алените, сините, пурпурните плодове и зеленчуци. Антоцианите са мощни антиоксиданти, които пазят нашата ДНК, протеините и липидите от увреждания.

Те обезвреждат ензимите, които унищожават колагена, който е главен детайл в състава на съединителната тъкан. Затова антоцианите резервират младежкия тип на кожата, като поддържат колагена. Помощници са и витамин С, фосфорът, цинкът и витамините от група В, които се съдържат в репичките.

Отвара от репички оказва помощ да се поддържа нужното равнище на мокрота на кожата. Много козметични компании прибавят репички в състава на средства за лекуване на кожни проблеми, употребявайки дезинфекциращите им свойства.

Друг резултат от непокътнатия колаген е защита на сърдечно-съдовата система и закъснение на зрителните увреждания, които настъпват с възрастта.

Репичките са естествен източник на калий. Както е известно, този минерал има значимо значение за нашия организъм, регулирайки артериалното налягане. Освен това с техния банкет кръвотокът се усъвършенства, защото те спомагат за вярното систематизиране на кръвта по цялото тяло.

Полезни са за черния дроб


Репичките благоприятстват най-хубавото превозване на О2 в кръвта. Способстват за детоксикацията на черния дроб и за очистването на кръвта. Редовното им ястие оказва помощ на пациенти, заболели от жълтеница, за намаляване равнището на билирубина.

Едно от най-важните свойства на репичките е способността им да укрепват имунната система. Те са необикновено богати на витамин С (250 г обезпечават дневната норма аскорбинова киселина за организма) и антиоксиданти, които се грижат за „ здравето ” на левкоцитите. Освен това репичките контролират обмяната на веществата и съдържат необикновен вид протеин, който пази от атеросклероза.

Срещу пикочни инфекции и непотребни килограми


Пикочо-половите инфекции се срещат доста постоянно, изключително при дамите, по тази причина прибавянето на репички в салатата ще помогне при оправянето с този толкоз публикуван проблем.

Репичките по натурален метод усилват диурезата, също така работят като антибактериално средство, подпомагащо битката против бъбречните премеждия.

Те са отличен асистент на тези, които желаят да отслабнат (15 ккал в 100 г), защото съвсем не съдържат въглехидрати, само че са богати на фибри, витамин С, калий, калций и магнезий.

Експерти по диетология предлагат използването им, защото способстват за загубата на тегло, възстановявайки метаболизма (преобразуването на мазнините в сила от организма).

Те са и космонавти


Репичките са измежду растенията, определени за развъждане на галактически станции при условия на безтегловност. Причините са няколко – вегетационният им интервал е релативно къс (20-45 дни при другите сортове); не са капризни и нямат специфични изисквания; витамините и потребните субстанции, съдържащи се в тях, са в изобилие; за храна могат да се използват и младите листа. Затова репичките са един от най-удобните са развъждане артикули в космоса, способни да поддържат здравето на астронавтите.

Противопоказания


Репички не трябва да ядат хора с проблеми на щитовидната жлеза, защото прекомерната консумация може да провокира поява на тумори. Забранени са и за страдащи от язвени заболявания, а при болести на жлъчния мехур, дванайсетопръстника и черния дроб би трябвало да се подхожда деликатно.

Имат си хубав фестивал в Мексико

 37-3 На 23 декември в Оаксака се провежда Нощта на репичките, когато всеки може да тества силите си в изрязването на разнообразни фигурки, композиции, подиуми. Победителят печели както парична премия, по този начин и уважението на целия град.

Историята на странния, само че зрелищен фестивал стартира през 16-и век, когато в Мексико се внасят репичките и испанските монаси, с цел да привлекат купувачи, стартират да изрязват от тях разнообразни фигурки. Към края на 19-и век това еко-арт изкуство трайно се вкоренява в културата и се трансформира в изобретателния празник „ Ночес де Раба-нос ”.

Съревноваващите се за премията употребяват разнообразни претекстове – животни, пейзажи, цели градове, хора, исторически и религиозни събития. Скулптурите се украсяват с късчета ананас, царевични кочани и друга зеленина. Те са толкоз живописни, че всеобщо притеглят локалните поданици и любопитни туристи.
За празника особено се отглеждат изключително огромни кореноплоди от сортовете Champion и Bartender. Дължината им доближава половин метър, а масата – до 3 кг.

Вдъхновяват изобретателни планове


 37-5 Репичките въодушевяват дизайнера Артър Ксин (Arthur Xin) за основаването на екологичния култивиран фенер The ripe radish. Креативното решение не служи единствено за декоративни цели – в продължение на целия ден устройството акумулира слънчевата сила, а вечер осветява моравата или градината, създавайки сантиментална и малко комична атмосфера. А в “цветното легло” дизайнерът предлага да растат… репички!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР